Μεταφορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα έρευνας-διάσωσης στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τις Ένοπλες ΔυνάμειςΗ ενημέρωση του Νίκου Δένδια για τα ‘’καυτά’’ θέματα που χρήζουν άμεσων λύσεων ήδη άρχισε αμέσως μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κώστας Σαρικάς

Με στόχο να μη χαθεί ούτε μια μέρα ο νέος υπουργός έπιασε δουλειά ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των τριών Κλάδων για όλα τα τρέχοντα  ζητήματα με προτεραιότητα σε αυτά που κρίνονται ως επείγοντα.

Οι χαμηλές διαθεσιμότητες των μεταφορικών αεροσκαφών αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα ‘’αγκάθια’’ που αντιμετωπίζει καθημερινά η Πολεμική Αεροπορία καθώς σχεδόν το σύνολο του Στόλου των C-130 Hercules παραμένει καθηλωμένο ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια για να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων C-27 Spartan έπειτα από την υπογραφή της σύμβασης υποστήριξης με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Η αδυναμία να βρεθεί διαθέσιμο αεροσκάφος για να μεταφέρει την ΕΜΑΚ στην Τουρκία ήταν ενδεικτική του προβλήματος ενώ με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες καθημερινό είναι το άγχος των Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας να διαθέτουν ‘’ετοιμοπόλεμα’’ αεροσκάφη τόσο για προγραμματισμένες πτήσεις εκπαίδευσης και μεταφορών προσωπικού όσο και για οτιδήποτε έκτακτο προκύψει. Άλλωστε τους θερινούς μήνες οι απαιτήσεις για διαθεσιμότητες μεταφορικών αεροσκαφών αυξάνονται τα οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σε αεροδιακομιδές από νησιά του Αιγαίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια από τις πρώτες κινήσεις της  νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ θα είναι  να πιέσουν τους Αμερικανούς για άμεση παραχώρηση τουλάχιστον δύο μεταχειρισμένων μεταφορικών C-130 ενώ ήδη έχει αποσταλεί μέσω LOR προς τις ΗΠΑ το έγγραφο ενδιαφέρον για απόκτηση τεσσάρων καινούργιων C-130J. Ταυτόχρονα ανάλογη αναμένεται να είναι η πίεση και προς την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία προκειμένου εντός των επόμενων μηνών να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία τουλάχιστον δύο από τα τρία C-130 τα οποία ήδη θα έπρεπε να είχαν συντηρηθεί και να είναι ‘’ετοιμοπόλεμα’’.

Οι αυξημένες ανάγκες σε αποστολές έρευνας-διάσωσης όπως φάνηκε και σε μια σειρά από διαδοχικά περιστατικά με αποκορύφωμα το τραγικό ναυάγιο της Πύλου φαίνεται ότι κάνουν επιτακτική την επίσπευση του προγράμματος απόκτησης από την Πολεμική Αεροπορία καινούργιων SAR ελικοπτέρων.

Όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Newpost στις 14 Ιουλίου ολοκληρώνεται η προθεσμία που έδωσε η Πολεμική Αεροπορία στους ‘’μνηστήρες’’ προκειμένου να καταθέσουν τους φακέλους με τις πλήρεις προτάσεις τους βάσει των τεχνικών  προδιαγραφών που έχει θέσει το Αεροπορικό Επιτελείο.

Οι περιορισμένες διαθεσιμότητες των SAR ελικοπτέρων,Super Puma και ΑΒ-205,δεν αφήνουν κανένα περιθώριο καθυστέρησης πόσο μάλλον όταν τα ελικόπτερα της ΠΑ σε πολλές περιπτώσεις εκτελούν εκτός από τις αποστολές έρευνας-διάσωσης και Medevac αποστολές για αεροδιακομιδές από νησιά αλλά και πλοία ανθρώπων που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Στις 14 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι φάκελοι και τα αρμόδια Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μελετήσουν τις προτάσεις για να ακολουθήσει η τελική πρόταση-εισήγηση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου.Η Πολεμική Αεροπορία επιθυμεί άμεση λήψη απόφασης για την τελική επιλογή των ελικοπτέρων ώστε να ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη της σχετικής σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρεία. Με τελικό στόχο η  προσπάθεια να έχει ολοκληρωθεί ακόμα και έως τα τέλη του 2023 αν αυτό καταστεί εφικτό.

Τα υποψήφια προς απόκτηση ελικόπτερα είναι το AW-139M της Leonardo  τα Η-175 και H-225 της Airbus αλλά και  το Αμερικανικό Black-Hawk της εταιρείας Sikorsky το οποίο αναμένεται να αποκτήσει η Αεροπορία Στρατού προκειμένου να αντικαταστήσει τα γερασμένα UH-1 Huey.

Η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται να αποκτήσει συνολικά 14 ελικόπτερα υψηλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων και σύγχρονης τεχνολογίας τόσο για χερσαίες και θαλάσσιες αποστολές έρευνας-διάσωσης και αεροδιακομιδών από τα οποία 4 ή 5 θα προορίζονται για αποστολές Combat SAR.