Ο Βελγικός Στρατός επιδιώκει στρατηγική συνεργασία με την FN Herstal, με επίκεντρο το ελαφρύ πολυβόλο Evolys



Στη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας του Βελγίου, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Ludivine Dedonder, μίλησε για την επικείμενη στρατηγική συνεργασία του Βελγικού Στρατού με την FN Herstal, με αντικείμενο την αξιολόγηση του νέου ελαφρού πολυβόλου Evolys. «Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει τις δυνατότητες δημιουργίας μιας πολυεθνικής στρατηγικής συνεργασίας με την FN Herstal σχετικά με ελαφρά όπλα.

 Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί η στρατηγική μας αυτονομία σε ελαφρά όπλα και πυρομαχικά τα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσε ο Βέλγος Υπουργός Άμυνας, και συμπλήρωσε, σχετικά με το Evolys: «Το 2021, το Υπουργείο δήλωσε ότι το Evolys θα ήταν ενδεχομένως κατάλληλο για συγκεκριμένες αποστολές και ελαφρές μονάδες, αλλά δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει το Minimi. 

Είναι πολύ πιθανό να δοθεί παραγγελία και για τις βελγικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων … 20 Evolys έχουν παραγγελθεί, αναμένεται να παραδοθούν το φθινόπωρο του 2023 και θα δοκιμαστούν το 2024. Ανάλογα με την εξέλιξη των δοκιμών θα αποφασίσουμε για την ποσότητα που θα προμηθευτούμε, ενώ η σχετική παραγγελία αναμένεται το 2024. Τα όπλα αυτά δεν θα αντικαταστήσουν τα Minimi, αλλά θα τα συμπληρώσουν».

Το Evolys είναι ελαφρύτερο του Minimi και συνδυάζει την ικανότητα τροφοδοσίας ταινίας με την εργονομία και την ισορροπία ενός τυφεκίου εφόδου. Μπορεί να παραχθεί τόσο στο διαμέτρημα των 5,56 όσο και στο διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών με δυνατότητα εναλλαγή διαμετρήματος στο πεδίο και σε ελάχιστο χρόνο (η FN Herstal έχει ανακοινώσει ότι αναπτύσσει έκδοση του Evolys στο διαμέτρημα των 6,8 χιλιοστών). Στην έκδοση των 5,56 χιλιοστών το Evolys ζυγίζει 5,5 κιλά (8 κιλά ζυγίζει το Minimi), ενώ στο διαμέτρημα των 7,62 χιλιοστών 6,2 κιλά (8,8 κιλά ζυγίζει το Minimi). 

Το κοντάκιο μπορεί να προσαρμοστεί σε μήκος και σε ύψος, ανάλογα τον χειριστή. Σύμφωνα με την FN Hesrtsal το Evolys έχει μικρότερη οπισθοδρόμηση, σε σχέση με το Minimi, ενώ με τη χρήση σιγαστήρα μειώνει το ηχητικό του ίχνους και καθιστά την αποκάλυψη της θέσης του δύσκολη για τα ακουστικά συστήματα εντοπισμού πυρών. Η μέγιστη ταχυβολία του είναι 750 φυσίγγια το λεπτό, ενώ μπορεί να δεχθεί, εκτός της ταινίας, και γεμιστήρες των 50 φυσιγγίων. Το μέγιστο δραστικό βεληνεκές του είναι τα 1.000 μέτρα.

DEFENCEREVIEW.GR