Σωτήρης Ρούσσος: Ο Ερντογάν θα θέσει θέμα αποστρατικοποίησης νήσων



Σίγουρος πως ο Ερντογάν αν νικήσει στις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία θα επαναφέρει με μεγάλη ένταση το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, δηλώνει μεταξύ άλλων στην συνέντευξή του στο Armyvoice.gr , o Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. 

Σε ερώτημα για τους λόγους που ο Ερντογάν ανέτρεψε τις προβλέψεις και πήρε προβάδισμα ο κ. Ρούσσος εξηγεί:

“Η Τουρκία φαίνεται πως είναι χωρισμένη σε δύο κόσμους, στην ενδοχώρα και τη βόρεια Ανατολία, δηλαδή τη συντηρητική και θρησκευόμενη -όχι απαραίτητα ισλαμική- πλευρά , όπου ισχύει το πατριαρχικό μοντέλο εξουσίας στη κοινωνία.

Αυτή είχε πολιτική και κοινωνική άνοδο στην περίοδο του Ερντογάν, και για αυτό δεν τον εγκαταλείπει μέσα από την κρίση και κυρίως δεν την ενδιαφέρει ο αυταρχισμός, διότι είναι ο πατριαρχικός τρόπος που ενέχει και έναν εν γενει αυταρχισμό. Αυτό το κομμάτι παρήγαγε τον ηγεμονικό πολιτικό λόγο της προεκλογικής περιόδου”.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον καθηγητή, τοποθετούνται τα μητροπολιτικά κέντρα εναντίον του Ερντογάν. “Δεν είχε εξηγηθεί καλά αυτή η συνέχεια της υποστήριξης από την πρώτη ομάδα, την είχαν υποτιμήσει” επισημαίνει.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ https://armyvoice.gr/2023/05/royssos-o-erntogan-tha-thesei/