Σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο λόγω των εκλογών στην Τουρκία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - ΥΠΕΘΑ και ΥΦΕΘΑ σε ακριτικές μονάδες



Επίδειξη ισχύος με βολές ελληνικών και αμερικανικών Απάτσι

Ο πρώτος γύρος των εκλογών στην γειτονική Τουρκία έδειξε ότι ο Ερντογάν είναι εφτάψυχος και πως όλα δείχνουν ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι πολύ πιο εύκολος. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση για όξυνση στο εσωτερικό που μπορεί να κάνει το τουρκικό επιτελείο να δοκιμάσει κάτι κατά της Ελλάδας ώστε να εστιαστεί εκεί η προσοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο η Δευτέρα ήταν μια ημέρα κατά την οποία τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας προέβησαν τόσο σε επισκέψεις και επιθεώρηση ακριτικών μονάδων όσο και στρατιωτική διπλωματία. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκε στη ακριτική Λήμνο στην 130 Σμηναρχία Μάχης όπου συναντήθηκε με τα στελέχη που υπηρετούν στις εγκαταστάσεις των Κλιμακίων Επιφυλακής (Readiness) μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας, και ενημερώθηκε για επιχειρησιακά θέματα.

Ακολούθως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετέβη στις εγκαταστάσεις της 88ης Στρατιωτικής Διοίκησης όπου απηύθυνε σύντομη ομιλία με Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και Οπλίτες που υπηρετούν στη Λήμνο. Στη συνέχεια, ο Υπουργός είχε συνάντηση στο Επισκοπικό Μέγαρο του νησιού με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο Γ’ και ακολούθως με τον Δήμαρχο Λήμνου Δημήτρη Μαρινάκη.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε, μαζί με τον Ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, το αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο “ARC ENDURANCE”, που ελλιμενίζεται στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης, όπου τους υποδέχθηκε ο Captain (Κυβερνήτης) κ. Glenn Koshak και ο Chief Officer & Head of the Deck Department and Cargo Operations κ. Dean Lynch.

Κατά την επίσκεψη οι Χαρδαλιάς και Μεϊμαράκης ενημερώθηκαν από τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα του θηριώδους πλοίου, για τις μεταφορικές δυνατότητες του και ξεναγήθηκαν στα βασικά διαμερίσματα. Επίσης, ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, για τον γεωστρατηγικό και εμπορικό ρόλο του λιμανιού και για τις δραστηριότητες στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ και επισκέφθηκαν τερματικό σημείο υποδοχής και προώθησης Αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επιπρόσθετα, οι Χαρδαλιάς και Μεϊμαράκης συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία Ιταλών Αξιωματικών του μεταγωγικού πλοίου “SEVERINE”, το οποίο χρησιμοποιεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Ευρωβουλευτής επισκέφθηκαν το Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΠΕΤΑΛΟΥ ΠΕΠΛΟΥ» και τον Φράχτη στην περιοχή του ελληνικού προγεφυρώματος Πετάλου, όπου ενημερώθηκαν για τα μέτρα επιτήρησης και φύλαξης των ελληνικών και παράλληλα ευρωπαϊκών συνόρων.

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν οι Διοικητές του Δ΄ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος,  της XII Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Χρήστος Μπακιρτζής και της 31 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Λάζαρος Λαζαρίδης.

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς από τον φράχτη στην περιοχή του ελληνικού προγεφυρώματος Πετάλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η φύλαξη των συνόρων μας αποτελεί προτεραιότητα, είναι εθνική επιταγή. Γιατί πρεσβεύει όλα όσα νοιώθουμε και πιστεύουμε για αυτή την πατρίδα. Και αυτή η πατρίδα πρέπει να είναι θωρακισμένη, να φυλάει τα σύνορά της, και είθε να είναι ασφαλής και πάνω από όλα περήφανη!».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην Διαβαλκανική στη Σόφια.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο με βολές επιθετικών ελικοπτέρων Απάτσι της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ» και της 12th Combat Aviation Brigade των ΗΠΑ, στο πλαίσιο διεξαγωγής της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων «NIKE-23» στο πεδίο βολής Καράβια. Η διεξαγωγή της ΤΑΜΣ υλοποιήθηκε με κοινή σχεδίαση και επιχειρησιακή συνεργασία των ελληνικών και αμερικανικών Επιθετικών Ελικοπτέρων. H εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο.