«Ακούμε διαρκώς πυροβολισμούς» Δραματικές ώρες για τους Έλληνες εγκλωβισμένους στο σουδάν



Μάχη για να επιβιώσουν δίνουν για τρίτη ημέρα οι εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη του Χαρτούμ - Ο Μητροπολίτης Νουβίας μιλά στο Newsbomb.gr και μεταφέρει τις νεότερες εξελίξεις από το εμπόλεμο Σουδάν.

Δραματικές είναι οι ώρες που περνούν για τους 15 ανθρώπους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι από το Μεγάλο Σάββατο στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ στο Σουδάν.

Ανάμεσα τους και ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, με τον οποίο επικοινώνησε το Newsbomb.gr για τις τελευταίες εξελίξεις από την εμπόλεμη χώρα αλλά και την κατάσταση των εγκλωβισμένων.

Όπως δήλωσε ο Μητροπολίτης Σάββας, επικρατεί αγωνία αλλά και φόβος από τον εμφύλιο που ξέσπασε στη χώρα, καθώς συνεχώς σημειώνονται εκρήξεις και ακούγονται πυροβολισμοί.

«Οι μάχες συνεχίζονται και σήμερα. Στις 05:30 το πρωί ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, ενώ ακούμε και βομβαρδισμούς», είπε ο Μητροπολίτης.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους στη Μητρόπολή, όπως αναφέρει, βρίσκονται πέντε Έλληνες, τρία παιδιά, Αιθίοπες και Ρώσοι. Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, καθώς ζουν χωρίς ρεύμα και με περιορισμένες προμήθειες: «Έχουμε προμήθειες σε φαγητό αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσουν. Δεν έχουμε ρεύμα αλλά υπάρχει πόσιμο νερό», δήλωσε ο Μητροπολίτης Σάββας.

Περιγράφει επίσης ότι κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει εκτός του κτηρίου ενώ χρησιμοποιούν τα κινητά τους, φορτίζοντάς τα σε μια γεννήτρια: «Δεν έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο. Φορτίζουμε τα κινητά μας σε μια γεννήτρια, τη βάζουμε μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ για να πάρουμε ρεύμα».

Μάλιστα, το μήνυμα που στέλνει ο Μητροπολίτης Σάββας μέσω του Newsbomb.gr είναι ότι θα εγκαταλείψει το Σουδάν όταν θα έχει φύγει και ο τελευταίος Έλληνας από τη χώρα της Αφρικής. «Ακόμα κι ένας να παραμείνει εγώ δεν φεύγω», είπε χαρακτηριστικά.

«Ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις»
Νέες μαρτυρίες έρχονται στο φως από το εμπόλεμο Σουδάν με ελληνίδα κάτοικο της περιοχής να περιγράφει τις δραματικές στιγμές μιλώντας στην ΕΡΤ: «Τρομερές οι μάχες, δεν σταματάνε καθόλου, δεν σταματάνε ούτε για την προσευχή οι μάχες που είναι για το Ραμαζάνι στις 6 το απόγευμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Μαρία Καλλιπέτη.

«Γύρω στις 9 με 10 ηρεμούν κάπω τα πράγματα, σημειώνονται αραιοί πυροβολισμοί και βομβαρδισμοί, αλλά από τις 04:00 και μετά ξεκινούν δυνατά», προσθέτει.

Όπως αναφέρει επίσης, το προηγούμενο διάστημα στο Σουδάν δεν σημειώθηκε κάποιο σημαντικό γεγονός που να πυροδότησε την έκρυθμη κατάσταση , ωστόσο επικρατούσε γενικότερα ένταση στη χώρα.

«Ολο το προηγούμενο διάστημα το κράτος βρισκόταν σε μια ένταση. Εδώ και τέσσερα χρόνια λέγανε ότι κυβερνούσε ο στρατός. Αλλά από τις 4 Απριλίου θα έπρεπε να παραδώσουν τα ηνία στη δημοκρατία, στους πολίτες. Φυσικά ο στρατός, όχι αυτός της κυβέρνησης, τώρα το αρνείται», διευκρινίζει η κυριά Καλλιπέτη.

Αυξάνονται οι νεκροί και οι τραυματίες
Τουλάχιστον 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες στο Σουδάν ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Εγκλωβισμένη από τη Μητρόπολη: «Μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή»
Παράλληλα, ανατριχιάζει ακόμη ένα βίντεο-ντοκουμέντο μέσα από την Μητρόπολη στο Χαρτούμ. Οι μάχες διεξάγονται ακριβώς απ’ έξω. Ο φόβος είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που διακατέχει τους πάντες, με μια Ελληνίδα να περιγράφει με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν λίγα μέτρα δίπλα της. Έχει ανοίξει την κάμερα του κινητού της και δείχνει πλάνα την ώρα που έξω υπάρχει καταιγισμός πυρών.

Κάνει έκκληση για βοήθεια, ενώ η φωνή της «πνίγεται» από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς. «Η κατάσταση είναι τραγική, ακούγονται συνέχεια φωνές έξω. Από το Μεγάλο Σάββατο στις 9.30 είμαστε κλεισμένοι στην Μητρόπολη. Έχουμε μόνο φόβο», λέει μιλώντας στον Alpha.

«Αυτή η πόρτα οδηγεί έξω, αλλά εκεί είναι ο στρατός. Η κατάσταση είναι χάλια. Πρέπει να φύγω από το παράθυρο, αλλά δεν είναι ασφαλές», αναφέρει η Αλεξάνδρα Καλημέρη, δείχνοντας τα πλάνα μέσα από την Μητρόπολη.

«Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Χτυπάνε και την πόρτα της Μητρόπολης. Αν ανοίξουμε την πόρτα ο κίνδυνος είναι… Γιατί η πόρτα οδηγεί στο σπίτι αυτών των δύο Ελλήνων που τραυματιστεί», αναφέρει.

Συγκλονίζει με τα όσα λέει και η Κατερίνα Καλημέρη: «Πυροβολούν συνέχεια. Βρισκόμαστε στο κέντρο όπου είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό και ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Χρειαζόμαστε βοήθεια…. Εμείς με λίγα λόγια πεθαίνουμε, Ακόμα πυροβολούν και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».

newsbomb.gr/