Η ανάγκη σκοπευτικών τύπου Reflex για τα βαρέα όπλα υποστηρίξεως της ΔΕΠΑπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Τα τελευταία έτη, οι μονάδες των τριών Κλάδων που υπάγονται ή έχουν σχέση με την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) προμηθεύονται ή έχουν αποκτήσει κάποια αξιόλογα μέσα, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες ή υφιστάμενα μέσα, τίθενται υπό άμεση διοίκηση για την υποστήριξη των επιχειρήσεών τους.

Σε ναυτικές πλατφόρμες, η ΔΥΚ απέκτησε 4 Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Mk V, τα οποία αφού επανέφερε σε επιχειρησιακή κατάσταση, αξιοποιεί ήδη, ενισχύθηκε με το ΣΑΠ ΑΓΗΝΩΡ ενώ ως αμερικανική βοήθεια, παρέλαβε ως δωρεά 4 Σκάφη Άκαμπτης Γάστρας Ναυτικού Ειδικού Πολέμου (NSW RIB) 11 μέτρων. 

Από την πλευρά τους, οι μονάδες Αμφιβίων Καταδρομών παραλαμβάνουν 41 ταχύπλοα σκάφη Munin S1200 Armored 12 μέτρων, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν σταδιακώς τα παλαιά Magna 960 RIB των 9,6 μέτρων. Αυτά, προστίθενται σε άλλα 6 ταχύπλοα ίδιας κατηγορίας, τύπων Munin S1200 Open, Munin S1200 Tactical, Rafnar 1100 Cabin και Oceanic Stealth 120AB.

Σε χερσαία μέσα, παραλήφθηκαν προσφάτως 4 Οχήματα Ειδικών Αποστολών Polaris MRZR 4 από το ΕΤΑ και υφίσταται ενδιαφέρον για προμήθεια επιπλέον, προς κάλυψη αναγκών και άλλων μονάδων. Επιπλέον όμως, στο ΕΤΑ έχουν ενταχθεί τα τελευταία έτη και οχήματα αναγνωρίσεως VBL όπως και M1114GR ενώ το σύνολο των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων έχει παραλάβει και M1117, που παραλαμβάνονται από τις ΗΠΑ.

Για τις ανάγκες της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για την προμήθεια 76 Αμφιβίων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAV7A1, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Στις εναέριες πλατφόρμες, μία υποσχόμενη εξέλιξη, ήταν η συγκρότηση της Μονάδας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) υπό την ΔΕΠ, στην οποία συγκεντρώνονται εναέρια μέσα από την Αεροπορία Στρατού, αφιερωμένα ειδικώς για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων. Τον περασμένο Μάρτιο μόλις, αποδόθηκαν στην ΜΑΕΕ τα πρώτα οργανικά της ελικόπτερα, στην μορφή ενός NH90 και δύο Chinook, τα οποία απώτερος στόχος είναι να ενισχυθούν με τρία ακόμη NH90.

Μία νέα σελίδα σχεδιάζεται να ανοίξει, μετά το εκδηλωθέν ενδιαφέρον του ΓΕΣ τον περασμένο Απρίλιο, για την προμήθεια 24 ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk, με δικαίωμα προαιρέσεως για 11 επιπλέον. Εξ αυτών των πρώτων 24 ελικοπτέρων, τα 4 προβλέπεται να αποκτηθούν σε διαμόρφωση Ειδικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν και αυτά στην ΜΑΕΕ.

Συγκεντρωτικώς, βλέπουμε ότι εντάχθηκαν σε υπηρεσία ή εξελίσσονται οι παραδόσεις 56 νέων πλωτών μέσων διαφόρων τύπων και κατηγοριών, μερικών δεκάδων οχημάτων επίσης διαφόρων τύπων και κάποιων ελικοπτέρων. Οι αριθμοί είναι μικροί αλλά επειδή αφορούν μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, έχουν ιδιαίτερη σημασία και η ύπαρξή τους στο οπλοστάσιο της ΔΕΠ, είναι κρίσιμη.

Όλες αυτές οι πλατφόρμες, έχουν το κοινό ότι φέρουν ελαφρύ οπλισμό για παροχή πυρών υποστηρίξεως ή αυτοάμυνα. Αυτός συνίσταται κατά βάση σε πολυβόλα 7,62 mm, βαρέα πολυβόλα M2HB των 12,7 mm και πολυβόλα βομβίδων 40 mm. Τα MkV, φέρουν μέχρι και τέσσερις έστορες για την τοποθέτηση τέτοιων όπλων, επιτρέποντας διάφορους συνδυασμούς. Όμως όλα αυτά τα όπλα, διακρίνονται από την αδυναμία ότι δεν φέρονται επί σταθεροποιημένων και τηλεχειριζόμενων σταθμών οπλισμού (RWS). Μόνο ο ΑΓΗΝΩΡ, φέρει τέτοιο.

Η συγκεκριμένη αδυναμία, σημαίνει ότι όταν οι πλατφόρμες αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες, επηρεάζεται σοβαρά η σκόπευση και η ευστοχία των πυρών που εκτοξεύουν οι αναγκασμένοι να ισορροπούν μαζί με τα όπλα τους πολυβολητές. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, επιδιώκεται η βολή κατά σύντομες ριπές, με αυτό τον τρόπο όμως μειώνεται ο όγκος και η δραστικότητα του πυρός, ή μειώνεται η ταχύτητα πλεύσεως, που από τακτικής απόψεως είναι αμφίβολο κατά πόσο εξυπηρετεί. Επιπλέον, άλλα στοιχεία που επιδρούν αρνητικώς στις ναυτικές πλατφόρμες, είναι η έκθεση σκοπευτή και όπλου σε θαλασσινό νερό.

Το ελάχιστο μέτρο που λαμβάνεται πλέον χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι ο εφοδιασμός αυτών των όπλων, και ιδίως των βαρύτερων, με σκοπευτικά ταχείας αντιδράσεως τύπου Reflex, με ερυθρή κουκίδα (red dot). Τα σκοπευτικά αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα ώστε να αντέχουν τις αυξημένες καταπονήσεις από την ισχυρότερη ανάκρουση των βαρέων όπλων. Καθώς υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια πιο εξειδικευμένων όπλων προς εξοπλισμό των μέσων της ΔΕΠ, όπως το πολυβόλο M134D τύπου Gatling, η απαίτηση μεγιστοποιήσεως της επενδύσεως διά της συνοδείας τους με εξειδικευμένα σκοπευτικά, είναι επιβεβλημένη. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν γίνει αποσπασματικές ενέργειες για την κάλυψη των συγκεκριμένων απαιτήσεων σε σκοπευτικά, είναι προφανές ότι απαιτείται μια συνολική προσέγγιση.

Μια από τις εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή τέτοιας κατηγορίας σκοπευτικών με παρουσία στην ελληνική αγορά, είναι η DI Optical, της Νοτίου Κορέας, που με δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ διά της DI Optical USA. Πέρα από την σειρά σκοπευτικών της για φορητό οπλισμό που προορίζονται για χρήση από στρατιωτικές δυνάμεις και σώματα ασφαλείας, η εταιρεία προσφέρει την σειρά DCL, ειδκά για όπλα υποστηρίξεως ευθυτενούς τροχιάς, που περιλαμβάνει τρεις βασικούς τύπους για τα βαρύτερα όπλα και έναν για πολυβόλα κατηγορίας γενικής χρήσεως.

Η σειρά διακρίνεται από μεγάλους ορθογώνιους φακούς για ευρύ πεδίο θέας και σκόπευση με τα δύο μάτια ανοικτά ώστε να επιτυγχάνεται ταχεία πρόσκτηση και ιχνηλάτηση κινούμενων στόχων. Η λαμπρότητα του ολογραφικού ρυθμίζεται ώστε να διευκολύνεται η χρήση στις συνθήκες φωτός ημέρα και νύκτα. Φυσικά τα σκοπευτικά είναι συμβατά με την χρήση Διοπτρών Νυκτερινής Όρασης από τον πολυβολητή.

Ειδικώς για εγκατάσταση στο βαρύ πολυβόλο M2HB, προορίζεται το DCL120, που όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα όπλα εν ανάγκη. Ειδικώς για χρήση με το όπλο σε ελικόπτερο, διατίθεται η έκδοση DCL120H. Διαφημίζεται ως το πρώτο τέτοιου τύπου σκοπευτικό που έφερε ευρύ φακό διαστάσεων 170×70 mm. Ενσωματώνει μειωτήρα ανακρούσεως ώστε να αποφυγή της απώλειας σκοπευτικής εικόνος του στόχου ενώ έχει 8 θέσεις ρυθμίσεως φωτεινότητος για ημέρα και 3 για νύκτα ενώ ρυθμίζεται για ανταπόκριση σε βεληνεκές 200, 400, 600, 800 και 1.200 μέτρων. Το βάρος ανέρχεται σε 3,1 κιλά και τροφοδοτείται από δύο μπαταρίες CR123 που προσφέρουν αυτονομία 1.000 ωρών λειτουργίας.

Το DCL110 προορίζεται για πολυβόλα μέσης κατηγορίας και είναι μικροτέρων διαστάσεων, με φακό 85×55 mm, προσφέροντας ανταπόκριση βαλλιστικής τροχιάς για διαμετρήματα πολυβόλων 7,62 και 12,7 mm όσο και για πυροβόλου 20 mm: μέχρι 1.000, 1.200 και 2.000 μέτρα αντιστοίχως. Το βάρος είναι 1.300 γραμ., τροφοδοτείται από μία μπαταρία CR123 για αυτονομία λειτουργίας 1.700 ωρών.

Μια άλλη έκδοση, το DCL110AD-3X, συνδυάζει το συγκεκριμένο σκοπευτικό με ενσωματωμένο μεγεθυντή x3 επί αναδιπλούμενης βάσεως. Ο μεγεθυντής, βελτιώνει την εικόνα επί του στόχου, προσφέροντας ανώτερη ικανότητα αναγνωρίσεως. Το σκοπευτικό αυτό μπορεί να ανταποκριθεί σε βαλλιστικές τροχιές πολυβόλων 7,62 αλλά και 12,7 mm, με επιλογέα. Το βάρος έχει αυξηθεί στα 1.950 γραμ. και η αυτονομία λειτουργίας σε 1.750 ώρες.


To DCL401 στηρίζεται στο DCL110, φέρει δηλαδή φακό 85×55 mm και προορίζεται ειδικώς για πολυβόλα βομβίδων των 40 mm. Φέρει ενσωματωμένη βάση προσαρμογής και φυσικά ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες βαλλιστικές τροχιές των όπλων της συγκεκριμένης κατηγορίας, μέχρι τα 1.500 μέτρα βεληνεκούς. Για το κορεατικής κατασκευής πολυβόλο K4 προορίζεται η έκδοση DCL401, για το αμερικανικό Mk19 η DCL401M και για το γερμανικό GMG η DCL401G. Λόγω της ενσωματωμένης βάσεως, το βάρος έχει αυξηθεί σε 4,5 κιλά και η μία μπαταρία προσφέρει αυτονομία 700 ωρών συνεχούς λειτουργίας.

Ειδικώς για το Mk19, η εταιρεία έχει παρουσιάσει το DMK19, που προσαρμόζεται πλευρικώς του όπλου και δεν αυξάνει το συνολικό ύψος. Έχει βάρος 1,2 κιλό και χάρη σε μάνδαλο ταχείας προσαρμογής τοποθετείται και αφαιρείται από το όπλο. Με το κομβίο βαλλιστικής προσαρμογής, ρυθμίζεται εύκολα η απόσταση εκτιμώμενης πτώσεως των βολίδων από τα 200 μέχρι τα 1.500 μέτρα.

Το DCL100 είναι το τυπικό δείγμα της εταιρείας για πολυβόλα γενικής χρήσεως 7,62 mm και ελαφρά πολυβόλα 5,56 mm. Φέρει φακό διαστάσεων 45×30 mm, το βάρος είναι 720 γραμ., η μία μπαταρία CR123 δίνει 700 ώρες λειτουργίας.

Για πραγματική ικανότητα ταχείας σκοπεύσεως ημέρα και νύκτα, παρουσιάστηκε το DTS100L, με ενσωματωμένη θερμική κάμερα αναλύσεως 640×480 pixel και αποστασιόμετρο λέιζερ, το τελευταίο για καλύτερη ρύθμιση πυρός. Σχεδιάστηκε ειδικώς για το πολυβόλο Μ2ΗΒ και το περιστρεφόμενο πυροβόλο GAU-19 των 20 mm. Φέρει επαναφορτιζόμενο σύνολο συσσωρευτή αλλά συνδέεται για παροχή ισχύος και από τον συσσωρευτή της πλατφόρμας. Το βάρος χωρίς σύνολο συσσωρευτή, είναι περίπου 4,5 κιλά. Στηριζόμενο στον συσσωρευτή του, το σκοπευτικό έχει αυτονομία συνεχούς λειτουργίας την ημέρα μέχρι 1.000 ώρες (με σταδιακή μείωση χρησιμοποιήσεως του αποστασιόμετρου λέιζερ) ενώ την νύκτα μπορεί να λειτουργήσει συνεχόμενα μέχρι 6 ώρες.

Φυσικά η DI Optical προσφέρει ποικιλία σκοπευτικών διαφόρων τύπων για φορητό οπλισμό, από όπλα χειρός μέχρι τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, με τα ίδια υψηλά χαρακτηριστικά ποιοτικής σχεδιάσεως και κατασκευής. Ωστόσο, η επέκταση των επιλογών στις ειδικές κατηγορίες των βαρέων όπλων υποστηρίξεως, είναι αυτή που την ξεχωρίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό στον συγκεκριμένο χώρο. H προμήθεια σκοπευτικών ταχείας σκοπεύσεως για τα στοιχεία βαρέων όπλων στα οποία στηρίζεται η παροχή πυρών υποστηρίξεως μικρών κλιμακίων, είναι μία επένδυση χαμηλού κόστους αλλά υψηλής ανταποδόσεως.