Υπεγράφη η συμφωνία για την προμήθεια των πυραύλων SPIKE-NLOS από το Ισραήλ



Η αγορά των οπλικών συστημάτων εγκρίθηκε νωρίτερα φέτος από το ΚΥΣΕΑ, καθώς το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας συνεχίζεται.

Το Ισραήλ υπέγραψε τη συμφωνία ύψους 1,44 δισεκατομμυρίων σέκελ (400 εκατομμυρίων ευρώ) για την πώληση στην Ελλάδα των ισραηλινής κατασκευής πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών ρόλων μεγάλου βεληνεκούς SPIKE-NLOS όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ.

«Το έργο αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά συμφωνιών μεταξύ του Κράτους του Ισραήλ και της Ελληνικής Δημοκρατίας και υπογραμμίζει περαιτέρω την ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας και των αμυντικών μας εγκαταστάσεων, καθώς και την αμοιβαία δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αποφάσισε νωρίτερα αυτό το έτος την απεμπλοκή της διαδικασίας για την προμήθεια των SPIKE-NLOS, τα οποία σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, σε κανονιοφόρους του Π.Ν. και ενδεχομένως λέμβους των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία, ελικόπτερα τύπου Apache, αλλά και από αυτοκίνητα, ενώ λειτουργούν και με τη βοήθεια drone, για να πλήξουν στόχους με πολύ μεγάλη ακρίβεια σε ξηρά και θάλασσα.

Πηγή: Reuters-kathimerini.gr