”Σαπάκι” το Anadolu-Ωμή παραδοχή: ”Κρίσιμες δοκιμές στο πλοίο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα”Ένας κορυφαίος Τούρκος γραφειοκράτης παραδέχεται ότι ούτε τα drones ούτε τα αεροσκάφη μπορούν επί του παρόντος να λειτουργούν στο Anadolu, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη ρητορική του Ερντογάν.

Σε μια συνέντευξη σε τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό στις 18 Μαΐου, ο İsmail Demir, επικεφαλής της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας (Savunma Sanayii Baskanligi, SSB), η υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας είπε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στη νέα ναυαρχίδα της Τουρκίας, το TGC Anadolu, για να φιλοξενήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και αεροσκάφη στο στρατιωτικό απόθεμα, ώστε να μπορούν να απογειωθούν και να προσγειωθούν στο πλοίο, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση έβγαλε στη θάλασσα νωρίς το πλοίο για να το προωθήσει στις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η Τουρκία συνεργάστηκε με την Ισπανία για την παραγωγή του Anadolu, του μεγαλύτερου πλοίου του τουρκικού ναυτικού με μήκος 231 μέτρα, πλάτος 32 μέτρα και εκτόπισμα 27.436 τόνους. Σχεδιάστηκε από την ισπανική Navantia και ναυπηγήθηκε στο ναυπηγείο Sedef στην Τουρκία.

Το Anadolu, το οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα περιγράψει ως αεροπλανοφόρο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα αμφίβιο επιθετικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων, έχει γίνει το τελευταίο προϊόν βιτρίνας στην προεκλογική του προπαγάνδα. Μία από τις εκλογικές στρατηγικές του Ερντογάν είναι να δείξει στους ψηφοφόρους ότι η Τουρκία γίνεται ισχυρότερη προωθώντας εγχώρια προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας.

Τα μέσα ενημέρωσης υπέρ του Ερντογάν επιμένουν επίσης ότι το πλοίο είναι το πρώτο και μοναδικό αεροπλανοφόρο της Τουρκίας. Ορισμένες δημοσιεύσεις υποστηρίζουν ότι το πλοίο είναι το πρώτο στρατιωτικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πλοίο δεν είναι ούτε το πρώτο πλοίο στον κόσμο στο οποίο αναπτύσσονται drones ούτε αεροπλανοφόρο. Δηλώνουν επίσης ότι πολλές κρίσιμες δοκιμές στο πλοίο δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Για να μπορέσει η κυβέρνηση Ερντογάν να κάνει σόου πριν τις εκλογές, το πλοίο ενεργοποιήθηκε πριν το τέλος των δοκιμών αποδοχής, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Ο Ντεμίρ είπε ότι το Bayraktar TB3, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης μεσαίου ύψους, μεγάλης αντοχής, το οποίο παράγεται από το Baykar Makina του γαμπρού του Ερντογάν Selçuk Bayraktar, σχεδιάστηκε για να απογειώνεται και να προσγειώνεται στο Anadolu. το πρώτο στρατιωτικό drone που προσγειώθηκε στο πλοίο αφού πέρασε με επιτυχία τις δοκιμές.

Ο Ντεμίρ δήλωσε ότι πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν καλώδια σύλληψης και ένας καταπέλτης στο Anadolu, επιβεβαιώνοντας ότι το Anadolu δεν κατασκευάστηκε ως αεροπλανοφόρο.

Είπε επίσης ότι απαιτούνται τροποποιήσεις για το Kızılelma, ένα υπερηχητικό, δικινητήριο μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος που βρίσκεται ακόμα σε παραγωγή, και το Hürjet, το πρώτο υπερηχητικό επανδρωμένο αεροσκάφος της Τουρκίας, σχεδιασμένο από την Turkish Aerospace Industries, το οποίο πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 25 Απριλίου.

Λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν δοκιμές προσγείωσης και απογείωσης ενώ το πλοίο είναι σε χρήση, ο Demir δήλωσε ότι για το λόγο αυτό το κατάστρωμα του πλοίου θα αντιγραφεί στη στεριά και ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν σύντομα στη συνέχεια.

«Οι δοκιμές προσγείωσης και απογείωσης του Bayraktar TB3 θα ξεκινήσουν φέτος. Το TB3 προσγειώθηκε και απογειώθηκε από το πλοίο σε προσομοιώσεις υπολογιστή. Αυτές οι προσομοιώσεις θα πρέπει να γίνουν και για άλλα αεροσκάφη», πρόσθεσε ο Ντεμίρ.

Σύμφωνα με τον Demir, οι δοκιμές προσγείωσης και απογείωσης για το Kızılelma και το Hürjet στο Anadolu θα ξεκινήσουν το 2024 και το 2025, αντίστοιχα.

Το Anadolu, το οποίο παραδόθηκε στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων στις 10 Απριλίου, εκτέθηκε στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και ήταν ανοιχτό στο κοινό πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Τώρα είναι πάλι αγκυροβολημένο στην Κωνσταντινούπολη για δημόσιες επισκέψεις. Το Υπουργείο Άμυνας μοιράζεται σχεδόν καθημερινά μια ανάρτηση για το Anadolu στους λογαριασμούς του στα social media.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του στρατού λόγω της κακής κατάστασης της τουρκικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης μιας φιλοκυβερνητικής επιχειρηματικής πλατφόρμας που συγκεντρώνει βιομήχανους από την Κωνσταντινούπολη στις 7 Μαΐου. ανέφερε το Nordic Monitor.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση της πλατφόρμας άμυνας, αεροπορίας και αεροδιαστημικής SAHA της Κωνσταντινούπολης με επικεφαλής τον Haluk Bayraktar, αδελφό του Selçuk Bayraktar και διευθύνοντα σύμβουλο της Baykar, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Muhsin Dere είπε ότι οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Dere, ο λόγος δεν είναι η μείωση των αναγκών αλλά μάλλον η μείωση των αγορών.

Ο Ντερέ είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει σύντομα να προμηθεύσει τον στρατό με μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού και όπλων.

Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι οι κυρώσεις και οι εξαγωγικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη φιλόδοξη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας είχαν επηρεάσει την ανάπτυξη εξελιγμένου στρατιωτικού υλικού, το οποίο υποφέρει από την έλλειψη εγχώριας παραγωγής εξαρτημάτων, ιδιαίτερα κρίσιμων κινητήρων και συστημάτων μετάδοσης.

Νεότερη Παλαιότερη