Το Κοινωνικό Πρόσωπο της Άμεσης Δράσης



Του Φούκα Θεόδωρου Ειδικού Γραμματεία Τύπου και Μ.Μ.Ε. Ε.ΑΣ.Υ.Α.-Υπεύθυνου έκδοσης εφημερίδας

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Το Κοινωνικό Πρόσωπο της Άμεσης Δράσης

Μερικές φορές η έννοια του ‘υπηρετώ και προστατεύω’ δημιουργεί ασάφεια στους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του επαγγέλματος. Οι απεικονίσεις της αστυνομίας στον κινηματογράφο και την τηλεόραση μερικές φορές σκιαγραφούν την εργασία του αστυνομικού ως ένα επάγγελμα που η καθημερινότητά του να  περιστρέφεται, μόνο και γύρω από δραματικές καταδιώξεις και πυροβολισμούς. Η αποστολή της Άμεσης Δράσης επικεντρώνεται στην άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, την άμεση επέμβαση σε συμβάντα αστυνομικής φύσεως, τη συνεχή περιπολία, την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης και την παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Η Άμεση Δράση αποτελεί την κορυφαία αστυνομική υπηρεσία που βρίσκεται δίπλα στο συνάνθρωπο. Δέχεται χιλιάδες κλήσεις πάσης φύσεως είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο και η κοινωνική της προσφορά είναι απεριόριστη. Από προπομπές ασθενοφόρων, συνοδείες εγκύων, απεγκλωβισμούς ατόμων από πυρκαγιές σε οικίες, μέχρι την άμεση μεταφορά μικρών παιδιών που αν δεν έφταναν έγκαιρα στο νοσοκομείο θα έχαναν την ζωή τους.

Ενδεικτικά, θα αναφερθούν 2 περιστατικά που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα και οι συνάδελφοι μας βοήθησαν τους συνανθρώπους μας να ξεφύγουν από τον κίνδυνο. Πράξεις σαν και αυτές αποτελούν παραδείγματα για τους αστυνομικούς.

1) Οι συνάδελφοί  μας Νίκος και Γιώργος, πλήρωμα της Δ’ Αλλαγής, την

28.12.2022, έλαβαν σήμα για αιφνιδίων  παθών βρέφος στα Καμίνια. Σε περίπου 1 λεπτό το περιπολικό έφτασε στο σημείο. Αντίκρισαν τη μάνα με το ασαράντιστο βρέφος στην αγκαλιά της μελανιασμένο!! Το ΕΚΑΒ  αργούσε!! Το περιστατικό ήταν  κατεπείγον και άμεσα επιβίβασαν  την μητέρα και το βρέφος  στο περιπολικό ώστε να τους μεταφέρουν στο «Παίδων Αγ. Σοφίας» με τη συνδρομή μιας ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Ο συνοδηγός (γνώστης παροχής πρώτων βοηθειών, ΚΑΡΠΑ κλπ ) ζήτησε από την μητέρα το μωρό, το οποίο είχε κρεμασμένο το κεφάλι και κάτασπρα χείλη. Κάνοντας τον προβλεπόμενο έλεγχο(ακούω-βλέπω –αισθάνομαι), και διαπίστωσε ότι δεν είχε αναπνοή και πιθανότατα ούτε σφυγμό. Ενημέρωσαν  το Κέντρο της  Άμεσης Δράσης πως θα προβεί σε ΚΑΡΠΑ στο βρέφος. Άμεσα με την εφαρμογή  ΚΑΡΠΑ (για βρέφη)  μετά από κάποιες συμπιέσεις,  το βρέφος άρχισε να ανταποκρίνεται με θωρακικούς σπασμούς, προσπάθεια αναπνοής και κίνησή στα μάτια!!  Μέσα σε 8΄ από τη στιγμή που ξεκίνησαν από τα Καμίνια, έφτασαν στο νοσοκομείο όπου το περιπολικό κινούνταν με υψηλή ταχύτητα και απαιτητικούς ελιγμούς!!!!   Οι αστυνομικοί συνόδευσαν  την μητέρα με το βρέφος  στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου, όπου οι γιατροί παρέλαβαν αμέσως το βρέφος!! Οι γιατροί τους ευχαρίστησαν και τους τόνισαν ότι η ΚΑΡΠΑ ήταν καθοριστικής σημασίας αφενός για την διάσωση του βρέφους και αφετέρου για να μην του προκαλέσει η περαιτέρω έλλειψη οξυγόνου κάποια μη αναστρέψιμη ή μόνιμη βλάβη.

2) Οι συνάδελφοί μας Γιώργος και Θανάσης, ως πλήρωμα, της  Γ΄ Αλλαγής την  8/2/2023,βρίσκονταν  στη διάθεση της Διεύθυνσης Τροχαίας επί της Εθνικής Οδού-Λαμίας στα διόδια  Αφιδνών, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων «BARBARA». Γύρω  στις 14:00  η ώρα τους προσεγγίζει  ένα ζευγάρι που κινούνταν  πεζό κρατώντας ο πατέρας στην αγκαλιά  το 11 μηνών βρέφος ,χωρίς τις αισθήσεις του.

 Οι δύο αστυνομικοί χωρίς να χάσουν χρόνο  ξεκίνησαν  μαλάξεις στο στήθος του βρέφους. Αυτό άρχισε να ανακτά ξανά τις αισθήσεις του βγάζοντας βλέννες από την μύτη και το στόμα του. Η μητέρα στο αντίκρισμα της εικόνας είχε συνεχόμενα λιποθυμικά επεισόδια. Οι συνάδελφοι  τους επιβίβασαν στο περιπολικό   παρότι υπήρχαν έντονες καιρικές συνθήκες (  χιόνια , χαμηλή θερμοκρασία, και  ολισθηρότητα στους δρόμους)  και κινούμενοι  με μεγάλη ταχύτητα μετέφεραν με ασφάλεια  την μητέρα και  το βρέφος στο νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης», με την συνδρομή των σταθμών Β3-1 και Β1-1, όπου τους  παρασχέθηκαν  οι πρώτες βοήθειες. Οι Ιατροί ευχαρίστησαν τους αστυνομικούς  για την βοήθεια που παρείχαν στο βρέφος και για  την άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο θα υπήρχε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του!!!

Η αστυνομία γενικότερα και η Άμεση δράση ειδικότερα, είναι παρούσες καθημερινά σε κάθε δύσκολη στιγμή για τον πολίτη διακινδυνεύοντας τη ζωή τους!!