Πώς το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων του ΥΠΟΙΚ έγινε αντικίνητρο για τα στελέχη ΕΔ με επίδομα 20€ εφάπαξ–Οι ενέργειες ΓΕΕΘΑ



Αντικίνητρο… Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων από το υπουργείο Οικονομικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων αποτελεί ένα διοικητικό εργαλείο στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων, για να παροτρύνουν τους υπαλλήλους, στην υλοποίηση των στόχων που τίθενται από την υπηρεσία τους. Δικαιούχοι του μπόνους είναι οι πολιτικοί υπάλληλοι και το στρατιωτικό προσωπικό των Γενικών Διευθύνσεων οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων.

Οποιαδήποτε παροχή στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως αύξηση στις οικονομικές απολαβές του, πρέπει να τη βλέπει κανείς με θετική προδιάθεση. Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καλείται να ανταπεξέλθει σε ιδιαίτερες συνθήκες, όλο το 24ωρο, ακόμη και στις λεγόμενες υπηρεσίες γραφείου, συνθήκες οι οποίες διαφέρουν από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Άρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Κίνητρο Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων του Υπουργείου Οικονομικών κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως όταν η θεωρία συναντά την πράξη τότε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Το Υπουργείο Οικονομικών όρισε τους στόχους τους οποίους έπρεπε η κάθε οικονομική υπηρεσία να πετύχει και καθόρισε συγκεκριμένο κονδύλι. Από το σημείο αυτό ξεκινούν οι αρρυθμίες καθώς δεν ελήφθη υπόψη η δομή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία απορρέει από τη φύση της αποστολής του και την τεράστια διασπορά που έχει. Το σύνολο του προσωπικού που συμμετέχει στην επίτευξη των στόχων είναι αρκετά μεγάλο με αποτέλεσμα, εάν δινόταν στο σύνολο του προσωπικού τότε να έχουμε ένα ποσό της τάξης των 20€. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό αυτό είναι εφάπαξ και καταβάλλεται μία φορά. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων παρά μάλλον για αντικίνητρο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του enikos.gr, το ΓΕΕΘΑ πρότεινε στο ΥΠΕΘΑ να αιτηθεί στο Υπουργείο Οικονομικών την αύξηση του κονδυλίου, προκειμένου να αποτελέσει ένα πραγματικό κίνητρο για την ανάληψη ευθυνών και να αρθεί το αίσθημα αδικίας που διακατέχει το στρατιωτικό προσωπικό. Το κίνητρο δεν πρέπει να δίνεται κατά το δοκούν, δημιουργώντας στρεβλώσεις και αίσθημα αδικίας και απογοήτευσης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Για αυτό τον λόγο το ΓΕΕΘΑ και οι Κλάδοι των ΕΔ δεν απέστειλαν καταστάσεις με ονόματα προσωπικού τους και παρά την αντίθετη εισήγηση του ΓΕΕΘΑ να μη δοθεί το κίνητρο σε μια μικρή ομάδα στελεχών του ΥΠΕΘΑ, το ΥΠΕΘΑ προχώρησε στην καταβολή της πρόσθετης αμοιβής μόνο στο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικού Σχεδιασμού και Υποστήριξης (ΓΔΟΣΥ) απορροφώντας και μέρος του κονδυλίου που προοριζόταν για το ΓΕΕΘΑ και τους Κλάδους των ΕΔ. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας, προκαλώντας δυσμενή σχόλια.

Το ΓΕΕΘΑ εκτιμώντας τον επαγγελματισμό, την αίσθηση καθήκοντος, την αποτελεσματικότητα αλλά και τις περικοπές που έχει υποστεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, επεξεργάστηκε και κατάρτισε νέο μισθολόγιο ώστε να αρθεί η αδικία αποκαθιστώντας στρεβλώσεις στις αποδοχές των στελεχών.

enikos.gr