Το κράνος των 400.000 δολαρίων… μοναδικό για κάθε πιλότο F-35



Δεν είναι ένα απλό κράνος. Είναι μοναδικό για κάθε πιλότο, χρειάζεται δύο ημέρες προετοιμασία για να προσαρμοστεί σωστά σε έκαστο, ο πιλότος δεν θα μπορεί να αλλάξει δραματικά κούρεμα, ούτε πρέπει να πάρει βάρος και τρεις φορές τον χρόνο το κράνος θα ελέγχεται σχολαστικά για το αν εξακολουθεί να του ταιριάζει. Τέλος το εν λόγω κράνος κοστίζει όσο ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο…

Το κράνος HMDS (Helmet Mounted Display System) του F-35 είναι ένα τεχνολογικό θαύμα με νυχτερινή όραση, θερμική απεικόνιση και σύνδεση με κάμερα επιτρέποντας στους πιλότους να βλέπουν κυριολεκτικά τα πάντα και να παρακολουθούν στόχους χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζουν στις οθόνες του πιλοτηρίου τους. Όλη αυτή η τεχνολογία πρέπει να ρυθμιστεί με ακρίβεια για να λειτουργεί σωστά.

Αρχικά, οι πιλότοι μετρούν και “σαρώνουν” τα κεφάλια τους. Μόλις ολοκληρωθεί η σάρωση, τα οπτικά στοιχεία του κράνους πρέπει να είναι τέλεια ευθυγραμμισμένα με τα μάτια του πιλότου. Στη συνέχεια, οι τεχνικοί του εξοπλισμού πτήσης του πληρώματος αεροσκάφους τοποθετούν στους πιλότους μάσκες οξυγόνου και εντοπίζουν τυχόν διαρροές γύρω από τη μάσκα που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη σωστή ροή οξυγόνου. Μετά την αρχική εφαρμογή, το κράνος ελέγχεται κάθε 105 ημέρες και έχει έλεγχο εφαρμογής 120 ημερών για να βεβαιωθείτε ότι είναι ακόμα άνετο.