Οπλισμένο σαν "αστακός" το υπό κατασκευή τουρκικό "σκάφος εφόδου"-Τι ετοιμάζουν οι "γείτονες" στο Αιγαίο;



Από τα μέσα του 2024 και μετά τα  νέα τουρκικά σκάφη εφόδου θα αρχίσουν να αντικαθιστούν τις κανονιοφόρους, επαυξάνοντας ακόμη περισσότερο την απειλή στο Αιγαίο
Οι Τούρκοι  όπως έχουμε επισημάνει προχωρούν ακάθεκτοι το εξοπλιστικό τους πρόγραμμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Πολεμικό Ναυτικό τους, προκειμένου να πετύχουν θαλάσσια κυριαρχία σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, προς εξυπηρέτηση του ιδεολογήματος της "Γαλάζιας Πατρίδας".

Σε προγενέστερα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στα  τουρκικά προγράμματα κατασκευής νέων φρεγατών, αντιτορπιλικών, υποβρυχίων,mini υποβρυχίων, ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών, καθώς επίσης πυραυλικών συστημάτων και τορπιλών  φερόμενων ακόμη και από drones.

Το νέο Τουρκικό "σκάφος εφόδου" 
Πρόσφατα τουρκικό ΜΜΕ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της νέας τουρκικής κανονιοφόρου που θα παραχθεί στο έργο Turkish Type Assault Boat, που πραγματοποιείται υπό τον κύριο ανάδοχο της STM,επισημαίνοντας.

"Γίνεται ξεκάθαρος ο σχεδιασμός του σκάφους που θα παραχθεί στο έργο Turkish Type Assault Boat, το οποίο θα αντικαταστήσει τις παλιές κανονιοφόρους στον κατάλογο των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε μια εικόνα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με το τουρκικό σκάφος, του οποίου οι εργασίες σχεδίασης ξεκίνησαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σχεδιασμού Term-1 Contract του Έργου Turkish Type Assault Boat που υπογράφηκε στις 31 Αυγούστου 2020.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο σχεδιασμός, ο οποίος δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είναι παρόμοιος με τον σχεδιασμό MPAC της STM.

Ηλεκτρονικά συστήματα-Οπλισμός
Όταν εξετάζουμε την εικόνα διαπιστώνεται ότι αυτή θα φέρει:

Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (ADVENT)
Τρισδιάστατο ραντάρ επιτήρησης AESA (CENK)
Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποστήριξης (σειρά ARES)
Ηλεκτρονικό σύστημα επίθεσης (σειρά AREAS)
2x Ραντάρ ελέγχου πυρκαγιάς (σειρά AKREP)

Σύστημα ελέγχου οπλισμούDenzigözü-AHTAPOT)

1x 76 mm Head Gun (κατασκευή MKE)
2 x Σταθεροποιημένο πολυβόλο 12,7 mm (STAMP-2)
Σύστημα κλειστής αεράμυνας (LEVENT ή GÖKDENİZ)
2×4 Πύραυλος Επιφανείας-Εδάφους (ATMACA)
 RF/IR Chaff Decoy Launcher
 Επίσης Φαίνεται να έχει ραντάρ πλοήγησης.

Στην απογραφή του Τουρκικού Ναυτικού υπάρχουν σήμερα συνολικά 18 κανονιοφόρες, 3 DOĞAN, 2 YILDIZ, 4 WIND και 9 KILIÇ I/II.


Επιδιώκεται ότι τα σκάφη κλάσης DOĞAN, YILDIZ και WIND θα αποσυρθούν σταδιακά από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό το επόμενο διάστημα και θα αντικατασταθούν από το νέο τουρκικής κατασκευής  σκάφος εφόδου.

Υπάρχει πρόβλεψη ότι το πρώτο σκάφος θα έχει παραδοθεί στο TNFC εντός 54 μηνών από τον Δεκέμβριο του 2020.

Σκάφος εφόδου-Τακτική χρησιμοποίηση-Δυνατότητες στο Αιγαίο
Ένα σκάφος γρήγορης επίθεσης (FAC) είναι ένα μικρό, γρήγορο, ευέλικτο και επιθετικό πολεμικό πλοίο οπλισμένο με πυραύλους κατά πλοίων ή/και τορπίλες. Τα FAC έχουν χαμηλή χωρητικότητα αλλά υψηλή ικανότητα ελιγμών.

Σε μέγεθος είναι συνήθως μεταξύ 50-800 τόνων και μπορούν να φτάσουν ταχύτητες 25-50 κόμβων. Τα FAC λειτουργούν συνήθως σε κοντινή απόσταση από τη στεριά, καθώς δεν διαθέτουν τόσο τις θαλάσσιες όσο και τις ολόπλευρες αμυντικές δυνατότητες για να επιβιώσουν σε ανοιχτή θάλασσα.


Η υψηλή ταχύτητα και το μικρό τους μέγεθος τα καθιστούν την καλύτερη εναλλακτική λύση για επιθετικές ενέργειες. Αυτά τα σκάφη, τα οποία είναι πλήρως οπλισμένα σε αντίθεση με το μέγεθός τους, είναι οικονομικά αποδοτικά.

Χάρη στην υψηλή τους ταχύτητα, τέτοια σκάφη είναι σε θέση να μετακινούνται γρήγορα από το ένα σημείο στο άλλο και να θέτουν τον στόχο υπό έλεγχο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ως κρίσιμο μέρος της έννοιας του πολέμου στα παράκτια ύδατα, τα FAC είναι οι πιο αποτελεσματικές πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Αιγαίο Πέλαγος.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι περιμένουμε από τα μέσα του 2024 και μετά, τα  νέα τουρκικά σκάφη εφόδου να αρχίσουν να αντικαθιστούν τις κανονιοφόρους, επαυξάνοντας ακόμη περισσότερο την απειλή στο Αιγαίο.