Ενοπλες Δυνάμεις: Παρουσία από τον Ατλαντικό μέχρι την ΙνδίαΕνισχύεται το στρατιωτικό αποτύπωμα της Ελλάδας με τις Ενοπλες Δυνάμεις να διευρύνουν την παρουσία τους πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας σε ασκήσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ινδία.

Μετά την «ανάπαυλα» του καλοκαιριού μπαίνει σε εφαρμογή το εντατικό πρόγραμμα ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων που έχει σχεδιάσει το ΓΕΕΘΑ και περιλαμβάνει τη συμμετοχή μονάδων των τριών Κλάδων σε σημαντικές στρατιωτικές δραστηριότητες εντός και εκτός συνόρων.

Ξεκίνημα από την Αίγυπτο
Πρώτος σταθμός, η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «BRIGHT STAR-23» που διοργανώνει η Αίγυπτος από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα δώσουν το «παρών» οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιταλία και η Γερμανία. Το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζει μια πρωτοφανή στρατιωτική κινητοποίηση με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, η οποία αντανακλά τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην εμβάθυνση των αμυντικών δεσμών με το Κάιρο. Στην Αθήνα γίνεται κατανοητό πως η δυναμική παρουσία σε στρατιωτικές διοργανώσεις αυτού του βεληνεκούς συμβάλει, μέσω της προβολής σημαίας, στην αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και στην εμπέδωση του ρόλου της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αίγυπτο θα μετασταθμεύσουν επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού, μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά τμήματα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, μεταξύ άλλων, ομάδες του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Ζ’ΜΑΚ). Το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέσει ένα αρματαγωγό και μία Φρεγάτα. Ορισμένα από τα σενάρια στα οποία θα δοκιμαστούν οι συμμετέχοντες, περιλαμβάνουν ναυτικές και αμφίβιες επιχειρήσεις, αντικείμενα αεράμυνας και αντιμετώπιση απειλών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η «BRIGHT STAR» αποτελεί προπομπό της διακλαδικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ» που συνδιοργανώνουν Αθήνα και Κάιρο. Η άσκηση που κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερους συμμετέχοντες, πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Κρήτη. Νωρίτερα, ωστόσο, θα λάβει χώρα η τετραμερής αεροναυτική άσκηση «EUNOMIA» με πρωτοβουλία της Κύπρου και συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. Η άσκηση διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2020 ως «απάντηση» στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Πρεμιέρα» για τα Viper
Το «βάπτισμα του πυρός» μέσω της συμμετοχής τους στη μεγάλη αεροπορική άσκηση του Ισραήλ «BLUE FLAG 23» αναμένεται να πάρουν τα αναβαθμισμένα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα αεροσκάφη της 343 Μοίρας «Αστέρι» θα ταξιδέψουν στην έρημο του Νεγκέβ εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα σε μια από τις πιο απαιτητικές και σύνθετες αεροπορικές ασκήσεις του κόσμου.

Οι Επιτελείς του ΓΕΑ έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκεκριμένη άσκηση για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων από τη συνεργασία των F-16 Viper με τα ισραηλινά F-35, καθώς, ο συνδυασμός αυτός αποτελεί το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ελληνικά F-16 θα λάβουν μέρος και στην άσκηση «OCEAN SKY 23» που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου στην αεροπορική βάση Γκάντο στις Κανάριους Νήσους της Ισπανίας. Η περιοχή προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης σε αντικείμενα που δύσκολα εξασκούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως πτήσεις σε υπερηχητικές ταχύτητες, εναέριος ανεφοδιασμός και σχηματισμοί με συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροσκαφών. Σχεδόν παράλληλα με την «OCEAN SKY», F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης» θα μεταβούν στο Μπάρι της Ιταλίας για τη νατοϊκή «TIGER MEET 23» στην οποία λαμβάνουν μέρος Πολεμικές Μοίρες της Συμμαχίας με χαρακτηριστικό κλήσης την «Τίγρη».   

Ελληνικά μαχητικά αναμένεται να βρεθούν και στη μακρινή Ινδία, αφού το ΓΕΑ έχει λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στην άσκηση «TARANG SHAKTI». Το σενάριο που εξετάζει η Αθήνα αφορά στην αποστολή τεσσάρων F-16 ως ανταπόδοση της παρουσίας των ινδικών Su-30MKI στον «ΗΝΙΟΧΟ».

«Επιστροφή» στο Αιγαίο
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος ισχύος του «μορατόριουμ» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για την αποχή από στρατιωτικές δραστηριότητες εν μέσω θέρους, ξεκινά και η επιχειρησιακή εκπαίδευση των τριών Κλάδων. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Επιτελείων, ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν στα νησιά και την ενδοχώρα με αποκορύφωμα την εθνική άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ-23». Η άσκηση που ματαιώθηκε πέρυσι αναμένεται, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, να λάβει χώρα στα τέλη Σεπτεμβρίου με την τελική της φάση να διεξάγεται, όπως συνηθίζεται, στον Έβρο.

Αν και έχουν διατυπωθεί σκέψεις για περιορισμό των αντικειμένων της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» ώστε να μη διαταραχθεί το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι η άσκηση προγραμματίζεται να διεξαχθεί όπως ορίζει ο σχεδιασμός με αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα.

Ανάλογες ασκήσεις, άλλωστε, αναμένεται να λάβουν χώρα και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ενώ εκκρεμεί η διεξαγωγή δύο σημαντικών τουρκικών ασκήσεων, της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του «Θαλασσόλυκου». 

kathimerini.gr/-Σταύρος Ιωαννίδης