Τουρκία: Με το έτσι θέλω κόβουμε στα δύο το ΑιγαίοΗ Άγκυρα αυξάνει τα «παιχνίδια» με την υπόθεση των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης

Άγκυρα αυξάνει και πάλι σταδιακά την πίεση προς την Ελλάδα, εστιάζοντας το τελευταίο χρονικό διάστημα στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μετά το περιστατικό με την σύγκρουση των δύο φορτηγών πλοίων, εκ των οποίων εκείνο τουρκικών συμφερόντων, αρνήθηκε την ελληνική συνδρομή παρά το γεγονός ότι βρισκόταν ξεκάθαρα εντός FIR Αθηνών και την υπόθεση της παράνομης δέσμευσης περιοχής εντός του ελληνικού χώρου έρευνας και διάσωσης με αφορμή το SOS που εξέπεμψε ιστιοπλοϊκό με αμερικανό υπήκοο ο οποίος βρέθηκε λίγο αργότερα νεκρός και την κορβέτα της Τουρκικής Ακτοφυλακής που έκανε επίδειξη σημαίας για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά, η Άγκυρα επανέρχεται και πάλι με τα παιχνίδια γύρω από τον 25ο μεσημβρινό.

Συγκεκριμένα η Άγκυρα αφού ψέγει την Αθήνα ότι δεν της εκπλήρωσε το αίτημα να δεσμεύσει πέντε περιοχές και έξι διαδρόμους μεταξύ των περιοχών για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης από τις 23 Ιουνίου έως τις 18 Ιουλίου, με την παράνομη ΝΟΤΑΜ Α4424/23, προχώρησε στην μονομερή δέσμευση «κόβοντας» στα δύο το Αιγαίο και «απομονώνοντας» τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η δε νεότερη (Οκτώβριος 2020) επέκταση τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε αυτή να ταυτίζεται με τα όρια του νέου επεκτατικού τουρκικού αφηγήματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», καταδεικνύει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την έρευνα και διάσωση ως άλλο ένα όχημα για την προώθηση των αναθεωρητικών και επεκτατικών της βλέψεων σε θαλάσσιες ζώνες πέραν κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. 

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται ότι στην πράξη, η Ελλάδα, μέσω του αρμοδίου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης».

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας και ως προς το θέμα των επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης είναι ξεκάθαρος στο κείμενο που υπάρχει αναρτημένο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών όπου αναφέρει συγκεκριμένα:

«Περιοχές Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο

Η Διεθνής Σύμβαση για τη Ναυτική Έρευνα και Διάσωση του 1979 (Σύμβαση του Αμβούργου) ορίζει ότι «κάθε περιοχή έρευνας και διάσωσης θα δημιουργηθεί κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών».

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση του Αμβούργου, οι περιοχές έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί. Κατά συνέπεια, οι δύο χώρες έχουν δηλώσει μονομερώς τις αντίστοιχες περιοχές έρευνας και διάσωσης και έχουν ενημερώσει τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει αποτελεσματικές υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης στη δηλωμένη Περιφέρεια Έρευνας και Διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της διανομής δεδομένων συναγερμού κινδύνου εντός του συστήματος Cospas-Sarsat».