Ελληνικός Στρατός: Αλμυρό το κόστος για την αντικατάσταση των HAWK – Η οικονομική διάσταση της πρότασης για το NASAMS IIΙ



Αλμυρό αναδεικνύεται το κόστος για την αντικατάσταση των αμερικανικής προέλευσης αντιαεροπορικών συστημάτων μέσου βεληνεκούς HAWK. Κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα η Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ ενημερώθηκε για το κόστος της αμερικανικής πρότασης με επίκεντρο το σύστημα NASAMS III. Από το 2019 και μετά διατίθεται η νεότερη έκδοση NASAMS III.

Το NASAMS αναπτύχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, απέκτησε αρχική επιχειρησιακή ικανότητα το 1995 και πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα το 1998.

Οι νεότερες εκδόσεις του NASAMS, το οποίο θεωρείται αντιαεροπορικό σύστημα μέσου βεληνεκούς, χρησιμοποιούν τα βλήματα AIM-9X και AIM-120 AMRAAM. Το NASAMS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Raytheon και της νορβηγικής Kongsberg και έχει γνωρίσει σημαντική εμπορική επιτυχία, τόσο στην αρχική του έκδοση (NASAMS) όσο και στη βελτιωμένη έκδοση NASAMS II η οποία έγινε διαθέσιμη από το 2006 και μετά.

Στις εκδόσεις NASAMS/NASAMS II το σύστημα χρησιμοποιεί βλήματα AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile), ενώ στην έκδοση NASAMS III μπορεί να χρησιμοποιήσει και βλήματα μικρού βεληνεκούς AIM-9X Block.2 Sidewinder. Το μέγιστο βεληνεκές του συστήματος είναι συνάρτηση της έκδοσης του AIM-120 και είναι μεταξύ 15-25 χιλιομέτρων (με βλήματα AIM-120B/C5/C7) ή 50 χιλιόμετρα (με βλήματα AMRAAM-ER).

Το βλήμα AMRAAM-ER είναι διαθέσιμο μόνο για χρήση από το NASAMS και όχι από αεροσκάφη, τα οποία χρησιμοποιούν την έκδοση AIM-120D. Ο AMRAAM-ER ενσωματώνει τον κινητήρα στερεού καυσίμου Mk.143 Mod.0 του RIM-162 ESSM (RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile), ο οποίος επιτρέπει στο βλήμα να επιτυγχάνει ταχύτητες άνω των 4 Mach. Σύμφωνα με την Raytheon τα AMRAAM-ER αυξάνουν το μέγιστο βεληνεκές αναχαίτισης των NASAMS κατά 50% και το μέγιστο ύψος εμπλοκής κατά 70%. Το NASAMS έχει αναπτυχθεί από τις Kongsberg και Raytheon και έχει αποδειχθεί επιτυχημένο εμπορικά ως μια αξιόπιστη και οικονομική λύση αντικατάστασης των HAWK.

Η διαφορά μεταξύ του NASAMS και του NASAMS II είναι η ενσωμάτωση συστημάτων ζεύξης δεδομένων Link-16/Link-11 και η υιοθέτηση του βελτιωμένου ραντάρ AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel. Η έκδοση NASAMS III προσθέτει την ικανότητα εκτόξευσης βλημάτων AIM-9, ενώ ενσωματώνει και βελτιωμένους εκτοξευτές. Η τυπική σύνθεση μιας πυροβολαρχία NASAMS είναι 12 εξαπλοί εκτοξευτές, οκτώ (8) AN/MPQ-64F1 Improved Sentinel, ένα (1) κέντρο ελέγχου πυρός, μια (1) ηλεκτροπτική κάμερα MSP-500 και ένα (1) αυτοκινούμενο κέντρο TCC (Tactical Control Cell).

Το παράδειγμα του Κουβέιτ

Πρόκειται για μια αντιπροσωπευτική περίπτωση. Τον Οκτώβριο του 2022 το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS στο Κουβέιτ, με δυνητικό κόστος $ 3 δισεκατομμύρια.. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτοξευτές, επτά ραντάρ AN/MPQ-64FI Sentinel, 63 βλήματα AIM-120C-8 AMRAAM, 63 βλήματα AMRAAM-ER, 63 βλήματα AIM-9X Sidewinder Block.2, εξοπλισμό και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του γράφοντος το κόστος της αμερικανικής πρότασης για τον Ελληνικό Στρατό κυμαίνεται στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και υπό προϋποθέσεις τα ξεπερνά ανάλογα πάντα του τελικού αριθμού βλημάτων.

DEFENCREVIEW.GR