Δύσκολο σταυρόλεξο για το Ναυτικό: Ψάχνει νέα πλοία με όριο τα 1,7 δισ.Στο τραπέζι, εκτός από τις κορβέτες ή μια επιπλέον φρεγάτα, τίθεται και πρόταση για αμερικανικά πλοία τύπου LCS. «Εφόσον υπάρξουν επωφελείς προτάσεις, θα αξιολογηθούν», δηλώνει ο Ν. Δένδιας.

Εν μέσω θέρους και μόλις λίγο καιρό μετά το τέλος των εκλογών έχουν «ανάψει» για τα καλά οι συζητήσεις για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού και, όπως όλα δείχνουν, ο σχεδιασμός που υπήρχε μέχρι πρότινος ενδέχεται να αλλάξει λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, κάτι που θα φανεί στο προσεχές μέλλον.

Μπορεί, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, το Πολεμικό Ναυτικό, να χρειάζεται νέες μονάδες ει δυνατόν... χθες, ωστόσο αυτό που έχει ξεκαθαριστεί πλέον από ανώτατες κυβερνητικές πηγές είναι ότι το budget δεν γίνεται να ξεπεράσει το 1,7 δισ., ούτε για …ένα ευρώ.

Οπότε ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει με αυτά τα χρήματα, καθώς το ζήτημα του προϋπολογισμού είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού μέχρι και το 2029, λόγω της πρόβλεψης πληρωμών για τα μεγάλα προγράμματα (φρεγάτες FDI και F-35 που «έρχονται»), τα δημοσιονομικά περιθώρια στα εξοπλιστικά είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Η ηγεσία και τα τεχνικά κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού, όπου συνεδρίασε το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο την Παρασκευή που μας πέρασε, πρέπει να λύσει το  δύσκολο πρόβλημα το πώς θα ενισχυθεί καλύτερα, αλλά με το συγκεκριμένο όριο δαπάνης. 

Οι προτάσεις για την ενίσχυση του Στόλου που υπάρχουν στο τραπέζι είναι συγκεκριμένες, θα μπορούσε να πει κανείς, αν και το τελευταίο διάστημα έχουν δει το φως της δημοσιότητας νέα σενάρια.

Η πρόταση για αγορά κορβετών εννοείται ότι όχι απλώς υπάρχει, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει και ένθερμους οπαδούς μέσα στο Πολεμικό Ναυτικό, καθώς θεωρούν ότι τόσο η γαλλική κορβέτα Gowind όσο και η ιταλική Doha, που είναι υποψήφιες, είναι ό,τι καλύτερο για την ενίσχυση του Στόλου, αφού πρώτα και κύρια είναι καινούργια πλοία με αυξημένες δυνατότητες.

Η άλλη πρόταση, η οποία και αυτή είναι σε αναμονή για να αξιολογηθεί, είναι η αγορά μίας ακόμα φρεγάτας FDI (Belharra), καθώς μπορεί να έχει λήξει η option της σύμβασης με τη Naval για παραγγελία τέταρτης στην τιμή των τριών -πάντως, οι Γάλλοι της Naval έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτοί σε συζητήσεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε και νέα προσφορά ξαφνικά εν μέσω καλοκαιριού η οποία αποτελεί μία πρόταση που είχε πέσει στο τραπέζι και παλιότερα, αλλά είχε απορριφθεί από την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού: πρόκειται για τα αμερικανικά παράκτια περιπολικά LCS, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ από την ενεργό δράση. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, υπάρχει πρόταση από τις ΗΠΑ πώλησης τεσσάρων εξ’ αυτών, στην τιμή των 500 – 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όμως, τα συγκεκριμένα πλοία υστερούν, καθώς δεν έχουν δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου, κάτι που στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι πρότινος θεωρούσαν πάρα πολύ χρήσιμο και αναγκαίο.

Με όλα αυτά να απασχολούν τα ανώτατα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, αυτό μόνο που είναι απόλυτα ξεκάθαρο είναι ότι ο σχεδιασμός για την ενίσχυσή του παίρνει μία ακόμα παράταση, καθώς με το αυστηρό όριο των 1,7 δισ. θα πρέπει να επιλέξουν: Νέες κορβέτες, τέταρτη FDI, ή μια FDI και τέσσερις LCS, ή κάποιον άλλο πιθανό συνδυασμό. 

Τις πρώτες απαντήσεις για το πως θα κινηθεί η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη σε σαββατιάτικη εφημερίδα, όπου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Όπως σημείωσε, ειδικά για τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού: «Σχεδιασμός για τη μελλοντική δομή του υφίσταται και είναι δυναμικός. Εφόσον υπάρξουν επιχειρησιακά επωφελείς προσφορές, οι οποίες εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια Επιτελεία για να γίνει κατάλληλη εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 Είναι σε εξέλιξη ήδη η διαδικασία ναυπήγησης των 3 νέων Φρεγατών FDI στη Γαλλία, η οποία μάλιστα υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς. Εξετάζεται αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι η option για μία επιπλέον Φρεγάτα, ενώ βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης από τα αρμόδια Επιτελεία οι προσφορές για το πρόγραμμα ναυπήγησης 4 νέων Κορβετών».

businessdaily.gr-Ελένη Γαβριήλ