Τουρκική "πρεμούρα" - Φόβος για τον επικείμενο εκσυγχρονισμό 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του Πολεμικού ΝαυτικούΟ εκσυγχρονισμός οπλικών συστημάτων και μέσων είναι συνήθης πρακτική από τις Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών του κόσμου, στον οποίο προβαίνουν και οι  ίδιοι οι Τούρκοι , οι οποίοι στην παρούσα φάση εκσυγχρονίζουν τις φρεγάτες τους κλάσης  Barbaros (MEKO-200TN-IIA/B) 

Οι Τούρκοι φαίνεται ότι έχουν μεγάλο φόβο για το πανίσχυρο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της χώρας μας, αφού από την μια επιχειρούν με πολλαπλούς τρόπους να επαυξήσουν την υποθαλάσσια ισχύ τους, τρέμοντας κυριολεκτικά τα υποβρύχιά μας και ειδικότερα τα τέσσερα (4) κλάσης Παπανικολής και από την άλλη επιχειρούν να εμφανίσουν ως "πεταμένα λεφτά" και φόβο προς αυτούς, προσπάθεια εκσυγχρονισμού 4 φρεγατών μας ΜΕΚΟ.

Σημειώνεται ότι ο εκσυγχρονισμός οπλικών συστημάτων και μέσων είναι συνήθης πρακτική από τις Ένοπλες Δυνάμεις όλων των χωρών του κόσμου, στον οποίο προβαίνουν και οι  ίδιοι οι Τούρκοι , οι οποίοι στην παρούσα φάση εκσυγχρονίζουν τις υπάρχουσες φρεγάτες τους. 

Και όλα αυτά πριν αφιχθούν  στην χώρα μας οι υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra  "Κίμων", "Νέαρχος" και "Φορμίων", οπότε φανταζόμαστε τι πανικός θα επικρατήσει όταν αυτές θα ενταχθούν στο ΠΝ μας.

Τουρκική "πρεμούρα" για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού μας

Σε σχετικό άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ αναφέρει ότι, "η επιτάχυνση του προγράμματος φρεγατών της Τουρκίας έχει προκαλέσει πανικό στην Ελλάδα, η οποία  βλέποντας ότι η ναυτική υπεροχή έχει αλλάξει υπέρ της Τουρκίας σε Αιγαίο και Μεσόγειο, αποφάσισε να εκσυγχρονίσει 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ θυσιάζοντας 600 εκατομμύρια ευρώ", επισημαίνοντας:

"Καθώς το πρώτο οπλισμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος στον κόσμο (SİHA) και το μεγαλύτερο στρατιωτικό πλοίο της Τουρκίας TCG Anadolu μπήκαν στην υπηρεσία του ναυτικού, η μεταβαλλόμενη ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο έχει πανικοβάλει την Ελλάδα.


Η ενίσχυση του ναυτικού της Τουρκίας με TCG Anadolu και νέες φρεγάτες έχει θορυβήσει την Αθήνα.

Ανώτερες στρατιωτικές πηγές στην Ελλάδα ανέφεραν ότι προτεραιότητα του ναυτικού της χώρας είναι ο εκσυγχρονισμός των  4 φρεγατών MEKO.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές εκτίμησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για το έργο εκσυγχρονισμού 4 φρεγατών θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι.

Αναφέροντας ότι η πρόταση που υπέβαλαν η Γερμανία και η Ολλανδία έχει αξιολογηθεί, πηγές ανέφεραν ότι η σύμβαση θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους και περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό.


Τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, σε προηγούμενες αναφορές  τους, είχαν γράψει ότι η Τουρκία επιτάχυνε το πρόγραμμα των φρεγατών της   και ότι το τουρκικό ναυτικό ήταν ισχυρότερο από το Ελληνικό στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Πιστή στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η Τουρκία κατασκευάζει νέα πολεμικά πλοία σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσει τη ναυτική υπεροχή της Ελλάδας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο Θάλασσα και την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου.

Τα επόμενα δέκα χρόνια φαίνεται ότι η Τουρκία σκοπεύει να αναβαθμίσει σημαντικά τις ναυτικές της δυνατότητες σε Αιγαίο και Μεσόγειο με την κατασκευή εγχώριων πολεμικών πλοίων."

Ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών Φρεγατών κλάσης Barbaros (MEKO-200TN-IIA/B) 
Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία ξεκίνησε το 2016 το «BARBAROS Class Frigate Half-Life Modernization Project» (Έργο εκσυγχρονισμού μισής ζωής των φρεγατών της κλάσης BARBAROS).

Με τον  εν λόγω εκσυγχρονισμό  σχεδιάζεται η χρήση των πλοίων για πολλά χρόνια.

Οι φρεγάτες κλάσης Barbaros είναι οι πιο σύγχρονες και νεότερες φρεγάτες που υπηρετούν ενεργά στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις. Η μέση ηλικία των πλοίων είναι 25 έτη .

Στο πλαίσιο του έργου  εκσυγχρονισμού που προαναφέραμε, θα ανανεωθούν τα όπλα και τα ηλεκτρονικά συστήματα των παρακάτω φρεγατών.

(F-244) TCG BARBAROS (παραγγελία στις 23 Μαΐου 1997)
(F-245) ORUÇREİS (παραγγελία στις 23 Μαΐου 1997)
(F-246) SALİHREİS (παραγγέλθηκε στις 22 Ιουλίου 1998)
(F-247) KEMALREİS (παραγγελία στις 08 Ιουνίου 2000)

Μελλοντικά σχέδια Φρεγατών του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού
Το Τουρκικό Ναυτικό ξεκίνησε το έργο φρεγάτας κλάσης Stack, το οποίο αποτελεί μέρος της MİLGEM, το 2017 για την ανανέωση του στόλου των φρεγατών του. Συνεχίζεται ο εξοπλισμός του πρώτου πλοίου της κλάσης (F-515) της φρεγάτας TCG ISTANBUL. Σύντομα θα παραδοθεί στο ναυτικό. Επιπλέον, πρόσφατα έγιναν διαγωνισμοί για το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο πλοία της κλάσης

Τα τρία πλοία σχεδιάζονται να κατασκευαστούν και να παραδοθούν στις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις έως το 2027. 

(F-516) TCG İZMİR (υπογράφηκε σύμβαση)
(F-517) TCG İÇEL (υπογράφηκε η σύμβαση)
(F-518) TCG IZMIT (υπογράφηκε σύμβαση)

Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω φαίνεται ότι Ελλάδα και Τουρκία προβαίνουν σε εκσυγχρονισμό υπαρχόνων φρεγατών τους, ενώ σχεδιάζεται στο εγγύς μέλλον η ένταξη νέων σύγχρονων φρεγατών στο οπλοστάσιο των πολεμικών Ναυτικών τους.

Ωστόσο οι 3 Γαλλικές φρεγάτες Belharra  του Ελληνικού ΠΝ είναι εκείνες που θα κάνουν την διαφορά σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.