Κίνα: Διαφθορά, αντικαταστάσεις αξιωματούχων & προβλήματα με τα πυρηνικάΑυτή είναι η εποχή των εξαφανίσεων στην Κίνα. Πρώτον, ο υπουργός Εξωτερικών Τσιν Κανγκ εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον βετεράνο Γουάνγκ Γι. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Xi Jinping αντικατέστησε δύο ανώτατους διοικητές της Rocket Force, υποδαυλίζοντας εικασίες για διαφθορά ή αποτυχίες στη δύναμη που διαχειρίζεται τους πυρηνικούς πυραύλους της Κίνας. Η αντικατάσταση των δύο κορυφαίων της Rocket Force με αουτσάιντερ χωρίς εμπειρία σε τέτοια θέματα ήταν ακόμα πιο εκπληκτική. Ήταν η υψηλότερη αναταραχή στον στρατό της Κίνας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η ανακίνηση στη δύναμη των πυραύλων έδειξε ότι η επέκταση της δύναμης συνοδεύτηκε από σοβαρά προβλήματα στις κορυφαίες τάξεις της. Οι υποψίες για διαφθορά ή απιστία στον Σι Τζινπίνγκ μπορεί να επιβραδύνουν ή να περιπλέξουν την αναβάθμιση των συμβατικών και πυρηνικών πυραύλων της Κίνας. Είναι σημαντικό ότι αυτό πιθανότατα σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εκστρατείας κατά της διαφθοράς για να διασφαλιστεί η πειθαρχία στις τάξεις και να επιτραπεί στον Xi να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις δυνάμεις πυραύλων.

Ασυνήθιστα, ο στρατηγός Xu Xisheng, ο νέος Επίτροπος της Πυραυλικής Δύναμης, είναι πολιτικά υψηλότερος από τον νέο ανώτατο διοικητή, σημειώνει ο στρατηγός Wang Houbin στους New York Times. Ο στρατηγός Xu είναι πλήρες μέλος της Κεντρικής Επιτροπής με δικαίωμα ψήφου, ενός συμβουλίου πολλών εκατοντάδων ανώτερων στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ ο στρατηγός Wang δεν είναι καθόλου στην επιτροπή. Ο στρατηγός Xu είναι έτοιμος να προεδρεύσει της ισχυρής κομματικής επιτροπής της Rocket Force. Ο Πρόεδρος Xi έχει τοποθετήσει από τότε δύο νέους ηγέτες, ο νέος διοικητής, Wang Houbin, ήταν προηγουμένως αναπληρωτής διοικητής στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ο νέος δεύτερος υπεύθυνος, Xu Xisheng, είναι ο πολιτικός επίτροπος της δύναμης που επιβλέπει θέματα πειθαρχίας και προσωπικού. Πολεμική αεροπορία.

Οι λόγοι για την απομάκρυνση των πρώην διοικητών της κινεζικής πυραυλικής δύναμης, στρατηγού Li Yuchao και του αναπληρωτή του, στρατηγού Liu Guangbin, δεν είναι ξεκάθαροι. Η απουσία τους έχει πυροδοτήσει έναν καταιγισμό εικασιών, συμπεριλαμβανομένων φημών ότι ο ένας ή και οι δύο στρατολογήθηκαν ως κατάσκοποι, καθώς και ισχυρισμοί για διαφθορά, όπως αναφέρει η South China Morning Post. Το μόσχευμα που αφορούσε τις μεγάλες δαπάνες της δύναμης σε πυραύλους, σιλό και τεχνολογία φαινόταν η πιο εύλογη αιτία για την πτώση των δύο ηγετών.

Αυτό πλησιάζει αμέσως μετά την απέλαση του Li Dong, πρώην αναπληρωτή διευθυντή της China Energy. Από το CPC. Η τιμωρία ανακοινώθηκε από την Κεντρική Επιτροπή Πειθαρχικής Επιθεώρησης του CPC και την Εθνική Επιτροπή Εποπτείας. Μια έρευνα διαπίστωσε ότι ο Λι, επίσης πρώην μέλος της ηγετικής ομάδας μελών του Κόμματος της εταιρείας, έχασε τα ιδεώδη και τις πεποιθήσεις του και αντιστάθηκε στις έρευνες για τα προβλήματά του και διέπραξε μια σειρά αδικημάτων αδιαφορώντας για την απόφαση οκτώ σημείων της ηγεσίας του κεντρικού Κόμματος για βελτίωση της συμπεριφοράς του κόμματος και της κυβέρνησης, όπως η συμμετοχή σε συμπόσια, η αποδοχή προσκλήσεων για ταξίδια και παιχνίδι γκολφ και η λήψη χρημάτων και δώρων ενάντια στους κανόνες.

Η εξαφάνιση και η αντικατάσταση του Qin Qang ως Υπουργού Εξωτερικών ήταν ακόμη πιο εκπληκτική. Ήταν υπουργός Εξωτερικών μόνο για επτά μήνες και ήταν διπλωμάτης εμπειρίας έχοντας υπηρετήσει δύο φορές ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, πρώτα από το 2006 έως το 2014 και στη συνέχεια ξανά από το 2014 έως το 2018. Ο Τσιν εθεάθη για τελευταία φορά δημόσια στις 25 Ιουνίου, όταν είχε συνομιλίες με ομολόγους από τη Ρωσία, το Βιετνάμ και τη Σρι Λάνκα. Έκτοτε, απουσίαζε εμφανώς από τα καθήκοντά του σε μια περίοδο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας για την Κίνα,
συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για σταθεροποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της απομάκρυνσης του Τσιν έρχεται ένα μήνα μετά την εξαφάνιση του υψηλού κύρους υπουργού μετά την εμφάνιση βίντεο του και μιας γνωστής κινεζικής παρουσιάστριας στο διαδίκτυο.

Το επεισόδιο Qin Gang είναι η κορυφή του παγόβουνου. Η πραγματική πρόκληση για τον Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια εντός της Πυραυλικής Δύναμης, η οποία στα χρόνια από τότε που ο ηγέτης της Κίνας ανέλαβε την εξουσία ήταν ένα από τα κορυφαία δημιουργήματά του, ο θεματοφύλακας του διευρυνόμενου πυρηνικού οπλοστασίου της Κίνας. Η δύναμη, με τη σειρά πυραύλων και σιλό εκτόξευσης, ενσωμάτωσε τις φιλοδοξίες του Xi να αναδείξει τη χώρα του ως μια σεβαστή και φοβισμένη δύναμη έτοιμη να αντιμετωπίσει την υπεροχή των ΗΠΑ. Εκτός από την εξαφάνιση του στρατηγού Li Yuchao και του στρατηγού Liu Guangbin, η είδηση του θανάτου του Wu Guohua, πρώην αναπληρωτή διοικητή της δύναμης, ενθάρρυνε επίσης τις εικασίες σχετικά με έρευνες για διαφθορά εντός της δύναμης.

Ένας κινεζικός ειδησεογραφικός ιστότοπος δημοσίευσε πρόσφατα μια αναφορά ότι ο Γου πέθανε από καρκίνο, αλλά η αναφορά καταργήθηκε, εντείνοντας τις εικασίες ότι ο θάνατός του ήταν ύποπτος. Και την περασμένη εβδομάδα, το γραφείο προμηθειών για την PLA εξέδωσε πρόσκληση για πληροφορίες σχετικά με πιθανή διαφθορά σε συμβάσεις που χρονολογούνται από το 2017.

Όποιος κι αν είναι ο τελικός λόγος, η ανανέωση του Xi στην ηγεσία της Rocket Force υποδηλώνει ότι επιθυμεί να ενισχύσει την κυριαρχία και τον έλεγχό του σε αυτήν. Ο Σι Τζινπίνγκ πρέπει να έχει δει πώς οι αποτυχίες της Ρωσίας στην εισβολή της στην Ουκρανία αντανακλούσαν εν μέρει τη διαφθορά και την ψευδή ανδρεία μεταξύ των στρατηγών της Ρωσίας.

Καθώς η Rocket Force τίθεται υπό νέο έλεγχο, είναι πιθανό να εμφανιστούν περισσότερες ανακαλύψεις διαφθοράς. Ο Xi Jinping αποκάλυψε την Rocket Force την τελευταία ημέρα του 2015, μέρος μιας σαρωτικής προσπάθειας να καταστήσει το PLA πιο ικανό να προβάλλει την ισχύ της Κίνας προς τα έξω και πιο υπόλογο στον Xi, ο οποίος είναι Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, καθώς και ηγέτης της απόφασης. Κομμουνιστικό κόμμα.

«Η πυραυλική δύναμη είναι η βασική δύναμη του εθνικού στρατηγικού μας αποτρεπτικού συστήματος», είπε ο Σι το 2015, όταν παρέδωσε ένα κόκκινο πανό στους νέους διοικητές. Η αποστολή τους, είπε, περιελάμβανε «την ενίσχυση μιας αξιόπιστης και αξιόπιστης ικανότητας πυρηνικής αποτροπής και πυρηνικής αντεπίθεσης και την ενίσχυση των δυνάμεων κρούσης ακριβείας μέσης και μεγάλης εμβέλειας».

Το PLA διαθέτει σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα πυραυλικά οπλοστάσια στον κόσμο, που αποτελεί πιθανή απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ασία και την Ταϊβάν. Το 2021, η Κίνα εκτόξευσε 135 βαλλιστικούς πυραύλους για δοκιμές και εκπαίδευση, περισσότερους από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, εκτός εμπόλεμων ζωνών, σύμφωνα με την Ετήσια Αξιολόγηση του Πενταγώνου για το 2022.

Η Rocket Force ελέγχει επίσης σχεδόν όλο τον αυξανόμενο αριθμό πυρηνικών όπλων της Κίνας. Το Πεντάγωνο εκτιμά ότι η Κίνα έχει περισσότερες από 400 κεφαλές και θα μπορούσε να έχει 1.000 έως το 2030, φέρνοντάς την πιο κοντά στον αριθμό των κεφαλών που έχουν αναπτυχθεί από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Αυτές οι φιλοδοξίες μπορεί να υπονομεύτηκαν προσωρινά από την αναταραχή στη διοίκηση της Rocket Force. Το κεντρικό νήμα σε όλο αυτό είναι η διαφθορά, αλλά θα μπορούσε να είναι και η Ταϊβάν;