Στη ΒτΕ με πολλαπλά ερωτήματα το γεγονός με τις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111ΠΜΚατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κα Λιακούλη Ευαγγελία, κ. Μπιάγκη Δημήτρη, κ. Πουλά Ανδρέα, κα Αποστολάκη Έλενα-Μαρία, κ. Αχμέτ Ιλχάν, κα Βατσινά Ελένη, κ. Γερουλάνο Παύλο, κα Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα, κα Γρηγοράκου Παναγιώτα, κ. Δουδωνή Παναγιώτη, κα Καζάνη Αικατερίνη, κ. Κατρίνη Μιχάλη, κ. Κουκουλόπουλο Παρασκευά, κ. Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα, κ. Μάντζο Δημήτριο, κ. Μιχαηλίδη Σταύρο, κ. Μουλκιώτη Γεώργιο, κ. Μπαράν Μπουρχάν, κ. Νικητιάδη Γεώργιο, κ. Νικολαΐδη Αναστάσιο, κ. Πάνα Απόστολο, κ. Παπανδρέου Γεώργιο, κ. Παρασκευαΐδη Παναγιώτη, κ. Παραστατίδη Στέφανο, κ. Παρασύρη Φραγκίσκο, κα Σπυριδάκη Αικατερίνη, κα Σταρακά Χριστίνα, κ. Τσίμαρη Ιωάννη, κ. Χνάρη Εμμανουήλ, κ. Χρηστίδη Παύλο και κ. Χριστοδουλάκη Εμμανουήλ, κατόπιν πρότασης του Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Ευθύνες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, που οδήγησαν στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης», προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Νίκο Δένδια, και Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλειο Κικίλια, προκειμένου να καταδειχθεί η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που οδήγησε στις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην περιοχή Καραμπά της Μαγνησίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας εν γένει, καθώς και να αποδοθούν οι σχετικές ευθύνες της.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι, 

Συγκλονισμένος ο Ελληνικός Λαός παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες τις τραγικές συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, με την αγωνία όλων να κορυφώνεται την 27η Ιουλίου με την εξάπλωση της πυρκαγιάς και τις εκρήξεις σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή “Καραμπά” στη Νέα Αγχίαλο.

Οι εικόνες που όλοι παρακολουθήσαμε και τα ρεπορτάζ που ακολούθησαν, εγείρουν σειρά ερωτημάτων, ενώ οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας την 28η Ιουλίου ενέτειναν τον σχετικό προβληματισμό για τις ευθύνες που οδήγησαν στο εν λόγω συμβάν.

Δεδομένου ότι στις αποθήκες οπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως του στρατοπέδου “Καραμπά”, φυλάσσονται όπλα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα προστασίας τους.

Δεδομένου ότι οι αποθήκες πυρομαχικών, ειδικά αυτών των στρατηγικών όπλων, έχουν κατασκευαστεί με προδιαγραφές ΝΑΤΟ, που σημαίνει πως αντέχουν ακόμη και σε ωστικά κύματα ακτινοβολίας από πυρηνική έκρηξη, ενώ το σύστημα πυρασφάλειας αυτών απαιτείται να καλύπτει τις ανάγκες πυρόσβεσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Δεδομένου ότι, βάσει όσων παρουσιάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανακύπτει σειρά αστοχιών, που οδήγησαν στην απώλεια πυρομαχικών και μάλιστα υψηλής στρατηγικής και οικονομικής αξίας.
Δεδομένου ότι χρειάζονται απαντήσεις για το πως μια πυρκαγιά που καίει χαμηλή βλάστηση, διαπερνά οδικά δίκτυα, κατοικημένες περιοχές και τελικά οδηγεί στην έκρηξη πυρομαχικών, στην εκκένωση του στρατοπέδου και στην ουσιαστική απομάκρυνση των αεροσκαφών F16, πλήττοντας το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεδομένου ότι οι έλεγχοι και οι ασκήσεις πυρασφάλειας, που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε εντολή να υλοποιηθούν “κατόπιν εορτής”, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είχαν αυτοί υλοποιηθεί εκ των προτέρων.

Δεδομένου ότι είναι αναγκαία η πλήρης απόδοση ευθυνών, σε όλα τα επίπεδα, για όσα εκτυλίχθηκαν, άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε τη διερεύνησή τους, με άμεση διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Δεδομένου ότι τα τραγικά συμβάντα όλων των τελευταίων ημερών στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, σκιαγραφούν γλαφυρά την αποτυχία της νέας Κυβέρνησης - συνέχειας της προηγούμενης, στην αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που λαμβάνουν χώρα ανά την επικράτεια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Για ποιους λόγους δεν απετράπη η εξάπλωση της πυρκαγιάς σε τμήμα στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης στην περιοχή “Καραμπά” στη Νέα Αγχίαλο;
2. Τι απαντούν στις αιτιάσεις που κατακλύζουν από χθες το δημόσιο διάλογο, περί ευθυνών της ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ;

3. Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης (για παράδειγμα, αναγκαία αποψίλωση, αναχώματα με αδρανή υλικά, σύγχρονη συντήρηση υποδομών βάσει των ισχυόντων προτύπων), αλλά και αντιμετώπισης, τέτοιων καταστάσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις;
4. Ελήφθησαν υπόψη στην αντιμετώπιση της κατάστασης, τα πρωτόκολλα ασφαλείας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία;

5. Σε ποιο βαθμό το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υποτίμησε τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς η φωτιά έκαιγε στην περιοχή από την προηγούμενη ημέρα;
6. Ποια είναι η αποτίμηση της απώλειας πυρομαχικών - οπλισμού; Ποιες είναι οι συνέπειες στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των αεροσκαφών F16; 
7. Ποιο είναι το πρόσθετο κόστος που θα επιβαρύνει τους πολίτες για την αναπλήρωση των κατεστραμμένων υλικών και σε ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουν αναπληρωθεί;