Μας δουλεύουν οι Τούρκοι: Αναβλήθηκε η αεροπορική άσκηση του NATO στην Ελλάδα – Η εμπλοκή της Τουρκίας



Αναβλήθηκε η αεροπορική άσκηση Ramstein Guard 2023 του NATO, η οποία θα πραγματοποιούνταν στο ανατολικό Αιγαίο, με τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, ο λόγος που αναβλήθηκε η άσκηση είναι η ένσταση που είχε η Τουρκία, ως μέλος της Συμμαχίας, για τον τόπο διεξαγωγής της άσκησης. Η Τουρκία αιτήθηκε την εξαίρεση του εναέριου χώρου πάνω από συγκεκριμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τον ισχυρισμό της «αποστρατικοποίησης» των ελληνικών νησιών.

Παρά το θετικό κλίμα που διέπει τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την γειτονική χώρα την 6η Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Το ίδιο περιστατικό, στην ίδια νατοϊκή άσκηση είχε συμβεί το 2017, ξανά με την εμπλοκή της Τουρκίας. Στην ασκηση Ramstein Guard 2017, στην οποία θα συμμετείχε και η Ελλάδα, αεροσκάφος της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιούσε πτήση πάνω από την Λήμνο.

 Το γεγονός αυτό, όμως, προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας η οποία αιτήθηκε να μην συμπεριληφθεί η Λήμνος στη νατοϊκή άσκηση με την ελληνική πλευρά, τελικά, να ζητά την ακύρωση της άσκησης. Ο ρόλος του NATO στις διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, παραμένει πάντα ουδέτερος.