Ο Χάφταρ μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό κοντά στο Σουδάν σύμφωνα με πηγές της Λιβύης



Στρατιωτικές πηγές του Εθνικού Στρατού της Λιβύης υπό τον Χαλίφα Χάφταρ, ανέφεραν ότι στις 17 και 18 Απριλίου απογειώθηκε μεταγωγικό αεροσκάφος, με στρατιωτικό εξοπλισμό, από τη βάση Χαρούμπα στα ανατολικά της χώρας, προς το αεροδρόμιο της πόλης Κούφρα, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν.

Οι ίδιες πηγές, σημείωσαν τη διαδρομή του αεροπλάνου, το οποίο απογειώθηκε με δύο πτήσεις, στις 17 και 18 αυτού του μήνα, από τη βάση Αλ Χαρούμπα, δίπλα στο στρατόπεδο του Χάφταρ στο Αλ Ράϊμα, στη βάση αλ Τζάφρα, τη σημαντικότερη βάση του Χάφταρ στα νότια της χώρας.

Το αεροπλάνο τύπου ilyushin il-76td εικάζεται ότι μετέφερε όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο αεροδρόμιο Al-Kufra σε δύο πτήσεις.

Μία από τις πηγές, ένας αξιωματικός από την Κούφρα, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ, οι οποίες ελέγχουν το αεροδρόμιο Κούφρα,  τέθηκαν σε επιφυλακή γύρω από τα αεροδρόμιο στις 17 και 18 Απριλίου.

Παρά την άκρα μυστικότητα γύρω από τις δύο πτήσεις, η στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι το αεροπλάνο προσγειώθηκε δύο φορές μέσα σε δύο ημέρες  και αυτό είναι αξιοσημείωτο, «ο αριθμός των φορών που προσγειώθηκε αυτό το αεροπλάνο σε αυτό το μοντέλο είναι πολύ λίγες, γεγονός που τράβηξε την προσοχή των περισσότερων εργαζομένων στο αεροδρόμιο, ειδικά αφού το αεροδρόμιο κυριαρχείται από πολιτικό χαρακτήρα και συχνά ήταν κλειστό».

Όσον αφορά για το φορτίο του αεροσκάφους υπάρχουν εικασίες ότι αυτό σχετίζεται με την υποστήριξη των «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» που μάχονται κατά του σουδανικού στρατού: «Δεν υπάρχουν διαθέσιμες επιβεβαιωμένες πληροφορίες, αλλά ο χρόνος και οι συνθήκες της αυστηροποίησης και της μυστικότητας γύρω από το αεροπλάνο, το στρατιωτικό του περιεχόμενο και η γρήγορη μεταφορά του μπορεί να είναι οι καλύτερες απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα».

“Λιβυκές πηγές: Ο Χάφταρ μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Κούφρα, κοντά στα σύνορα με το Σουδάν”

Το 2019, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν την ύπαρξη στενών δεσμών μεταξύ του συνταγματάρχη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χασάν αλ Ζάντμα, με την Τζαντζαβίντ – την σουδανική ομάδα που μάχεται κατά του σουδανικού στρατού και τους ηγέτες της, και τη συμμετοχή του στην προσέλκυση μισθοφόρων για να πολεμήσουν στις τάξεις του Χάφταρ κατά τους πολέμους του στο παρελθόν.

Χθες, Τετάρτη, η Wall Street Journal επικαλέστηκε πηγές που ανέφεραν ότι ο Χάφταρ έστειλε τουλάχιστον ένα αεροπλάνο από τη Λιβύη στο Σουδάν, την περασμένη Δευτέρα, μεταφέροντας στρατιωτικές προμήθειες για τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης.

Ωστόσο, η ηγεσία των δυνάμεων του Χάφταρ αρνήθηκε, το πρωί της Πέμπτης, ότι παρείχε υποστήριξη στο ένα μέρος έναντι του άλλου στη σύγκρουση στο Σουδάν, σύμφωνα με το «Reuters».

Εκπρόσωπος των δυνάμεων του Χάφταρ, ο Αχμέντ Αλ Μισμάρι, σε δηλώσεις του τόνισε: «Η Γενική Διοίκηση των Αραβικών Ενόπλων Δυνάμεων της Λιβύης αρνείται κατηγορηματικά ότι παρέχει υποστήριξη σε ένα μέρος έναντι του άλλου κόμματος στο Σουδάν».

   Ο Αλ Μισμάρι πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ «διεξάγουν επείγουσες επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη και είμαστε έτοιμοι να παίξουμε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των αδελφών στο Σουδάν για να σταματήσουν οι μάχες».

Σύμφωνα εξάλλου με την Wall Street Journal δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι η επέμβαση του Χάφταρ στο Σουδάν υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία ή τα ΗΑΕ.

Libya al Mostakbal, al Araby, al Jazeera Arabic,