Συνελήφθη στη Λιβύη στέλεχος του Ισλαμικού ΚράτουςΣτέλεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) που φέρεται να «σχεδίασε» και να «διέταξε» τρεις πολυαίμακτες επιθέσεις το 2018 στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, συνελήφθη, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ ο επικεφαλής της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

«Οι δυνάμεις συνέλαβαν την Τρίτη ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης Νταές (σ.σ. ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά), που ενεχόταν στον σχεδιασμό και στη διοίκηση τρομοκρατικών ενεργειών με στόχο θεσμούς της χώρας μας και λειτουργούς τους που έπεσαν μάρτυρες», δήλωσε ο Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, ο πρωθυπουργός της ΚΕΕ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του.

Την επιχείρηση διεξήγαγαν από κοινού η Δύναμη Ράντα («Αποτροπής») και η Ταξιαρχία Ραμπάτ αλ Ντούρου («Ασπίδες») της Τατζούρα (προαστίου της Τρίπολης), σύμφωνα με την γραμματεία Τύπου της κυβέρνησης. Δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής λεπτομέρειες ούτε για την ταυτότητα, ούτε για την εθνικότητα του φερόμενου ως τζιχαντιστή.

Ο κ. Ντμπάιμπα επανέλαβε πως η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες της μορφές της» και να «καταδιώξει οποιονδήποτε ενέχεται» σε τρομοκρατικές ενέργειες και να «να ενισχύσει τη σταθερότητα σε όλη τη χώρα», παρά τις «δυσκολίες» και τις «προκλήσεις» ως προς την προστασία της Λιβύης από «σκοταδιστές, τρομοκράτες και εγκληματίες».

Τη 2η Μαΐου 2018, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ, με στόχο την έδρα της λιβυκής εθνικής εκλογικής επιτροπής στην Τρίπολη.

Τη 10η Σεπτεμβρίου 2018, επίθεση βομβιστή-καμικάζι της ίδιας οργάνωσης με στόχο την έδρα της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (ΕΕΠ) στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο μέλη του προσωπικού της και να τραυματιστούν άλλα δέκα.

Την 25η Δεκεμβρίου 2018, τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους λίβυος διπλωμάτης, σκοτώθηκαν σε επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ εναντίον του υπουργείου Εξωτερικών.

Επωφελούμενο από την πλήρη διάλυση των μηχανισμών ασφαλείας στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, το ΙΚ, το οποίο διέπραξε σειρά φονικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα, μετέτρεψε σε προπύργιά του τη Ντέρνα (ανατολικά) και τη Σύρτη (βόρεια-κεντρικά), από όπου εκδιώχθηκε αντίστοιχα το 2018 και στα τέλη του 2016.