Πότε έρχονται τα πρώτα M-346 και πότε αποσύρονται τα T-2 Buckeye



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την επομένη εβδομάδα, αναμένονται στην Καλαμάτα να προσγειωθούν τα δύο πρώτα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαιδεύσεως M-346 που έχει παραγγείλει η ισραηλινή Elbit Systems, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Τις προηγούμενες εβδομάδες, πραγματοποιήθηκε η παράδοση των αεροπλάνων στην ισραηλινή εταιρεία.

Τα αεροπλάνα θα πετάξουν από την Ιταλία την Πέμπτη 11 Μαΐου για την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρα (120 ΠΕΑ) όπου αναμένονται μεσημβρινές ώρες. Τα δύο αεροπλάνα θα αφιχθούν με Ιταλούς ιπταμένους καθώς η εκπαίδευση των πρώτων Ελλήνων εκπαιδευτών συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα. Μαζί με τα αεροπλάνα, αναμένεται να έλθει από την Ιταλία και ομάδα τεχνικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που εκπαιδεύονται στην συντήρηση του τύπου. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο λειτουργίας του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 ΠΕΑ, προβλέπεται παρουσία και Ιταλού εκπαιδευτού M-346.

Πρόκειται για τα αεροπλάνα με ουραίους αριθμούς “250” και “251”, εκ των οποίων το πρώτο πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του στις 21 Ιανουαρίου 2023, από τις εγκαταστάσεις της Leonardo SpA στην βόρεια Ιταλία.

Λίγες ημέρες μετά, στις 16 Μαΐου, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην 120 ΠΕΑ η επίσημη τελετή εντάξεως των M-346 στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι τα αεροπλάνα αποτελούν ιδιοκτησία της Elbit Systems, η οποία βάσει της συμβάσεως, “πουλάει” ώρες πτήσεως με αυτά στην Πολεμική Αεροπορία, ώστε να καλυφθεί καθορισμένος αριθμός ετησίως.

Η άφιξη των πρώτων M-346 δεν σηματοδοτεί αυτομάτως και την απόσυρση των T-2 Buckeye από την ενεργό υπηρεσία. Η τρέχουσα σειρά Ικάρων θα συνεχίσει την εκπαίδευση με αυτά και τα M346 θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε έναν χρόνο από σήμερα, τον Μάιο του 2024. Αυτό θα συμβεί επειδή πρέπει να υφίσταται ικανός αριθμός αεροπλάνων προς κάλυψη των αναγκών του καθημερινού προγράμματος εκπαιδεύσεως. Συνεπώς, τα T-2 Buckeye θα αποσυρθούν έπειτα από συμπλήρωση υπηρεσίας 48 ετών στην Πολεμική Αεροπορία, η μόνη που εξακολουθεί να διατηρεί τον τύπο σήμερα.

Το πρόγραμμα προμήθειας 10 συνολικώς αεροπλάνων στην Elbit Systems, προβλέπει παράδοση 2 αεροπλάνων ανά εξάμηνο από την κατασκευάστρια Leonardo SpA. Ως εκ τούτου, τον Μάιο του 2024 αναμένεται να έχουν αφιχθεί 6, οπότε θα μπορεί να ξεκινήσει και η εκπαίδευση Ικάρων με αυτά. Οι παραδόσεις των M-346 ολοκληρώνονται το α΄ εξάμηνο του 2025.

Η σύμβαση που ανατέθηκε στις 16 Απριλίου 2021 στην Elbit Systems, προβλέπει την παροχή υπηρεσιών στην Πολεμική Αεροπορία για περίοδο 20 ετών. Η συμφωνία προβάλλεται και από τις δύο πλευρές ως μετουσίωση της στρατηγικής σχέσεως που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, κάτι φυσιολογικό λόγω του αυτονόητου εμβληματικού χαρακτήρα που έχει.