«Κρύος ιδρώτας» για τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο - Ρωσική φρεγάτα με υπερηχητικούς πυραύλους έφτασε στην ΤαρτούςΝαυτικές ασκήσεις των Ρώσων όλο τον Απρίλιο ανατολικά της Κύπρου και νοτιοανατολικά του Καστελορίζου.

Ορωσικός στόλος στη Μεσόγειο αύξησε την εβδομάδα που μας πέρασε, τις δυνατότητές του καθώς μετά από αρκετές εβδομάδες καθυστέρησης λόγω απροειδοποίητων επισκέψεων στο λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» εισήλθε στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στις 11 Απριλίου.

Η φρεγάτα που ταξίδεψε μαζί με το πετρελαιοφόρο «Κάμα» φέρνει μαζί της υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ Zircon, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τις μαχητικές ικανότητες της μεσογειακής ομάδας δράσης.

Ωστόσο, η απουσία δυνατοτήτων ανίχνευσης μεγάλης εμβέλειας σημαίνει ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτοί οι πύραυλοι να μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία από μεγάλη εμβέλεια.

Στις 11 Απριλίου οι δορυφορικές εικόνες έδειξαν πως στην βάση της Ταρτούς οι Ρώσοι διατηρούν μια σημαντική δύναμη καθώς δορυφορικές εικόνες του λιμανιού του έδειξαν πολλά πολεμικά πλοία να είναι αγκυροβολημένα μέσα στο λιμάνι. Αυτά τα σκάφη αναγνωρίστηκαν ως το υποβρύχιο κλάσης Improved Kilo «Κρασνοντάρ», δύο κορβέτες κλάσης Steregushchy και μία κλάσης Buyan- M, ένα ναρκαλιευτικό και δύο  πετρελαιοφόρα, το «Αλτάι» και το «Κόλα». Στην Ταρτούς βρίσκεται επίσης από τις 5 Απριλίου και η φρεγάτα «Γκριγκόροβιτς»

Νέες πληροφορίες αναφέρουν πως στις 13 Απριλίου το υποβρύχιο και οι δύο κορβέτες απέπλευσαν από το λιμάνι της Ταρτούς προς άγνωστη κατεύθυνση. Αναλυτές εκτιμούν πως θα κινηθούν στις δύο περιοχές που έχει δεσμεύσει για λογαριασμό των ρωσικών δυνάμεων η Κυπριακή Δημοκρατία, στα ανατολικά και τα δυτικά της Μεγαλονήσου για ασκήσεις του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

Το σημαντικό είναι πως η έλευση στη Μεσόγειο, παρά τους όποιους περιορισμούς στη στοχοποίηση, αντιμετωπίζουν οι ρωσικές δυνάμεις, ενός πλοίου με τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon ανεβάζει αυτόματα το επίπεδο επιφυλακής στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο βρετανικός Τύπος αναφέρει ότι ο πύραυλος Zircon μπορεί να πετά με ταχύτητες μεταξύ 6115 χ.α.ω και 7.400 χ.α.ω δηλαδή πέντε έως έξι φορές την ταχύτητα του ήχου!

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διανύει 250 χλμ. σε λιγότερο από 2 λεπτά ή 150 χλμ. σε 1,1 λεπτά (67 δευτ.) πετώντας γρηγορότερα και από τη σφαίρα ενός όπλου!

Τον Ιανουάριο του 2023ο πύραυλος Zircon τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ», η οποία είναι το πρώτο πλοίο της σειράς φρεγατών Project 22350.

Το «Ναύαρχος Ναχίμοφ» εκσυγχρονίζεται επί του παρόντος και αναμένεται να ξεκινήσει θαλάσσιες δοκιμές το 2023. Οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι P-700 Granit του πλοίου αντικαθίστανται με τις κυψέλες VLS 3S14 που μπορούν να φέρουν τους αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ Oniks, Kalibr και Zircon. το σκάφος θα είναι εξοπλισμένο με 72 τέτοιους πυραύλους.

Άλλες πλατφόρμες που θα λάβουν τους υπερηχητικούς πυραύλους Zircon είναι οι κορβέτες κλάσης Gremyashchiy υποβρύχια κατηγορίας Yasen, εκσυγχρονισμένα αντιτορπιλικά Udaloy και εκσυγχρονισμένα υποβρύχια κλάσης Oscar


Νεότερη Παλαιότερη