ΗΠΑ: Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι «πρόλαβε» να συγκεντρώσει ευαίσθητες πληροφορίες του στρατού



Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ ήταν σε θέση να συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, αποκάλυψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Η Κίνα κατάφερε να κατευθύνει το μπαλόνι, ώστε να μπορεί να περάσει πολλές φορές πάνω από συγκεκριμένες τοποθεσίες και να μεταδίδει τις πληροφορίες που συνέλεξε πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, όπως μεταδίδει το δίκτυο NBC, επικαλούμενο αμερικανικές πηγές.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να το εμποδίσουν, το κατασκοπευτικό μπαλόνι «πρόλαβε» να πάρει τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα με δύο ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο διοικητικό στέλεχος.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ στις 28 Ιανουαρίου και καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας.

Το περιστατικό με το κατασκοπευτικό μπαλόνι αύξησε τις εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που ξέφυγε κατά λάθος από την πορεία του και ότι η κατάρριψη του από την Ουάσιγκτον ήταν μια «υπερβολική αντίδραση».

Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Πηγή: NBC / Φωτογραφία αρχείου Reuters