Οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου σε άσκηση μόνο με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και ΝαυτικόΟ διοικητής της ΔΕΠ στις ΗΠΑ

Με τον Ερντογάν να ρίχνει το προσωπείο με τα χαμόγελα που χρησιμοποίησε το Βίλνιους και να επιστρέφει στις προκλήσεις, εξήγγειλε ταξίδι στη Λιβύη και ο Χακάν Φιντάν δέχτηκε τη χήρα του Σαντίκ Αχμέτ με την οποία συζήτησε τα «θέματα» της... Δυτικής Θράκης... ενώ παράλληλα η τουρκική ακτοφυλακη, όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα προχώρησε σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης βόρεια της Καρπάθου με παράνομη ΝΟΤΑΜ…

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι στο καλύτερό τους επίπεδο ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η Ουάσιγκτον δεν κοιτάζει πάντα τα δικά της συμφέροντα και σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να κλείνει συχνά πυκνά το μάτι στην Τουρκία, βάζοντας σαν άλλοθι το «εμπόδιο» του Κογκρέσου. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου θα έχει συνομιλίες για πολλά ζητήματα που σχετίζονται τόσο με την συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη σε στρατιωτικό επίπεδο, όσο και για το θέμα παραχώρησης στρατιωτικού υλικού που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της Ελλάδας. 

Εν τω μεταξύ σε αυτή την χρονική στιγμή που φαίνεται πως η Τουρκία συνεχίζει το αναθεωρητικό της έργο από εκεί που το άφησε πριν τους σεισμούς, οι ΗΠΑ στέλνουν το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου, το USS Gerald R. Ford, δυτικά της Πελοποννήσου, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, όπου θα πραγματοποιήσει από τις 24 έως και τις 25 Ιουλίου κοινές ασκήσεις με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με το Reuters, το USS Gerald R. Ford είναι πυρηνοκίνητο και έχει μήκος 337 μέτρα (το μήκος των αεροπλανοφόρων κλάσης Νίμιτς είναι 332,8 μέτρα), γεγονός που το καθιστά το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο στον πλανήτη. Η νέα ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είναι επίσης το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο στον κόσμο. Κατά τον σχεδιασμό του ενσωματώθηκαν περισσότερες από είκοσι νέες τεχνολογίες, περιλαμβανομένου και ενός ηλεκτρομαγνητικού συστήματος απονήωσης αεροσκαφών (αντί για υδραυλικούς καταπέλτες ατμού). 

Επίσημα το αεροπλανοφόρο Gerald R. Ford τέθηκε σε υπηρεσία το 2017 από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μάλιστα, είχε προκαλέσει σάλο, βάλλοντας κατά των ηλεκτρομαγνητικών καταπελτών (οι οποίοι πράγματι παρουσίαζαν τεχνικά προβλήματα εκείνη την περίοδο) και απαιτώντας την επιστροφή στους καταπέλτες ατμού.