"Επανάσταση" στο πεδίο της μάχης-Το Ισραήλ αναπτύσσει νέο ηλεκτρο-οπτικά κατευθυνόμενο πύραυλο από έναν στρατιώτη-Επίδραση στο Ελληνικό Πεζικό



Η απόκτηση συστημάτων ίδιας τακτικής χρήσης και χαρακτηριστικών με αυτού του POINT BLANK, θα δώσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στον στρατό μας στο πεδίο της μάχης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξε μεταξύ άλλων την ευρεία χρήση UAV, UCAV, drone καμικάζι, USV τόσο από τους Ουκρανούς όσο και από τους Ρώσους.

Ιδιαίτερα οι Ρώσοι κάνοντας ευρεία χρήση των τριών πρώτων έπληξαν συστηματικά τις υποδομές των Ουκρανών αλλά και τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις που μάχονταν στην πρώτη γραμμή.

Αντίστοιχα οι Ουκρανοί έπληξαν με αυτά, κυρίως τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις σε στεριά και θάλλασα.

Ωστόσο το κοινό χαρακτηριστικό που είχε η χρήση των παραπάνω ήταν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις  Ρώσων και Ουκρανών, ασκούσαν συγκεντρωτικό έλεγχο της χρήσης και της στοχοποίησης τους.

Ο πύραυλος POINT BLANK
Αυτό έρχεται να αλλάξει το Ισραήλ, με την ανάπτυξη  ενός χειροκίνητα ηλεκτρο-οπτικό κατευθυνόμενου πύραυλου του POINT BLANK, αναπτύσσεται κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, όπως αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η ισραηλινή εταιρεία IAI υπέγραψαν σύμβαση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη και παράδοση ενός νέου υβριδικού ηλεκτρο-οπτικού κατευθυνόμενου πυραύλου.

Ο πύραυλος, που ονομάζεται POINT BLANK, που αναπτύχθηκε από την IAI, μπορεί να μεταφερθεί στο σακίδιο ενός στρατιώτη και θα καθοδηγείται ηλεκτροοπτικά.

Ο πύραυλος εκτοξεύεται από το χέρι ενός στρατιώτη και μπορεί να  προσγειωθεί κάθετα σε αυτό.

Για την ταχεία ανάπτυξη και παράδοση «ROC-X», μια έκδοση του συστήματος POINT BLANK που πληροί ορισμένες απαιτήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η επίθεση ακριβείας και η επιβίωση των μικρών τακτικών ομάδων, η  Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) Warfare Technical Support (IWTSD) ως κύριος ανάδοχος, υπέγραψε συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την ΙΑΙ.

Η IAI θα παρουσιάσει τα πρώτα πρωτότυπα και την υπηρεσία εκπαίδευσης στο Πεντάγωνο το 2023.

Τεχνικά χαρακτηριστικά-Αριθμητικά Δεδομένα
Το POINT BLANK ζυγίζει περίπου 6,8 κιλά και έχει μήκος περίπου 91 cm. Ο πύραυλος θα μπορεί να πετάξει σε υψόμετρα πάνω από 1.500 πόδια, με μέγιστη ταχύτητα 186 km/h και να αιωρείται ενώ η ακριβής θέση του στόχου επιβεβαιώνεται πριν από την επίθεση.

Θα φέρει  ηλεκτρο-οπτική κεφαλή αναζήτησης .

Η ιδέα της ανάπτυξης των πυρομαχικών POINT BLANK θεωρείται ότι έχει ωριμάσει ιδιαίτερα μετά τον Ουκρανο-Ρωσικό Πόλεμο.

Επί του παρόντος, ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει στην Ουκρανία περιφερόμενα  πυρομαχικά διαφόρων βαρών και δυνατοτήτων.

Η κύρια διαφορά του πυραύλου που ονομάζεται POINT BLANK από αυτά ταπεριφερόμενα πυρομαχικά είναι ότι μπορεί να εκτοξευθεί σε ατομικό επίπεδο στρατιώτη."

Τακτική ανάλυση
Είναι γνωστό ότι το Πεζικό και τα Τεθωρακισμένα είναι τα κύρια όπλα ελιγμού και εκείνα τα οποία διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη των χερσαίων επιχειρήσεων, αφού είναι εκείνα που θα προβούν στην κατάληψη εδαφών τακτικής σημασίας (ΕΤΣ) από τον εχθρό με τον οποίο θα έρθουν σε στενή εμπλοκή.

Ιδιαίτερα το Πεζικό είναι εκείνο που θα εξασφαλίσει με την φυσική του παρουσία στη συνέχεια την κατάληψη εδαφών από τον εχθρό, ενώ λόγω της στενότατης εμπλοκής του με αυτόν, έχει και τις μεγαλύτερες απώλειες στο πεδίο της μάχης σε σχέση με τα υπόλοιπα  όπλα (Τεθωρακισμένα-Πυροβολικό-Μηχανικό-Διαβιβάσεις) και Σώματα του Στρατού.


Η απόκτηση και κατάλληλη χρήση από τους μικρούς ηγήτορες-στελέχη του Πεζικού, (Ομαδάρχες-Βοηθούς Ομαδαρχών-Διμοιρίτες-Διοικητές Λόχων) ,πυραύλων παρόμοιων χαρακτηριστικών  και τακτικής αποστολής, με αυτής  του POINT BLANK, είναι δεδομένο ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη της νίκης των σε πρώτη γραμμή μαχομένων δυνάμεων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απώλειές τους.

Η Ελληνική υπεροχή
Η συνεχής εκπαίδευση μικρών στελεχών του στρατού μας, κατά την διάρκεια ασκήσεων ΤΑΜΣ πρωτίστως αλλά και ΤΑΑΣ, σε διάφορα "επεισόδια", έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη πρωτοβουλίας από αυτά στην  λήψη ορθών και γρήγορων αποφάσεων, πράγμα που είναι σημαντικότατο για την επιτυχή έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Το παραπάνω , σε συγκερασμό με το υψηλό πνευματικο επίπεδο  των στελεχών του στρατού μας3 και το πολυμήχανο και εφευρετικό αισθητήριο που διαθέτει ο Έλληνας,δίνουν ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα στελέχη του τουρκικού στρατού.

Κατόπιν αυτών η κατασκευή, συμπαραγωγή, ή ακόμη και αγορά συστημάτων ίδιας τακτικής χρήσης και χαρακτηριστικών με αυτού του POINT BLANK, θα δώσει αποφασιστικό πλεονέκτημα στον στρατό μας στο πεδίο της μάχης, αφού τα μικρά στελέχη μας θα μπορούν να διαβάσουν και να πλήξουν στόχους κλειδιά των απέναντι τους ευρισκόμενων εχθρικών δυνάμεων, νικώντας τες.