SCALP: Αναβαθμίζονται οι πύραυλοι της Πολεμικής Αεροπορίας – ΓΔΑΕΕ και MBDA υπέγραψαν συμφωνία



Μια ιδιαίτερα σημαντική σύμβαση υπεγράφη σήμερα 11 Μαΐου 2023 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, μεταξύ της MBDA και της ελληνικής Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων που αφορά στην αναβάθμιση μέσης ζωής των στρατηγικής σημασίας πυραύλων τύπου SCALP που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η σύμβαση για τους πυραύλους τύπου SCALP υπεγράφη από το Ναύαρχο Αριστείδη Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τον Eric Béranger, Διευθύνοντα Σύμβουλο της MBDA, η οποία με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει έμπρακτα την θέληση και βούληση να ενισχύσει περαιτέρων τη στενή της σχέση με την Ελλάδα.

Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει την προμήθεια προϊόντων, για τον σχεδιασμό αποστολών, για την συντήρηση και την υλικοτεχνική υποστήριξη των πυραύλων τύπου SCALP της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα αφενός να παρατείνει την επιχειρησιακή υπεροχή του όπλου έναντι μελλοντικών απειλών και αφετέρου να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των οπλικών αυτών συστημάτων.

Ο Eric Béranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA, δήλωσε: «Η υπογραφή αυτής της σύμβασης έχει ιδιαίτερη σημασία για την MBDA, που έρχεται 55 χρόνια αφότου υπογράψαμε το πρώτο μας συμβόλαιο για τους πυραύλους τύπου Exocet με την Ελλάδα. Η δέσμευσή μας έκτοτε παραμένει ισχυρή και μας τιμά ιδιαίτερα αυτή η πρόσθετη έκφραση εμπιστοσύνης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προς την MBDA για την αναβάθμιση μέσης ζωής των πυραύλων SCALP. Αυτό ενισχύει και πάλι τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε βασικές ικανότητες που παρέχουν τις καλύτερες λύσεις για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επί του παρόντος, οι πύραυλοι τύπου SCALP εξοπλίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000-5 και Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας και η συγκεκριμένη σύμβαση αναβάθμισης μέσης ζωής αφορά τα βλήματα που είχαν παραληφθεί από την ελληνική πλευρά στο αρχικό «πακέτο» για τα Mirage 2000-5. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παρήγγειλε νέους πυραύλους τύπου SCALP, στο πλαίσιο της προμήθειας των 18+6 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Τεχνικά χαρακτηριστικά των πυραύλων SCALP:

Καθοδήγηση: GPS /INS + IIR (τελική φάση) με Terrain Masking και Terminal pop-up maneuver
Πολεμική Κεφαλή: Bomb Royal Augmenting Charge (BROACH) με τρεις τρόπους λειτουργίας βάρους 120 Kg
Εμβέλεια: 300 χιλιόμετρα
Βάρος: 1300 κιλά
Άνοιγμα Πτερύγων Καθοδήγησης: 2.84 μέτρα
Μήκος: 5.1 μέτρα
Πλάτος: 0.630 μέτρα
Ταχύτητα: 0.85 Mach
Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: M-2000-5, Rafale
Στόχοι: Ευκολίες Αεροδρομίων, Ελλιμενισμένα Πλοία, Γέφυρες, Ενισχυμένοι στόχοι καθώς και Στόχοι στρατηγικού ενδιαφέροντος