Ισραήλ: Έρευνες αποκάλυψαν ελάττωμα στο σύστημα Iron Dome



Η Ουκρανία πιστεύει ότι το σύστημα «Iron Dome» δεν θα μπορέσει να την προστατεύσει

Εσωτερικές έρευνες στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψαν ότι υπήρξε δυσλειτουργία στον μηχανισμό λειτουργίας του συστήματος Iron Dome, που οδήγησε στην αποτυχία του να αναχαιτίσει τους πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την πόλη Sderot κατά την πρόσφατη κλιμάκωση της περασμένης Τρίτης.

Το περιστατικό προκάλεσε ένα κύμα ερωτήσεων στο Ισραήλ σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συστήματος Iron Dome και εκείνη την εποχή ο στρατός κατοχής ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το θέμα.

Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι παρουσιάστηκε ελάττωμα στο σύστημα Iron Dome κατά την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε ότι «το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε αμέσως και δεν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας». Από την περίληψη της ημέρας, φαίνεται ότι το ποσοστό αναχαίτισης του Iron Dome είναι 90,5 τοις εκατό».

Το απόγευμα της Τρίτης, ο στρατιωτικός ρεπόρτερ του Yediot Ahronoth, Γιόσι Γεχόσουα, αναρωτήθηκε για την απόδοση του συστήματος αναχαίτισης του Iron Dome, το οποίο ανήλθε στο 74%.

 Μέσα σε δύο ώρες εκτοξεύτηκαν 22 ρουκέτες από τη Γάζα προς τη Λωρίδα της Γάζας, με 6 από αυτές να πέφτουν σε κατοικημένες περιοχές και να τραυματίζονται αρκετοί πολίτες.

Τι συμβαίνει με τον Iron Dome τον τελευταίο καιρό;», αναρωτήθηκε ο Γεχόσουα και εξήγησε:

 «Κακά δεδομένα για τον Iron Dome: από τους 22 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν, οι 6 υποτίθεται ότι αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με την πολιτική, στην πράξη υπήρξε αστοχία. Όλα αυτά στο μεσημέρι και με εκ των προτέρων προειδοποίηση  από  την Μοσάντ. Επίσης σε κλιμάκωση στο βορρά, η απόδοση ήταν λιγότερο καλή».

Ήδη την ίδια μέρα, ο ισραηλινός στρατός -IDF δήλωσε ότι το θέμα διερευνάται. Ωστόσο οι αριθμοί βρίσκονται στο 90% της περιοχής αναχαίτισης, κάθε αστοχία και χτύπημα ρουκέτας ερευνάται και ελέγχεται.