Η περιπέτεια καρκινοπαθούς στρατιωτικού



Η περιπέτεια ενός καρκινοπαθούς στρατιωτικού όπως περιγράφεται σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:

Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Απάνθρωπη αντιμετώπιση καρκινοπαθούς», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προκειμένου να συμβάλλουμε στην εξάλειψη τέτοιου είδους απάνθρωπων ενεργειών από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να αντιμετωπισθεί η συγκεκριμένη στρατιωτικός όπως της αναλογεί και δικαιούται.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

Για άλλη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες παραπόνων στρατιωτικών, αυτή τη φορά με θύμα καρκινοπαθή στρατιωτικό, που η αντιμετώπισή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε άλλο παρά ανθρώπινη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί, όπως σημειώνεται σε σχετική επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.).

Συγκεκριμένα, η υπόψη στρατιωτικός, κάτοικος εκτός Αττικής, έχει διαγνωσθεί με δύο (2) καρκίνους, έχει υποβληθεί σε τρία (3) χειρουργεία στο 401ΓΣΝΑ και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο λαμβάνει σειρά θεραπειών για την αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειάς της, ούσα σε μακρά αναρρωτική άδεια, αναγκαζόμενη να μετακινείται από τον τόπο διαμονής της στην Αθήνα για παρακολούθηση της υγείας της από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του 401ΓΣΝΑ.

Αν και για τις υπόψη μετακινήσεις της από τον τόπο διαμονής της στο 401ΓΣΝΑ δικαιούται φύλλο πορείας από το Φρουραρχείο που την παρακολουθεί, εντούτοις δεν της χορηγείται με τη δικαιολογία-υπόδειξη να απευθυνθεί σε δημόσια υγειονομική δομή της περιοχής, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι δεν υφίσταται η υπόψη δομή στην περιοχή διαμονής της. Επιπρόσθετα, την ημέρα που έπρεπε να βρίσκεται στο 401 ΓΣΝΑ για μία σειρά εξετάσεων και απευθύνθηκε στο Φρουραρχείο της για χορήγηση φύλλου πορείας, διατάχθηκε να προσκομίσει από τον τοπικό αρμόδιο στρατιωτικό ιατρικό φορέα βεβαίωση ότι οι εν λόγω εξετάσεις (ακτινοθεραπείες, αξονικές και μαγνητικές κλπ) δεν πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι, από τις 14.10.22, δεν έχει λάβει ουδεμία οικονομική αποζημίωση, ενώ αριθμός φύλλων πορείας που δικαιούται δεν έχουν λάβει την απαραίτητη έγκριση. Επίσης, σε κίνησή της που αφορούσε σε ακτινοθεραπείες 38 ημερών, προτάθηκε η αποζημίωσή της μόνο για τις ημέρες μετακίνησής της.

Δεδομένου ότι, ενώ η υπόψη στρατιωτικός πρέπει να αντιμετωπίσει τη σοβαρή ασθένειά της, τις παρενέργειες των θεραπειών, τα έξοδα για φάρμακα κλπ, καλείται να απολογείται γιατί αρρώστησε και πρέπει να την παρακολουθεί εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό του 401ΓΣΝΑ, γιατί δεν απευθύνεται σε δημόσιο ιατρικό φορέα με 3 μήνες αναμονή και χωρίς τα απαραίτητα αντιδραστήρια πυρηνικής ιατρικής και γιατί αιτείται τη δικαιούμενη χορήγηση φύλλου πορείας.

Δεδομένου ότι, η υπόψη στρατιωτικός έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία, χωρίς την απαιτούμενη ανθρώπινη, έστω, συμπεριφορά από τους αρμόδιους φορείς στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της σε στρατιωτικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι, η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός και να ενσκήπτει στην επίλυση των προβλημάτων των στρατιωτικών, πολλώ δε μάλλον των τόσο σοβαρού επιπέδου ασθενειών.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Γνωρίζετε το υπόψη ζήτημα;

2. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να εξαλειφθούν τέτοιου είδους ενέργειες από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και να αντιμετωπισθεί η συγκεκριμένη στρατιωτικός όπως της αναλογεί και δικαιούται;