Μαζική πυραυλική επίθεση στην Ουκρανία- Ρωσικά ΜΜΕ: Καταστράφηκε με Kinzhal υπόγειο αρχηγείο- Εργάζονταν σύμβουλοι του ΝΑΤΟ



Tο Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι, η επίθεση με πυραύλους ήταν μαζική και πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στο έδαφος του Ντονμπάς και του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών.

Σε συνέντευξή του στο Ukraina.ru, ο Alexei Podberezkin, διευθυντής του Κέντρου Στρατιωτικών-Πολιτικών Μελετών MGIMO, δήλωσε ότι οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, οι ηλεκτρικοί υποσταθμοί και οι αμυντικές επιχειρήσεις καταστράφηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης πυραύλων της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, καταστράφηκε το κοινό κέντρο διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της διοίκησης του ΝΑΤΟ, το οποίο βρισκόταν σε βάθος 130 μέτρων υπόγεια. Σύμφωνα με τον Podberezkin, περίπου 300 ειδικοί του ΝΑΤΟ από την Πολωνία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονταν σε αυτό το κέντρο.

Επισήμως, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας δήλωσε ότι, η επίθεση με πυραύλους ήταν μαζική και πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στο έδαφος του Ντονμπάς και του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών. Κατά τη διάρκεια του χτυπήματος χρησιμοποιήθηκε το υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα υψηλής ακρίβειας Kinzhal, το οποίο αναπτύχθηκε ειδικά για το χτύπημα επίγειων στόχων.

Ο αριθμός και τα ονόματα των θυμάτων επίσης δεν αναφέρονται, αλλά σημειώνεται ότι είναι η πρώτη περίπτωση που καταγράφηκαν «τόσα πολλά» θύματα. Επιπλέον, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αξιωματούχοι και αξιωματικοί του ΝΑΤΟ δέχθηκαν επίθεση.

«Το υπόγειο στρατηγείο εξυπηρετούσε αρκετούς αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, φιλοξενούσε περισσότερα από 300 άτομα. Δεν είναι γνωστό πόσοι Ουκρανοί και δυτικοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δυτικοί εκπρόσωποι μετρούν τόσους πολλούς νεκρούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς», ανέφερε ο Podberezkin.

Τα περισσότερα θύματα είναι Βρετανοί και Πολωνοί, καθώς και Αμερικανοί και υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών που διατηρούσαν επικοινωνία και μετάδοση δεδομένων. Σε σχέση με τον θάνατο του στρατιωτικού υπεύθυνου για τις επικοινωνίες και τις πληροφορίες, σημειώνει η δημοσίευση, τίθεται το ερώτημα πώς το ΝΑΤΟ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα συντονίσουν τις ενέργειες για την άμυνα του Μπαχμούτ (Αρτεμόφσκ).

Το Reuters,  επικαλούμενο εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, είχε αναφέρει ότι η συμμαχία μετέφερε ουκρανικό προσωπικό από το Κίεβο στο Λβιβ και τις Βρυξέλλες για λόγους ασφαλείας. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δεν διευκρίνισε τον αριθμό των μεταφερόμενων στρατιωτικών. Ίσως ήταν το αντικείμενο στο Lviv που χτυπήθηκε από το "Dagger".

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας, επομένως το προσωπικό έχει μεταφερθεί στο Λβιβ και τις Βρυξέλλες. Τα γραφεία του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία παραμένουν λειτουργικά», είπε ο αξιωματούχος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον αριθμό και τις θέσεις εργασίας όσων μετακινήθηκαν.

Το ΝΑΤΟ και οι συμμαχικές χώρες παρακολουθούσαν και αξιολογούσαν την κατάσταση πολύ στενά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, και συνεχίζουν να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Το Lviv βρίσκεται στα δυτικά της Ουκρανίας. Πολλές χώρες έχουν μεταφέρει διπλωμάτες εκεί από το Κίεβο πιο ανατολικά.

Η καταστροφή του κοινού κέντρου διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και της διοίκησης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον ειδικό, θα έχει τεράστιες συνέπειες για τον ουκρανικό στρατό. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Podberezkin, οι ηγέτες των δυτικών χωρών ούτε θα διαψεύσουν ούτε θα επιβεβαιώσουν αυτές τις πληροφορίες για να κρύψουν το γεγονός της καταστροφής του κέντρου επικοινωνιών.