Σε τι σημείο βρίσκονται οι κινήσεις για την απόκτηση νέων C-130 για την Πολεμική Αεροπορία



Πρόοδος σημειώνεται ως προς το θέμα της απόκτησης νέων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130 για την Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των ελλείψεων στον στόλο των μεταγωγικών της ΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προοπτική για δύο μεταχειρισμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ- ενώ γίνονται προσπάθειες για να βρεθούν άλλα δύο, ώστε ο αριθμός των αεροσκαφών που θα αποκτηθούν, ανανεώνοντας τον στόλο, να ανέλθει στα τέσσερα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα δύο πρώτα αεροσκάφη θα είναι του τύπου C-130H.

Το ζήτημα των ελλείψεων/ διαθεσιμότητας στον στόλο των μεταγωγικών είχε αναδειχθεί σχετικά πρόσφατα, με αφορμή τους σεισμούς στην Τουρκία, όταν C-130 που αναχώρησε από την 113 Πτέρυγα Μάχης στη Θεσσαλονίκη με μέλη της 2ης ΕΜΑΚ για τη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ χρειάστηκε να προσγειωθεί στην Ελευσίνα μετά την απογείωσή του λόγω ένδειξης που έπρεπε να ελεγχθεί από μηχανικούς. Ωστόσο υπενθυμίζεται πως πρόσφατα αεροσκάφη C-130 και C-27 απομάκρυναν επιτυχώς Έλληνες και ξένους πολίτες από το εμπόλεμο Σουδάν, με αποκορύφωμα την απόλυτα επιτυχή στρατιωτική αποστολή διάσωσης σε αεροδρόμιο βόρεια του Χαρτούμ, με C-130 και προσωπικό των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Υπογραμμίζεται πως το θέμα των μεταγωγικών της ΠΑ είχε καταδείξει τα τελευταία τρία χρόνια με συνεχείς αναφορές και εισηγήσεις ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Η ΠΑ διαθέτει δύο τύπους μεταγωγικών αεροσκαφών, τα C-130 και τα C-27- με τον αριθμό των C-130 (που είναι μεγαλύτερα και ισχυρότερα σε σχέση με τα C-27) που είναι διαθέσιμα για χρήση να είναι ιδιαίτερα χαμηλός, σύμφωνα με αναφορές.

ΠΗΓΗ - Κώστας Μαυραγάνης