Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Τελικά ο Ερντογάν δέχτηκε να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟΜετά την αποδοχή όλων των αιτημάτων της Τουρκίας (εκτοπισμός των στελεχών του ΡΚΚ από την σουηδική επικράτεια, παραλαβή των 80 νέων F-16 Viper και εκσυγχρονισμός άλλων 80, συμψηφισμός με οφειλή ΗΠΑ για το F-35 κλπ.), ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν συμφώνησε να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω … ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στην εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατόν, και να συνεργαστεί στενά με τη συνέλευση για να εξασφαλιστεί η επικύρωση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ για να συμπληρώσει αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας:

«Αυτό είναι ένα ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που συμφώνησε σήμερα ήταν  η Σουηδία να αναζωογονήσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ… τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και της διαδικασίας έκδοσης θεωρήσεων… για  να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ότι θα  εισαχθεί το ταχύτερο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο εισδοχής της Σουηδίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δεν είχε να δώσει κάποιο λεπτομέρες χρονοδιάγραμμα για το πόσο σύντομα να περιμένουμε τη διαδικασία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Στο κοινό ανακοινωθέν η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι δεν θα παρέχει υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις YPG/PYD και στον FETO, τον οργανισμό του Φετουλάχ Γκιολέν, του ιεροκήρυκα που κατά τον Ερντογάν οργάνωσαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Επιπλέον οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την οικονομική τους συνεργασία και το διμερές εμπόριο.

Η Σουηδία δεσμεύεται ακόμη να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μεταξύ της οποίας την αναθεώρηση στην Τελωνιακή Ένωση και τη βίζα.

pronews