Apache «Alpha»: Οι Spike Nlos και ο εκσυχρονισμός των… Ινδιάνων μετατρέπουν τα ελικόπτερα σε υπερόπλα



Ανάσα για την Αεροπορία Στρατού αποτελεί η εφαρμογή της διακρατικής συμφωνίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την οποία εξασφάλισε πολύτιμα ανταλλακτικά για την συντήρηση τους καθώς εδώ και αρκετά χρόνια τα «Alpha»  δεν υποστηρίζονται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Οι επαφές πραγματοποιήθηκαν το 2020 αμέσως μόλις η αεροπορία των HAE προχώρησε στην αναβάθμιση των Apache που διέθετε από AH-64A σε διαμόρφωση AH-64D, ενώ ήδη παρήγγειλε και 17 νέα Apache AH-64E με αποτέλεσμα να διαθέτει πλήθος διαθέσιμων ανταλλακτικών.

Έτσι στα εκσυγχρονισμένα  19 «Alpha» για τα οποία η Αεροπορία Στρατού διαθέτει πλέον δεξαμενή ανταλλακτικών η οποία θα τα κρατήσει ‘’ζωντανά’’ για αρκετά ακόμη χρόνια θα έρθουν να «κουμπώσουν» οι πανίσχυροι Spike Nlos οι οποίοι θα τους δώσουν εξαιρετικά αυξημένες δυνατότητες. Μαζί με τους Hellfire αλλά και τις ρουκέτες θα αποτελούν έναν συνδυασμό όπλων που μετατρέπει τα «Alpha» σε εφιάλτη τόσο για στόχους στο έδαφος όπως άρματα μάχης αλλά ακόμα και στη θάλασσα όπως αποβατικά σκάφη. Το βεληνεκές των 32 χλμ των Spike Nlos σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή τους ακρίβεια και το εύρος των στόχων που μπορούν να πλήξουν κάνουν τους «ινδιάνους» ένα «πολυεργαλείο» με ταχύτητα κίνησης και δυνατότητα να επιχειρεί σε κάθε τερέν επιχειρήσεων από τον Έβρο έως τα πλέον απομακρυσμένα ακριτικά μας νησιά.

«O εκσυγχρονισμός των 19 επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64A+ και  εξοπλισμός τους με τους φονικούς Ισραηλινούς κατευθυνόμενους πυραύλους Spike Nlos προσθέτει τρομακτική ισχύ πυρός και μετατρέπεται τους παλαιότερους «ινδιάνους»  στο μακρύ δόρυ της Αεροπορία Στρατού» τονίζουν με νόημα ανώτατες πηγές του Στρατιωτικού Επιτελείου σχολιάζοντας την αναβάθμιση επιθετικών ελικοπτέρων της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού. Και προσθέτουν ότι «μαζί με τα υπόλοιπα 9 πιο σύγχρονα Apache AH-64D Longbow συγκροτούν μια πανίσχυρη δύναμη 28 ελικοπτέρων που μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά τόσο στην άμυνα του Έβρου αλλά και του Αρχιπελάγους με δυνατότητες και για επιθετικές αποστολές.

Η υπογραφή των συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό των 19 ελικοπτέρων ApacheAH-64A+ και τον εξοπλισμό τους με τους πυραύλους Spike Nlos σημαίνει στην πράξη ότι σε λιγότερο από δύο χρόνια οι αναβαθμισμένοι «ινδιάνοι» θα μπορούν να αναλάβουν αποστολές χρησιμοποιώντας τα καινούργια ηλεκτρονικά τους συστήματα αλλά και όπλα. Το σχέδιο εκσυγχρονισμού των ελικοπτέρων, η διαδικασία αλλά και το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του ΓΕΣ/Αεροπορίας Στρατού και της Ισραηλινής εταιρείας ELBIT Στελέχη της οποίας έχουν ήδη επισκεφθεί τη  «φωλιά» των Apache στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και έχουν επιθεωρήσει τα υπό εκσυγχρονισμό ελικόπτερα.


Τα 19 Apache «πρώτης γενιάς»  δεν θα μετακινηθούν από τη Βάση τους όπου θα μεταφερθούν όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες από τους εξειδικευμένους τεχνικούς της Elbit με τη συνεργασία των Ελλήνων μηχανικών της ΤΑΞΑΣ. Το πρόγραμμα «Peten» με το οποίο χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί για να εκσυγχρονίσουν τα δικά τους «Αlpha» το 2013 αφορά μια σειρά από καινούργια ηλεκτρονικά βοηθήματα και κυρίως τα ηλεκτροπτικά των ελικοπτέρων 3ης γενιάς με δυνατότητες ανάλογες των «Delta» ώστε να μπορούν να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, να εντοπίζουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις και να εκμεταλλεύονται άριστα τα όπλα του ελικοπτέρου. Επιπλέον τα εκσυγχρονισμένα «Alpha» θα διαθέτουν τόσο σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας όσο και νέες δυνατότητες στις επικοινωνίες και στην λήψη συντεταγμένων από άλλες πλατφόρμες όπως μαχητικά και μη επανδρωμένα.

newpost.gr