Το Αιγαίο είναι και θα μείνει ελληνικό-Δημιουργούμε επίλεκτη δύναμη ελικοπτέρων ΑΗ-64Ε Apache ενόψει απειλών της Άγκυρας στα νησιά μαςΈρχονται 19 αναβαθμισμένα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού με Spike Nlos κάτω από τα φτερά τους και μαζί με τα Kiowa συγκροτούν μια ισχυρότατη δύναμη κρούσης απαγόρευσης αποβατικών επιχειρήσεων

Ηχθεσινή ανακοίνωση της διακρατικής συμφωνίας της Ελλάδος με το Ισραήλ με επίκεντρο τους πυραύλους Spike Nlos , είχε μέσα και την περιορισμένη αναβάθμιση 19 επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A+ Apache της Αεροπορίας Στρατού.   

Το Ισραηλινό υπουργείο Άμυνας το γνωστοποίησε με ανάρτηση στο twitter όπου γράφει: «Συμφωνία εξαγωγών άμυνας από κυβέρνηση σε κυβέρνηση υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ και του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των πυραύλων «Spike» της Rafael. Η συμφωνία έγινε από το SIBAT του IMoD και αποτιμάται σε περίπου 370 εκατομμύρια ευρώ».

Αυτή η περιορισμένη αναβάθμιση των 19 ελικοπτέρων ΑΗ-64A+, μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ, ήταν αντικείμενο επίπονων διεργασιών από επιτροπές των ΓΕΣ, ΓΕΕΘΑ και ΓΔΑΕΕ, έχοντας πάντα την στήριξη του ΥΠΕΘΑ.

Πληροφορίες φέρουν την συνεργασία της χώρας μας με την SIBAT, (διεύθυνση διεθνούς αμυντικής συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ), για το των επιθετικών μας ελικοπτέρων.

Πιθανότατα θα έχουμε αναβάθμιση των οπτικών συστημάτων των ΑΗ-64A+, αλλά και άλλων συστημάτων με τα οποία όπως και να έχει θα έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες για αποστολές κατά στόχων επιφανείας στα νησιά μας, ειδικά  στο  Ανατολικό Αιγαίο.

Άλλωστε βάσει της σύμβασης θα το τοποθετηθούν 9 συστήματα Spike Nlos για την Αεροπορία Στρατού σε ισάριθμα ελληνικά Apache AH-64A.

Τα ελικόπτερα αυτά είναι κρίσιμα σε κάθε σενάριο πιθανής εμπλοκής με τους “ γείτονες” στα νησιά μας, αφού η μεγάλη ισχύς πυρός τους και οι νέες δυνατότητες τους, τα καθιστούν  κρίσιμα κατά εχθρικών αποβατικών δυνάμεων, για παράδειγμα.

Μιλάμε για ισραηλινούς πυραύλους «απαγόρευσης περιοχής» που τηρουμένων των αναλογιών στο Αιγαίο, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα αποτροπής στην απέναντι ακτή σε μια περίοδο που οι Τούρκοι πεζοναύτες παραλαμβάνουν τα πρώτα 27 αμφίβια τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού ZAHA.

Η δύναμη των ελικοπτέρων μας μπορούν να πλήξουν τα αποβατικά σκάφη στις εξόδους τους από τους βασικούς ναυστάθμους της Τουρκίας στο Αιγαίο, ενώ δύναται να εξουδετερώσουν από ικανή απόσταση κάθε συγκέντρωση στα απέναντι παράλια.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα ελικόπτερα Kiowa, τα οποία αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού, τότε έχουμε μια σημαντική δύναμη αποτροπής στον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Το μόνο θέμα που απομένει είναι τα μεταγωγικά ελικόπτερα Chinook τα οποία έχουν κομβικό ρόλο σε κάθε πολεμικό σενάριο στο Αιγαίο.

Αποκτήθηκαν 10 επιπλέον Chinook από τις ΗΠΑ ενώ εξασφαλίστηκαν και 9 ακόμη κινητήρες για να αντικαταστήσουν τους παλιότερους στα υπόλοιπα μεταγωγικά ελικόπτερα τα οποία ήδη διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Αεροπορία Στρατού.

Επίσης ένα ακόμη ζήτημα για την Αεροπορία Στρατού παραμένει το ζήτημα των NH-90 με τις διαθεσιμότητες να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.

Νεότερη Παλαιότερη