Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων: Σταματήστε να βοηθάτε τη Μόσχα να παρακάμπτει τους περιορισμούς που της επιβλήθηκανWSJ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις

Το Πενταπόσταγμα ανέφερε ότι, τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα στρατηγικός αντίπαλος της Τουρκίας,  καθώς διεξάγουν έναν «μυστικό, σιωπηρό, αδήλωτο» πόλεμο κατά της Άγκυρας.

Ο αρθρογράφος Tamer Korkmaz, έγραψε σε άρθρο του για την εφημερίδα Yeni Safak ότι, δεν μπορεί να υπάρξει «νέα εποχή» στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στηριζόμενος στην ενέργεια του Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζεφ Ντένις, να  παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης των μαχητών που εκπαίδευσε στη βόρεια Συρία και τους συνεχάρη ανέφερε: «Δείχνουν ότι είναι σύμμαχοι του PKK και όχι της Τουρκίας μας».

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι  Αμερικανοί στρατιώτες πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με μαχητές της YPG-PKK στην περιοχή Qamishli της Συρίας.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση μυστικού, σιωπηρού, ακήρυχτου πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι στην πραγματικότητα ο στρατηγικός της αντίπαλος», έγραψε ο Κορκμάζ.

Τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ, από την άλλη, προσπαθούν να κρατήσουν «ζεστή» την τρομοκρατική απειλή κατά της Τουρκίας, δίνοντας πλήρη υποστήριξη στο YPG, τη συριακή επέκταση του PKK !

Σύμφωνα με το tellerreport, νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών απειλούν την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων λόγω του γεγονότος ότι, η Άγκυρα φέρεται να βοηθά τη Μόσχα να παρακάμψει τους περιορισμούς που της επιβλήθηκαν.

WSJ: Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές εταιρείες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι η Τουρκία έχει γίνει κόμβος για την αποφυγή των ρωσικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός «στόλου φάντασμα» για ρωσικό πετρέλαιο και διευκολύνσεις παροχής  λιμανιών για ρωσικά πλοία, που μεταφέρουν όπλα και εμπορεύματα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Η τουρκική εταιρεία Beks Ship Management, που εκμεταλλεύεται δεκάδες γηρασμένα πετρελαιοφόρα, «συμμετέχει σε έναν στόλο φάντασμα εκατοντάδων πλοίων που βοηθούν τη Ρωσία να αποστέλλει το πετρέλαιο της παρά τις δυτικές κυρώσεις», ανέφερε το πρακτορείο.

Εταιρείες όπως η Beks, αποτελούν καίριο στοιχείο στις προσπάθειες της Ρωσίας να συνεχίσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο και να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Beks, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Συγκεκριμένα, έχουν αγοράσει τουλάχιστον 36 πλοία που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο ως ασφαλισμένα από τα P&I Clubs, γεγονός που φανερώνει τη χαλαρή επιβολή των κυρώσεων από την Τουρκία στη Ρωσία.

Από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ναυτιλιακή Beks, ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος πλοιοκτήτης στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου, σύμφωνα με ναυτιλιακά δεδομένα που αναλύθηκαν από την Global Witness, μια ομάδα κατά της διαφθοράς που έχει κάνει εκστρατεία υπέρ της Ουκρανίας για αυστηρότερες κυρώσεις.

Σύμφωνα με την WSJ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εξασθενεί, καθώς τον Ιούλιο, το ρωσικό αργό πετρέλαιο ποιότητας Ural άρχισε να διαπραγματεύεται πάνω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων, που είχε ορίσει η Ομάδα των Επτά (G7).

Οι δυτικές χώρες επιδιώκουν να περιορίσουν την ικανότητα της Ρωσίας να αποφύγει τις κυρώσεις, ιδιαίτερα στην Τουρκία.

«Έχουμε έναν συνεχή διάλογο με την τουρκική κυβέρνηση για αυτά τα θέματα», δήλωσε δυτικός διπλωμάτης που επικαλείται η WSJ.

«Η ειλικρινής μας ελπίδα είναι να αποφευχθεί ένα σενάριο, στο οποίο τιμωρείται μια τουρκική εταιρεία και έχουμε συνεργαστεί τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τον ιδιωτικό τομέα για να τους ενημερώσουμε για τους πολύ πραγματικούς κινδύνους», συμπλήρωσε.

Να επισημάνουμε ότι, το τελευταίο 11ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σχεδιάστηκε κυρίως για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμπτει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, απαγόρευσε την πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ σε πλοία που πραγματοποιούν μεταφορές από πλοίο σε πλοίο προκειμένου να αντιμετωπιστούν παραπλανητικές πρακτικές για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Το 11ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε στις 23 Ιουνίου την έγκριση του 11ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με στόχο την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των κυρώσεων.

Σύμφωνα με το τελευταίο πακέτο, η ΕΕ θα επεκτείνει τη συνεργασία με τρίτες χώρες για την πρόληψη της καταστρατήγησης των κυρώσεων. Εάν ο διάλογος και η συνεργασία δεν καταλήξουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, το συμβούλιο είπε ότι μπορεί να αποφασίσει ως έσχατη λύση να επεκτείνει τις κυρώσεις ακόμη και εναντίον τρίτης χώρας.

Το τελευταίο πακέτο  αύξησε τους περιορισμούς στη διαμετακόμιση και την εξαγωγή αγαθών, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν από το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας, ιδίως σε αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης.

 Απαγορεύει επίσης, την πρόσβαση στα λιμάνια της ΕΕ και  σε πλοία που πραγματοποιούν μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν παραπλανητικές πρακτικές για την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.