Ελληνοτουρκικά: Τι θα γίνει με το «μορατόριουμ» στο Αιγαίο μετά τους υψηλούς τόνους – «Κρας τεστ» η άσκηση «Deniz Kurdu»



Κώστας Σαρικάς

Αν και απομένουν μόλις δύο εβδομάδες από την προγραμματισμένη έναρξη της μεγάλης κλίμακας ναυτικής άσκησης του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού «Deniz Kurdu 23» άγνωστες παραμένουν ακόμη οι προθέσεις των γειτόνων τόσο για τα σενάρια της άσκησης όσο κυρίως για τις περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν.

Και ενώ σε αντίστοιχες μεγάλες ασκήσεις του ναυτικού της Τουρκίας ήδη αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη τους οι γείτονες μέσω navtex είχαν ενημερώσει για τις περιοχές εκτέλεσης των ναυτικών σεναρίων στην προκειμένη περίπτωση τηρούν «σιγή ιχθύος» καθώς έως τώρα δεν έχουν εκδώσει καμία ναυτική οδηγία για τoν «Θαλασσόλυκο».

Μοναδική τους έως τώρα κίνηση είναι η ενημέρωση για το μεγάλο μέγεθος της άσκησης με συμμετοχή σχεδόν του συνόλου του Τουρκικού στόλου. Ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την «παρθενική» εμφάνιση σε ναυτική άσκηση των γειτόνων του νεότευκτου ελικοπτεροφόρου «TCG Anadolu».

Το οποίο ήδη έχει επιστρέψει στη βάση του στο λιμάνι Sarayburnu κοντά στην Κωνσταντινούπολη όπως αποκάλυψαν άλλωστε και οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Τουρκικό υπουργείο άμυνας. Εικόνες που δείχνουν πάνω στο κατάστρωμα του «Anadolu» εκτός από ελικόπτερα να φιλοξενείται μη επανδρωμένο UAV «Bayraktar» αλλά και το μη επανδρωμένο μαχητικό Τουρκικής κατασκευής «Kizilelma». Προφανώς η μεταφορά των δύο μη επανδρωμένων πάνω στο ‘’Anadolu’’ έγινε για λόγους εντυπώσεων και προπαγάνδας.

Το ΓΕΕΘΑ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή κάθε Τουρκική κίνηση και αναμένει τις επόμενες ημέρες να δει τις προθέσεις των γειτόνων για την ναυτική άσκηση «Deniz Kurdu 23» αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Από την ακύρωση της άσκησης στη λογική κατευνασμού και αποκλιμάκωσης που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα έως και την πραγματοποίηση της είτε κοντά στις Τουρκικές ακτές με περιορισμένες τελικά δυνάμεις είτε σε διεθνή ύδατα του Αιγαίου με επιστροφή στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Όλα αναμένεται να αποφασιστούν όπως εκτιμάται αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία την επόμενη Κυριακή όπου η επανεκλογή Ερντογάν θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Με το ερώτημα που τίθεται να είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος αποφασίσει να κερδίσει χρόνο ή θελήσει με το «καλημέρα» να δείξει διάθεση επιστροφής στις πάγιες προκλητικές και επεκτατικές θέσεις του.

Η ανακοίνωση πάντως του Τουρκικού υπουργείου άμυνας σχετικά με την ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων ήταν στους παλιούς γνωστούς υψηλούς τόνους.

«Όσοι ονειρεύονται 100 χρόνια πριν, θα πρέπει πρώτα να κοιταχτούν στον καθρέφτη. Από αυτήν την άποψη, οι Έλληνες πολιτικοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αιματοβαμμένες θηριωδίες των προγόνων τους στην Τρίπολη κατά τη διαδικασία της εξέγερσης κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της οποίας ήταν υπήκοοι, και κατά την προσπάθεια κατοχής της Ανατολίας μεταξύ 1919-1922, και με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να απαντήσουν τι έκαναν στην Ανατολία. Κατά συνέπεια, όσοι δεν θέλουν να δουν τις θηριωδίες και τις σφαγές στις βρώμικες ημερομηνίες τους, δεν θα μπορέσουν να επιτύχουν κανένα αποτέλεσμα από τα βρώμικα παιχνίδια αντίληψης με τα οποία επιχειρούν να το καλύψουν και δεν θα μπορέσουν ποτέ να λυτρωθούν από τις ευθύνες τους ενώπιον της ιστορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η προκλητική ανακοίνωση.