Μαζική απογείωση ελληνικών μαχητικών ημέρα και νύχτα- Πώς εμπλέκονται ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ



Δείτε τις περιοχές που ισραηλινά ιπτάμενα τάνκερ δίνουν την δυνατότητα σήμερα σε 60 ελληνικά μαχητικά να ασκηθούν στον εναέριο ανεφοδιασμό

Με τον Ερντογάν να προχωρά σε νέα δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου «Τυφών» η Αθήνα ακονίζει την συμμαχία της με το Ισραήλ.

Η Ελλάδα δέσμευσε δύο περιοχές με την ΝΟΤΑΜ Α1601/23, εκ των οποίων η μία είναι νοτίως της Κρήτης και η δεύτερη δυτικά της Πελοποννήσου. Σε αυτές τις δύο περιοχές Ελλάδα και Ισραήλ πραγματοποιούν σήμερα άσκηση μαζικού εναέριου ανεφοδιασμού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες από ασφαλείς πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, η Πολεμική Αεροπορία θα απογειώσει σήμερα συνολικά 60 αεροσκάφη! Το Ισραήλ με δύο ιπτάμενα τάνκερ B-707 θα εκπαιδεύσει τους έλληνες πιλότους στον εναέριο ανεφοδιασμό. Η άσκηση θα γίνει σε δύο φάσεις. Η μία έγινε το πρωί και η δεύτερη θα γίνει μόλις πέσει το σκοτάδι προκειμένου οι Έλληνες πιλότοι να εντρυφήσουν ακόμα περισσότερο στην διαδικασία του εναέριου ανεφοδιασμού κατά την νύχτα.

Μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία της οποίας ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει ακόμα περισσότερο κατά την διάρκεια της νύχτας. Το Πενταπόσταγμα έχει ήδη επισημάνει την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ.Δεν είναι τυχαίο πως όπως και πέρυσι έτσι και φέτος οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν σε σημαντικό βαθμό την άσκηση Noble Dina 2023 σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας.

Η Αθήνα όπως και πέρυσι έτσι και φέτος συμμετείχε στην άσκηση με μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεών της. Δεσμεύτηκε περιοχή νοτιοδυτικά της Σαντορίνης για τις 20 Μαρτίου με την ΝΟΤΑΜ Α 0828/23 για συνεκπαίδευση μονάδας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και ζεύγους μαχητικών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με μονάδα του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού ενώ νοτίως της Κρήτης είχε δεσμευτεί περιοχή με μια σειρά από ΝΟΤΑΜ από τις 13 έως τις 21 Μαρτίου για τον εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Σύμφωνα με την Κυπριακή ΝΟΤΑΜ Α0308/23 τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν αρχής γενομένης από τις 15 Μαρτίου κατά μήκος των αερογραμμών PASOS-STEPA-APLON-MAROS-TOSKA όπου και εισήλθαν στο FIR Αθηνών όπου ασκήθηκαν στον εναέριο ανεφοδιασμό αλλά και σε άλλου είδους δραστηριότητες που τους έδωσαν την δυνατότητα να αποκτήσουν εμπειρία σε αποστολές μακριά από το Ισραήλ.

Το ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί στο στρατηγικό βάθος που χρειαζόταν το Ισραήλ αποδεικνύεται και από το γεγονός πως και σε χερσαίο επίπεδο από την Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 και στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδος και Ισραήλ, πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος συνεκπαιδεύσεις με τις Χερσαίες Δυνάμεις του Ισραήλ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς συνεργασίες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.