Ο Ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος “σπέρνει τον όλεθρο”: Έκθεση της Βρετανίας- Η Ρωσία “συντρίβει” 330 Ουκρανικά UAV ανά ημέρα!



Η Ρωσία πρωτοστάτησε στο EW έχοντας προετοιμαστεί στην τεχνολογία από τον πόλεμο στη Συρία το 2015 και την προσάρτηση της Κριμαίας ένα χρόνο πριν.

Όλοι γνωρίζουμε  ότι νικητής σε μια πολεμική αναμέτρηση, είναι εκείνος ο οποίος ο οποίος θα κατορθώσει να επιβληθεί στον εχθρό στο πεδίο της μάχης.

Για να φθάσει σε αυτό το σημείο μάλιστα, ο νικητής θα πρέπει να κάνει όσο το δυνατόν λιγότερα και μικρής σημασίας λάθη σε σχέση με τον ηττημένο, εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές πολέμου ενώ βασικό συστατικό για την επίτευξη της νίκης είναι η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του αντιπάλου.

Από την μια μεριά, η Ρωσία, προκειμένου να αδυνατίσει την Ουκρανική αεράμυνα διασπώντας την προσοχή της και πετυχαίνοντας την κατανάλωση  υπερπολύτιμων αντιαεροπορικών πυραύλων της, κατασκευάζει ξύλινα drones και  τα εκτοξεύει στον Ουκρανικό ουρανό.

Επιπροσθέτως, ερευνητές αποκάλυψαν νέα συστήματα και δυνατότητες ρωσικού Ηλεκτρονικού Πολέμου (EW), που είναι καταστροφικά για τα ουκρανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και τις κρυπτογραφημένες ραδιοεπικοινωνίες, σε ένα ανησυχητικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Μια έκθεση από το Royal United Services Institute (RUSI), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), σημειώνει πώς το EW της Μόσχας παραμένει σταθερά αποτελεσματικό και καταστρέφει σχεδόν 10.000 ουκρανικά drones το μήνα, δηλαδή περίπου 333 drones την ημέρα!

Όπως και η «κλιμακωτή» αεράμυνα της, με προοδευτικά επικαλυπτόμενα συστήματα εδάφους-αέρος (SAM) μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, οι Ρωσικές επίγειες δυνάμεις έχουν κατανείμει επαρκώς τις πλατφόρμες EW που καλύπτουν κάθε 10 χιλιόμετρα του μετώπου.

Ο πόλεμος έχει περάσει ένα χρόνο και αναμένεται να συνεχιστεί για μερικούς μήνες ακόμη, με το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να συνεχίζει να εξοπλίζει την Ουκρανία. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, κάνει την τελευταία προσπάθεια για να καταλάβει μικρούς εναπομείναντες θύλακες εδάφους στη νότια και ανατολική Ουκρανία.

Ένα νέο Ρωσικό σύστημα Counter-Drone
Μερικές από τις γνωστές πλατφόρμες EW της Ρωσίας είναι το Krasukha-2, Krasukha-4, RB-341V LEER-3, R-330Zh Zhitel, Murmansk-BN και Moskva-1. Μαζί με τα Electronic Support (ES) και της Electronic Attack (EA), εκτελούν παρεμβολές σήματος ραδιοφώνου, επικοινωνιών, ραντάρ δορυφορικής πλοήγησης διαφόρων συχνοτήτων και μπάντες.

Υπενθυμίζουμε ότι, η Ρωσία με το σύστημα 14Ts227 Tobol EW διέκοψε τον «συγχρονισμό» της δορυφορικής υπηρεσίας Διαδικτύου Starlink με τα επίγεια τερματικά της. 

Σύμφωνα με έγκριτο μέσο ενημέρωσης,  η έκθεση RUSI αποκάλυψε επίσης έναν παρεμβολέα EW, το Shipovnik-Aero, υπεύθυνο για την κατάρριψη πολλών ουκρανικών UAV. Το Shipovnik-Aero αποδεικνύεται ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό σύστημα, επειδή έχει χαμηλή υπογραφή και μπορεί να το μπερδέψει κανείς  περαιτέρω, μιμούμενο άλλους πομπούς και συσκευές επικοινωνίας.

«Ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να χρησιμοποιεί εκτενώς την παρέμβαση πλοήγησης στην περιοχή της μάχης ως ηλεκτρονική προστασία. Αυτό συμβάλλει σε ένα ουκρανικό ποσοστό απωλειών σε UAV περίπου 10.000 το  μήνα», ανέφερε η μελέτη RUSI.

Καταστροφικά ουκρανικά drones
Παράλληλα με το Shipovnik-Aero, ο Ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει εκτενώς σε όλες τις μονάδες και σε όλα τα κλιμάκια δυνατότητες αντι-UAV (συνήθως  παρεμβολές και συστοιχίες για την αεροπειρατεία UAV).

Υπάρχουν πολλά βίντεο με Ρώσους στρατιώτες που χρησιμοποιούν μεγάλα χειροκίνητα αντι-drone πυροβόλα όπλα, με αποτέλεσμα τα ουκρανικά UAV, είτε να πέφτουν από την πτήση τους είτε να προσγειώνονται μαλακά κοντά. Το πρώτο σημαίνει ότι, η σύνδεση ραδιοελέγχου μεταξύ του drone και του επίγειου χειριστή του έχει διακοπεί, ενώ το δεύτερο υποδηλώνει ότι οι Ρώσοι παρεμβολείς έχουν αναλάβει τον έλεγχο του drone.

Μπλοκάρισμα Ουκρανικών Ραδιοεπικοινωνιών
Ειδικά σχετικά με τις στρατιωτικές επικοινωνίες, η έκθεση RUSI σημείωσε πως υπάρχει μια εξαιρετικά εξελιγμένη και «ικανή» ρωσική ικανότητα EW, να υποκλέπτει και να αποκρυπτογραφεί κρυπτογραφημένες ουκρανικές ραδιοεπικοινωνίες, χρησιμοποιώντας αυτό που προσδιόρισαν ως το Torn-MDM jammer.

«Το Ρωσικό EW επιτυγχάνει την παρακολούθηση και την αποκρυπτογράφηση σε πραγματικό χρόνο των κρυπτογραφημένων συστημάτων τακτικής επικοινωνίας της Ουκρανίας Motorola 256-bit, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της (AFU)», αναφέρει η έκθεση.

Είναι ενδιαφέρον ότι νωρίτερα στον πόλεμο, Ρώσοι διοικητές  έκαναν το αρχάριο λάθος να επικοινωνούν με ανοιχτά κινητά τηλέφωνα και μη κρυπτογραφημένο ραδιόφωνο, με αποτέλεσμα η AFU να στοχεύει και να σκοτώσει ( βομβαρδίζοντας) τουλάχιστον πέντε Ρώσους στρατηγούς, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του περασμένου έτους .