Η Ουκρανία έκανε χρήση των πυραύλων Storm Shadow



Στην αποκάλυψη πως το Κίεβο έκανε χρήση των πυραύλων Storm Shadow προέβη ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, Ολέκσιι Ρέζνικοφ, επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του χρησιμοποιούν ήδη βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Τη σχετική δήλωση έκανε ο υπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, ο οποίος επισκέπτεται το Κίεβο, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe, επικαλούμενη το μέσο RBC-Ukraina.

«Είχαμε τη δυνατότητα να σφίξουμε τα χέρια των πιλότων, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στη Βρετανία και ήδη χρησιμοποιούν με επιτυχία το όπλο με την ονομασία Storm Shadow» δήλωσε ο Ρέζνικοφ.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ουκρανικές αρχές αναφέρουν ότι χρησιμοποιήθηκε τέτοιου είδους όπλο.

«Ο πρόεδρος Πούτιν πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν παράνομο πόλεμο, που ο ίδιος ξεκίνησε. Δεν θα επιτύχει, ενώ η διεθνής κοινότητα θα γίνει πιο ισχυρή στην αντιπαράθεσή της με αυτή την επιθετικότητα» αναφέρει το υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας επικαλούμενο δήλωσή του.

Ο Ρέζνικοφ ευχαρίστησε τη Βρετανία για την υποστήριξή της προς την Ουκρανία από την πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας εισβολής της Ρωσίας.

Οι πύραυλοι Storm Shadow
Οι συγκεκριμένοι βρετανικοί πύραυλοι έχουν βεληνεκές περί τα 250 χλμ., εκτοξεύονται από μαχητικά αεροσκάφη και είναι ιδανικοί για να επιφέρουν πλήγματα σε στόχους υψηλής σημασίας για τον εχθρό.

Με τους Storm Shadow άνετα μπορεί να χτυπηθούν τα αγκυροβόλια του ρωσικού στόλου στην Κριμαία ή η περιβόητη γέφυρα του Κερτς, η οποία συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία και αποτελεί μέρος της οδού εφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων. Αλλά και το ίδιο το ρωσικό έδαφος μπορεί να χτυπηθεί με το βρετανικό πυραυλικό σύστημα.

Την είδηση της παράδοσης του πρώτου πυραύλου αέρος-εδάφους Storm Shadow είχε επιβεβαιώσει προ μηνών ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας.

Ο Γουάλας είπε ότι «η δωρεά δίνει στην Ουκρανία την καλύτερη ευκαιρία για να αμυνθεί από τη ρωσική βαρβαρότητα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.