ΥΠΕΘΑ: Ελληνική συνεισφορά στην αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της Ευρώπης – Επαφές με ΜακρόνΟ Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής συμμετείχε στη Διάσκεψη για την Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα της Ευρώπης και στη Διεθνή Έκθεση Αεροναυπηγικής, στο Παρίσι, στις 19-20 Ιουνίου 2023. Είχε, επίσης, διμερή συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά την παρέμβαση του στη Διάσκεψη, τόνισε ότι απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, σε περιβάλλον εξελισσόμενων απειλών και πηγών πιθανών προκλήσεων με σκοπό να διασφαλιστεί η συλλογική άμυνα της Ευρώπης, με βάση μια προσέγγιση 360 μοιρών και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης τη αποτρεπτικής ισχύος Συμμάχων και εταίρων.

Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εστιάσει στον τομέα της αντιβαλλιστικής άμυνας και να επενδύσει σε βελτιωμένους αισθητήρες, ταχύτερους χρόνους απόκρισης και προηγμένες τεχνολογίες αναχαίτισης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απειλής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός ανέδειξε την ουσιαστική συνεισφορά του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD/CoE) της Συμμαχίας, στα Χανιά, που αποτελεί σημείο αναφοράς στον τομέα της Αεράμυνας.

Ο κ. Στεφανής επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του Κέντρου στη διατήρηση του τεχνολογικού πλεονεκτήματος της Συμμαχίας στον κρίσιμο τομέα της Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας, όπως και στην προώθηση και διασφάλιση της σταθερότητας στην περιφέρεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, από κοινού και με τις άλλες δομές της Συμμαχίας στην Κρήτη.

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα, συμμετέχει με δυνάμεις και προσωπικό σε συμμαχικές και ευρωπαϊκές αποστολές εναέριας αστυνόμευσης, επιτήρησης και αναγνώρισης, συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι είναι ουσιώδες να προωθηθούν συνέργειες και συλλογικές επενδύσεις των κρατών μελών της ΕΕ για τη δημιουργία ενός ισχυρού και ανθεκτικού συστήματος Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD), ώστε η Ευρώπη να προωθήσει την αυτονομία της, εκμεταλλευόμενη τα τεχνολογικά πλεονεκτήματά της και μειώνοντας τις στρατηγικές εξαρτήσεις, όπως άλλωστε συμφωνήθηκε στην Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Στη Διάσκεψη, συμμετείχαν Υπουργοί Άμυνας χωρών ΕΕ και ΝΑΤΟ και υψηλοί αξιωματούχοι των δύο Οργανισμών. Επισημαίνεται ότι στη Διάσκεψη, ομίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron).

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησε, επίσης, διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας κ. Σεμπαστιάν Λεκορνύ (Sébastien Lecornu), κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας και εκφράστηκε η ισχυρή βούληση για την περαιτέρω ενδυνάμωσή της.

Ο Υπουργός κ. Στεφανής, επισκέπτεται, επίσης, τη Διεθνή Αεροναυπηγική Έκθεση στο Λε Μπουρζέ και έχει συναντήσεις με εκπρόσωπους της Αμυντικής Βιομηχανίας.