Έφτασαν τα πρώτα πανίσχυρα Apache των ΗΠΑ στην Θεσσαλονίκη! Ξεκινάν 9μηνη αποστολή σε όλη την Ευρώπη



Η αμερικανική δύναμη είναι εξοπλισμένη με κάποια από τα ισχυρότερα στρατιωτικά ελικόπτερα όλου του πλανήτη!

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε πως στρατιωτικά ελικόπτερα και εξοπλισμός από το 4ο Τάγμα, το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας, την 3η Ταξιαρχία Μαχητικής Αεροπορίας και την 3η Μεραρχία Πεζικού ξεκίνησαν να φτάνουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 12 Απριλίου του 2023, όσο η ταξιαρχία ετοιμάζεται να ξεκινήσει την εννιάμηνη αποστολή που θα υποστηρίξει την μεγαλύτερη Επιχείρηση Atlantic Resolve.

Ο αμερικανικός στρατός είπε σε δήλωση πως η Επιχείρηση Atlantic Resolve θα οδηγήσει στην περιστροφική παράταξη ετοιμοπόλεμων δυνάμεων στην Ευρώπη, έτσι ώστε να δείξουν οι ΗΠΑ την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουν την ετοιμότητα, την διαλειτουργικότητα και θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ συμμάχων και εταίρων. 

«Η σημασία της παρουσίας μας στην Ευρώπη δεν πρέπει να υποτιμηθεί» δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Frederick Clapp, διοικητής της δύναμης Task Force Brawler. «Η δύναμη εφόδου μας έχει εργαστεί αδιάκοπα τα δύο τελευταία χρόνια, αφού εκπαιδεύονταν και προετοιμάζονταν για την παράταξή της. Είμαστε έτοιμοι να παρατάξουμε το προσωπικό μας, τον εξοπλισμό μας και τα αεροσκάφη μας για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους ευρωπαϊκούς συμμάχους και εταίρους μας».

Κατά την διάρκεια των τριών επόμενων εβδομάδων, το 4ο Τάγμα και το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας θα εκτελέσουν επιχειρήσεις στο λιμάνι, πτήσεις μεταφοράς στην αεροπορική βάση «Μιχαΐλ Κογκαλνιτσεάνου» (Mihail Kogalniceanu Airbase) της Ρουμανίας, ενώ θα στήσουν παράλληλα τα κεντρικά της δύναμης εφόδου στο νέο τους προσωρινό «σπίτι». Εκεί θα συναντήσουν το προσωπικό από την 1η Αμερικανική Θωρακισμένη Μεραρχία.

Κατά την διάρκεια των επόμενων εννιά μηνών, περισσότεροι από 2 χιλιάδες στρατιώτες από την 3η Ταξιαρχία Μαχητικής Αεροπορίας θα συμμετάσχουν σε διοργανώσεις του ΝΑΤΟ και εκπαιδευτικές ασκήσεις στην Ρουμανία, την Γερμανία, την Πολωνία, την Λιθουανία, την Βουλγαρία και την χώρα μας, την Ελλάδα. Για πολλούς στρατιώτες, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία να συνεργαστούν με προσωπικό συμμαχικών εθνών.

«Η Επιχείρηση Atlantic Resolve είναι μία απίστευτη εκπαιδευτική διοργάνωση για ολόκληρη την ταξιαρχία μας, έτσι ώστε να αυξηθεί η διαλειτουργικότητά της με τους νατοϊκούς συμμάχους και άλλους αμερικανικούς στρατιωτικούς οργανισμούς» είπε ο συνταγματάρχης Eric Vanek, διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Μαχητικής Αεροπορίας. «Η ομάδα μας εργάστηκε προσεκτικά με τους συμμάχους μας στο πεδίο Hunter Army Airfield για να γίνει μία φονική μαχητική δύναμη, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να μάθει πώς να μάχεται με συμμάχους και να βελτιώσουν ο ένας τον άλλο».

Τρομερός Εξοπλισμός
Ο εξοπλισμός της 3ης Ταξιαρχίας Μαχητικής Αεροπορίας περιλαμβάνει κάποιον από τον πιο υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα ελικόπτερα AH-64E Apache, UH-60M Blackhawk, CH-47F Chinook κλπ.