Η γαλλική Arquus προσφέρεται να αναβαθμίσει τα ελαφρά τεθωρακισμένα του ελληνικού Στρατού



Η γαλλική αμυντική εταιρεία Arquus προσφέρθηκε να αναβαθμίσει τον στόλο ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων VBL του ελληνικού Στρατού Ξηράς.

Η συνεργασία της Arquus με τον Ελληνικό Στρατό ξεκίνησε το 1997 με την παράδοση της πρώτης παρτίδας 13 οχημάτων VBL Panhard. Όλα αυτά τα χρόνια, ο συνολικός αριθμός οχημάτων που παραδόθηκαν έφτασε τα 240, καθιστώντας τον έναν από τους μεγαλύτερους στόλους VBL σε υπηρεσία στον κόσμο.

Στο πλαίσιο της ίδιας μακροπρόθεσμης δέσμευσης, η Arquus παρέδωσε πρόσφατα δύο VBL Ultima στον Ελληνικό Στρατό, ένα εκ των οποίων παρουσιάστηκε στο περίπτερο της Arquus στο DEFEA 2023.

Το VBL Ultima είναι ένα νέο πρότυπο για το VBL, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων του οχήματος, που αναπτύχθηκε για τον Γαλλικό Στρατό.

Σύμφωνα με αυτό το νέο πρότυπο, ο αρχικός κινητήρας ντίζελ 95 ίππων αντικαθίσταται από έναν νέο κινητήρα ντίζελ 130 ίππων, καθώς και από ένα νέο κιβώτιο ταχυτήτων, που επιτρέπει ταχύτητα μεγαλύτερη από τα 95 km/h του αρχικού προτύπου, καθώς και βελτιωμένη επιτάχυνση.

Τα αναβαθμισμένα τεθωρακισμένα διαθέτουν επίσης ένα νέο σύστημα υποβοήθησης πέδησης και βελτιωμένα συστήματα εμπρός και πίσω ανάρτησης για την προσαρμογή του αυξημένου ωφέλιμου φορτίου. Τέλος, το νέο πρότυπο περιλαμβάνει κλιματισμό για βελτίωση της άνεσης κατά τη λειτουργία.

Όπως σημειώνεται από την εταιρεία, η αναβαθμισμένη έκδοση Ultima έχει λάβει πολύ καλές κριτικές από το προσωπικό του Ελληνικού Στρατού.

Η Arquus ανακοίνωσε ότι θέλει να αξιοποιήσει τη μακροχρόνια συνεργασία της με τον Ελληνικό Στρατό και να προσφέρει το πακέτο αναβάθμισης Ultima σε ολόκληρο τον στόλο των VBL που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία.