Τρία ελικόπτερα στο «στόχαστρο» της Πολεμικής Αεροπορίας - Από μέρα σε μέρα οι αποφάσεις



Τρεις τύποι ελικοπτέρων Έρευνας και Διάσωσης βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Πολεμικής Αεροπορίας για την αντικατάσταση των παλαιότερων ΑΒ-205, με το ζήτημα να εξετάζεται διεξοδικά στο χθεσινό Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Επί τάπητος, τέθηκε το ενδεχόμενο αναβάθμισης των Super Puma που υπηρετούν εδώ και 23 χρόνια στην Πολεμική Αεροπορία ή η αγορά νέων ελικοπτέρων που θα αναλάβουν τον κρίσιμο ρόλο της Έρευνας και Διάσωσης σε καιρό ειρήνης αλλά και σε περιβάλλον μάχης (SAR & CSAR). Τελικώς, αποφασίστηκε η προμήθεια νέων μέσων, με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας να εξετάζει δύο ευρωπαϊκά και ένα αμερικανικό ελικόπτερο.

Τρεις προτάσεις

Στο τραπέζι του ΓΕΑ βρίσκονται αυτή τη στιγμή τρεις προτάσεις, η κάθε μία σε διαφορετικό στάδιο ωριμότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ένα από τα υποψήφια ελικόπτερα είναι το AW-139 της ιταλικής Leonardo. Πρόκειται για δικινητήριο ελικόπτερο που παράγεται σε πολιτική και στρατιωτική εκδοχή και τον συγκεκριμένο τύπο διαθέτουν οι κυπριακές Ένοπλες Δυνάμεις.


Το έτερο ευρωπαϊκό ελικόπτερο που βρίσκεται στο στόχαστρο της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το Η-225 της Airbus, η σύγχρονη εκδοχή του γνωστού Super Puma, το οποίο γνωρίζουν καλά οι Έλληνες ιπτάμενοι, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζονται ενστάσεις σχετικά με το υψηλό κόστος κτήσης ανά μονάδα που κινείται κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στη λίστα της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται και το UH-60 Black Hawk της αμερικανικής Lockheed Martin, το οποίο θα είναι ίδιο με αυτό του Στρατού Ξηράς και των Ειδικών Επιχειρήσεων ώστε να επιτευχθεί η ομοιοτυπία και το χαμηλό κόστος εκπαίδευσης και υποστήριξης, με την προσθήκη ΕΟ/IR αισθητήρων, ραντάρ και εξοπλισμού έρευνας και διάσωσης, ο οποίος δύναται να τοποθετηθεί σε κάθε Black Hawk που θα διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός των ημερών ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσκτηση των νέων ελικοπτέρων.

Black Hawk για τον Στρατό Ξηράς

Η Αεροπορία Στρατού και η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου έχουν ήδη καταλήξει στον νέο τύπο μεταφορικού μέσου, το UH-60 Black Hawk, με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων να στέλνει επίσημο αίτημα (LoR for LoA) στην αμερικανική κυβέρνηση για 24+11 αεροσκάφη. Σύμφωνα με πληροφορίες, 20 προορίζονται για την Αεροπορία Στρατού και τέσσερα για τις Ειδικές Δυνάμεις ενώ τα υπόλοιπα 11 αποτελούν option που θα ενεργοποιηθεί εφόσον απαιτηθεί.

Στην περίπτωση μάλιστα, κατά την οποία και η Πολεμική Αεροπορία επιλέξει το Black Hawk θα τροποποιηθεί η LoR, με την προσθήκη 14 ακόμη ελικοπτέρων. Εξάλλου, και το Πολεμικό Ναυτικό χρησιμοποιεί την ίδια «οικογένεια» ελικοπτέρων, το S-70 Aegean Hawk και σε λίγους μήνες θα διαθέτει και τα υπερσύγχρονα MH-60 Romeo.

Προγράμματα για τον Στρατό και το Ναυτικό

Το χθεσινό ΣΑΓΕ ενέκρινε ακόμη, την προμήθεια νέας θερμικής διόπτρας για τον Στρατό Ξηράς και τις Ειδικές Δυνάμεις, την επισκευή, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη των συστημάτων εγγύς αντιπυραυλικής προστασίας Phalanx του Πολεμικού Ναυτικού και την αγορά πολυβόλων MINIMI των 5,56 χιλιοστών. Την Παρασκευή, στην Ειδική Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων Φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ», ύψους 605 εκατομμυρίων ευρώ και την απόκτηση νέων μπαταριών και αντιμέτρων για τα Υποβρύχια 214.