Τα παράπονα των στρατιωτικών στο Πολεμικό Ναυτικό αυξάνονται αντι να μειώνονται



ΠΟΕΣ: Τα παράπονα των στρατιωτικών στο Πολεμικό Ναυτικό αυξάνονται αντι να μειώνονται. Οι παραιτήσεις δεν υποχωρούν παρά τις εξαγγελίες για παροχές. 

Γιατί;
Δυστυχώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Όπως αναδεικνύει η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, το προσωπικό στο ΠΝ εργάζεται πολλές ώρες παραπάνω κάθε έτος και η προσφορά του δεν αναγνωρίζεται. 

Πρόκειται για οξυμωρο γεγονός ότι ενώ η Πολιτεία αναγνωρίζει τις ώρες εργασίας διότι αποζημιώνει, έστω μέρος αυτών (πχ μετακινήσεις, πλόες, νυκτερινή εργασία, έστω και με όρους ελημοσύνης επιπέδου δραχμών έτους 1999), δεν αναγνωρίζει τις αυτές ώρες ως πραγματικό χρόνο εργασίας.
Αυτό έχει μια σειρά από παρενέργειες: ζητείται από τους στρατιωτικούς αναγνώριση χρόνου εργασίας στο διπλάσιο (και μάλιστα ως πλασματικός ενώ είναι δεδουλευμένος), ζητείται αναπλήρωση ωραρίου σε πολλές περιπτώσεις κλπ. Παρουσιάζει στο προσωπικό ότι διαρκώς "χρωστάει" ενώ στην πραγματικότητα του χρωστάνε. 

Και την ίδια στιγμή, το μισθολόγιο και οι αποζημιώσεις του προσωπικού δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό έργο που προσφέρει.

Η καθημερινότητα των στελεχών στο ΠΝ είναι εξαιρετικά δύσκολη: ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας, "ευελιξία" εργασίμου ωραρίου εις βάρος των στελεχών, υπερβάσεις μηνιαίων ορίων φυλακών (24ωρων υπηρεσιών) για να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες, θεσμοθέτηση απλήρωτης εργασίας και άλλα πολλά  συνθέτουν ένα εργασιακό περιβάλλον που δημιουργεί απογοήτευση.
Και στο βάθος νέο μισθολόγιο που ενώ αφορά ολο το στρατιωτικό προσωπικό παραμένει κρυφό σαν επτασφράγιστο μυστικό. Παρά ταύτα, παρέχονται αφειδώς υποσχέσεις ότι θα περιλαμβάνει γενναίες αυξήσεις, σύμφωνα με τους αρμοδίους. Ε, τότε γιατί δεν τις αποκαλύπτουν; 

Κι αν υπάρχουν τόσο καλές προθέσεις και οι αριθμοί το ευνοούν, μήπως ήρθε η ώρα να επανέλθουν τα δώρα εορτών και αδείας ή να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης που ουδείς γνωρίζει αν όντως αξιοποιείται για το λόγο που παρακρατείται;

Το στρατιωτικό προσωπικό στο ΠΝ ανησυχεί ότι το νέο μισθολόγιο θα φέρει αυξήσεις τύπου ΚΥΑ νυκτερινής εργασίας και επιδόματος Στόλου:, δηλαδη στο πνεύμα των "περικοπών μέριμνας" και των "μειώσεων επιβράβευσης". Αυξήσεις που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το εισόδημά του. Μπορεί να το κατηγορήσει κανείς οτι έχει άδικο, όταν ο χειρισμός για το περιβόητο "επίδομα Στόλου" είναι τόσο νωπός;

Απ' ό,τι φαίνεται η Πολιτεία απλά αδυνατεί να αντιληφθεί τους λόγους για τους οποίους το ΠΝ μαστίζεται από τόσες πολλές πολλές παραιτήσεις σε δυσανάλογο βαθμό με τα άλλα Όπλα.