Τα Rafale αντικαθιστούν τα ρωσικά Sukhoi ως μαχητικά πρώτης γραμμής της Ινδίας



Η Ινδία έστειλε τα μαχητικά της Rafale στη Γαλλία για μια πολυεθνική αεροπορική άσκηση. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα μαχητικά της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) που τέθηκαν σε υπηρεσία το 2020 πέταξαν στο εξωτερικό για να συμμετάσχουν σε πολεμική άσκηση σε αεροπορική βάση μιας φιλικής ξένης χώρας.

Η γαλλικής προέλευσης πυρηνική πλατφόρμα έχει αναδειχθεί ως πραγματικό μαχητικό «πρώτης γραμμής» για το γίγαντα της Νότιας Ασίας, αντικαθιστώντας τα ρωσικής προέλευσης μαχητικά Su-30MKI.

Σε όλους τις προηγούμενες διμερείς και πολυμερείς ασκήσεις τα τελευταία 15 χρόνια συμμετείχαν μόνο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi από την ινδική πλευρά. Η απόφαση να στείλει το Rafales στη Γαλλία σηματοδοτεί μια αλλαγή στη γραμμή των μαχητικών αεροσκαφών της Ινδίας ενάντια στους επίδοξους αντιπάλους της Κίνας και του Πακιστάν.

Τέσσερα Rafale πολλαπλών ρόλων έχουν πετάξει στην αεροπορική βάση Mont-de-Marsan της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας (FASF) από την Ινδία ως μέρος ενός αποσπάσματος της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας για να συμμετάσχουν στην «Άσκηση Orion 2023» μαζί με μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο. και μια σειρά από χώρες του ΝΑΤΟ.

* πληροφορίες defense-arabic.com