Τουρκικό άγχος: ”Η Ελλάδα θα ενισχυθεί με F-35 & ήδη έχει & Rafale”



”Η Ελλάδα ορίζει ημερομηνία για την παράδοση των F-35”, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

Αναλυτικά:

”Η Ελλάδα έχει ορίσει ημερομηνία για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-35. Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-35 θα παραδοθεί στην Ελλάδα το 2028.

Η Ελλάδα, που εδώ και καιρό στοχεύει στην προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 Lightning II από τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται για επένδυση υποδομής 150 εκατομμυρίων δολαρίων για πολεμικά αεροσκάφη F-35. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης έδωσε και την ημερομηνία παράδοσης των πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

Στη δήλωση Μητσοτάκη «Τα εξοπλιστικά μας προγράμματα θα ολοκληρωθούν. Θα παραλάβουμε τα πρώτα F-35 πέμπτης γενιάς το 2028 και θα βασίζονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, επενδύοντας περισσότερες από 150 εκατομμύρια φορές για την εξυπηρέτηση των πιο σύγχρονων αεροσκαφών στον κόσμο».

Η Ελλάδα που έστειλε Επιστολή Αίτησης (LoR) στις ΗΠΑ για την προμήθεια του F-35, δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση στην επιστολή της. Εάν εγκριθεί από την αμερικανική κυβέρνηση και το Κογκρέσο, η Ελλάδα θα μπορεί να προμηθευτεί τα F-35. Η Ελλάδα αναμένεται να προμηθευτεί 18-24 μαχητικά αεροσκάφη F-35 συνολικής αξίας 3-3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά αυτά τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Από την άλλη, η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύει από τη Γαλλία μαχητικό αεροσκάφος Dassault Rafale 4,5 γενιάς. Τέλος, ο αριθμός των προς προμήθεια αεροσκαφών αυξήθηκε από 18 σε 24.

Λόγω της προμήθειας S-400, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία. Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων της CAATSA, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν 6 πολεμικά αεροσκάφη F-35A Lightning II που παρήγαγαν για την Τουρκία και αφαίρεσαν την Τουρκία από το βιομηχανικό πρόγραμμα.

Εστιάζοντας στο μαχητικό αεροσκάφος KAAN που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αεροσκαφών Μάχης, η Τουρκία στοχεύει να παραδώσει το πρώτο αεροσκάφος στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία το 2028. Ωστόσο, το πρώτο αεροσκάφος που θα παραδοθεί θα διαθέτει 4,5 γενιάς. Είναι γνωστό ότι ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων που θα γίνουν στο μέλλον, το KAAN θα αναβαθμιστεί στο πρότυπο 5ης γενιάς.