Η οικογένεια πυραύλων SPIKE στην DEFEA 2023 και το ελληνικό πρόγραμμα



Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα είχε όπως ήταν αναμενόμενο, το περίπτερο της ισραηλινής Rafael Advanced Defense Systems, λόγω της πρόσφατης συμβάσεως που ανατέθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ, για την προμήθεια συστημάτων της οικογενείας πυραύλων SPIKE.

Eιδικά για το μέρος που αφορά τα συστήματα που προορίζονται για το Πολεμικό Ναυτικό, στέλεχος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι τα 4 συστήματα που προορίζονται για τις κανονιοφόρους κλάσεως ΜΑΧΗΤΗΣ θα εφοδιαστούν με εκτοξευτή 8 έτοιμων προς βολή βλημάτων SPIKE NLOS (βεληνεκούς 32 χλμ.) ενώ τα 4 συστήματα που θα εγκατασταθούν στα ΣΑΠ Mk V της ΔΥΚ, θα φέρουν εκτοξευτή των 4 βλημάτων SPIKE ER2 (βεληνεκούς 10 χλμ.). Τα τελευταία, θα είναι προσθαφαιρούμενης μορφής. Για την χρησιμοποίηση του συστήματος στις κανονιοφόρους, διευκρινίστηκε ότι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν προβλέπεται η ύπαρξη οργανικού UAV τύπου Orbiter 3, όπως στα συστήματα που προορίζονται για το Πεζικό του Ελληνικού Στρατού.

Στοιχείο το οποίο είναι ενδεικτικό για την καταστρεπτικότητα του SPIKE NLOS, είναι ότι το βάρος της πολεμικής κεφαλής είναι περίπου 13 κιλά. Η βολή εναντίον ναυτικών στόχων, ακόμη και εναντίον κυρίων μονάδων κρούσεως, αποβλέπει στην προσβολή ζωτικών σημείων όπως αισθητήρες, η γέφυρα του πλοίου ή το μηχανοστάσιο, ώστε να το θέσει εκτός μάχης. Διατίθενται τριών ειδών πολεμικές κεφαλές: για αντιαρματική χρήση (HEAT), θραυσμάτων κατά προσωπικού και διατρητική εκρήξεως θραυσμάτων (PBF) που θεωρείται η καταλληλότερη για βολή εναντίον ναυτικών στόχων.

Όπως ελέχθη, η έναρξη παραδόσεων προβλέπεται σε περίοδο 24 μηνών, διάστημα εντός του οποίου περιλαμβάνονται οι σχετικές δοκιμές βολών από κανονιοφόρο και ΣΑΠ. Οι τελευταίες έχουν ζητηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της συμβάσεως.

Στην έκθεση υπήρχε και περίπτερο της EUROSPIKE GmbH, γερμανοϊσραηλινή κοινοπραξία η οποία βάσει συμφωνίας έχει την αρμοδιότητα για την αγορά της Ευρώπης. Ομοιώματα της πλήρους σειράς συστημάτων της οικογενείας SPIKE, κοσμούσαν το περίπτερο. Μιλώντας με εκπροσώπους της κοινοπραξίας, επιβεβαιώθηκε ότι υπάρχει δικαίωμα προσφοράς όλων των μοντέλων, όπως και δυνατότητα παραχωρήσεως βιομηχανικής συνεργασίας, εφόσον πρόκειται για σημαντική αγορά. Σημειώθηκε δε ότι, καθώς σε περίπτωση συμφωνίας δεν υπάρχουν “σωσίβια” διακρατικής καλύψεως, σε περιβάλλον ανταγωνισμού η κοινοπραξία είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί στον τομέα των ανταλλαγμάτων, ώστε να αποκτήσει πλεονεκτικότερη θέση στην διαπραγμάτευση.