TCG Anadolu: Το Πολεμικό Ναυτικό «σκιά» του τουρκικού ελικοπτεροφόρου



Υπό τη στενή παρακολούθηση Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το τουρκικό πλοίο Αμφίβιων Επιχειρήσεων TCG Anadolu που βγήκε το βράδυ της Τρίτης στο Αιγαίο και χθες «έδεσε» στη Σμύρνη.

Το «παρ’ ολίγον» αεροπλανοφόρο πραγματοποιεί τον πρώτο του πλου στο Αρχιπέλαγος μετά την παραλαβή του από το τουρκικό Ναυτικό στα μέσα Απριλίου. Μια «επίδειξη ισχύος» που σαφέστατα εξυπηρετεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ταυτόχρονα επαναφέρει το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Ό,τι κινείται – καταγράφεται»
Παρά το γεγονός ότι στο πεδίο καταγράφεται σχεδόν μηδενική τουρκική δραστηριότητα, με τον Απρίλιο να αποτελεί τον πρώτο μήνα από το 2009 κατά τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή. Χθες ωστόσο, καταγράφηκε η πρώτη παράβαση του FIR Αθηνών από τουρκικό Ελικόπτερο που δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εκδήλωσης προβοκάτσιας ενόψει των τουρκικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, διαμηνύουν μέσω του CNN Greece, πως «ό,τι κινείται στο Αιγαίο αλλά και πέραν αυτού, καταγράφεται». Το ίδιο ισχύει και για το θηριώδες TCG Anadolu, το οποίο έχει στραμμένο πάνω του το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μονάδες Επιφανείας αλλά και Υποβρύχιο του Στόλου καταγράφουν τις κινήσεις του ενώ από αέρος, ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος HERONμεταφέρει την εικόνα του τουρκικού πλοίου στο ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων.

Διπλό μήνυμα
Το Anadolu πλέει συνοδεία Φρεγάτας του τουρκικού Ναυτικού ενώ, ελλείψει αεροσκαφών με δυνατότητα προσνήωσης, όπως τα F-35C τα οποία αποτελούν παρελθόν για την Άγκυρα, στο κατάστρωμα του, για λόγους «βιτρίνας», βρίσκονται ελικόπτερα και Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.

Η παρουσία του Anadolu στη Σμύρνη πάντως, ερμηνεύεται και ως μήνυμα στον αντίπαλο του Τούρκου προέδρου και ηγέτη της ενωμένης αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς η Σμύρνη αποτελεί προπύργιο των κεμαλιστών. Σίγουρα όμως, η επιλογή της Σμύρνης στοχεύει και στην Αθήνα, όπως άλλωστε, ο ίδιος ο Ερντογάν είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του, επισημαίνοντας ότι το Anadolu«θα πάει στη Σμύρνη για να στείλει το κατάλληλο μήνυμα».


Την αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην τουρκική ρητορική, επιβεβαιώνουν και οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, να κατηγορεί την Ελλάδα πως δεν τηρεί ξεκάθαρη στάση αναφορικά με αυτό το ζήτημα.

Σύσφιξη σχέσεων
Την ίδια ώρα, η Αθήνα διατηρεί τη στρατιωτική και τη διπλωματική της ετοιμότητα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποδέχεται σήμερα τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ με τις δύο πλευρές να έχουν στην ατζέντα τους τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Σουδάν και την Ουκρανία αλλά και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος όπως η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και η υλοποίηση του προγράμματος για την προμήθεια των κατευθυνομένων πυραύλων ακριβείας Spike NLOS.

Συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων είχαν χθες ο πρόεδρος Νικ Λαριγκάκης και μέλη του Αμερικανοελληνικόυ Ινστιτούτου (ΑΗΙ).

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε τη συνδρομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διεύρυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ και στον κομβικό ρόλο της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης. Η αντιπροσωπεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου επισκέφθηκε την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όπου ενημερώθηκε για το έργο της και συνομίλησε με τους ιπτάμενους και τους τεχνικούς των Mirage2000-5 και των Rafale.

cnn.gr - Σταύρος Ιωαννίδης