Συνελήφθησαν ναύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού με την κατηγορία ότι διοχέτευαν ευαίσθητο υλικό στην ΚίναΔύο ναύτες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι παρέδωσαν ευαίσθητο υλικό εθνικής ασφάλειας στην Κίνα, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.

Ο Τζιντσάο Γουέι, ένας 22χρονος ναύτης που έχει ανατεθεί στο USS Essex που εδρεύει στο Σαν Ντιέγκο, συνελήφθη την Τετάρτη με την κατηγορία που σχετίζεται με κατασκοπεία που περιλαμβάνει συνωμοσία για την αποστολή πληροφοριών εθνικής άμυνας σε Κινέζους αξιωματούχους. Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, το τμήμα δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Wenheng Zhao, 26 ετών, για φερόμενη συλλογή δωροδοκιών με αντάλλαγμα την παροχή ευαίσθητων στρατιωτικών φωτογραφιών και βίντεο των ΗΠΑ σε έναν κινέζο αξιωματικό πληροφοριών.

«Αυτά τα άτομα κατηγορούνται ότι παραβίασαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν για την προστασία των Ηνωμένων Πολιτειών και ότι προδίδουν την εμπιστοσύνη του κοινού, προς όφελος της κυβέρνησης της ΛΔΚ», δήλωσε ο Μάθιου Γ Όλσεν, βοηθός γενικός εισαγγελέας του τμήματος εθνικής ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Λόγω των πράξεών τους, «ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες κατέληξαν στα χέρια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», είπε ο Όλσεν. Οι πληροφορίες περιελάμβαναν λεπτομέρειες για ασκήσεις εν καιρώ πολέμου, ναυτικές επιχειρήσεις και κρίσιμο τεχνικό υλικό, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι μίλησαν για τις περιπτώσεις την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σαν Ντιέγκο. Οι δύο ναύτες κατηγορήθηκαν για παρόμοια εγκλήματα, αλλά κατηγορήθηκαν σε ξεχωριστές υποθέσεις, και δεν ήταν σαφές την Πέμπτη εάν οι δύο είχαν συνδεθεί ή αν είχαν φλερτάρει ή πληρωθεί από τον ίδιο αξιωματικό της κινεζικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Wei ήρθε σε επαφή με έναν αξιωματικό πληροφοριών της κινεζικής κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2022 και κατόπιν αιτήματος του αξιωματικού, παρείχε φωτογραφίες και βίντεο του πλοίου στο οποίο υπηρετούσε. Οι πληροφορίες που αποκάλυψε περιελάμβαναν τεχνικά και μηχανικά εγχειρίδια καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό και την εκπαίδευση των πεζοναυτών κατά τη διάρκεια μιας επερχόμενης άσκησης, ανέφερε το τμήμα δικαιοσύνης.

Το τμήμα δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Wei σύμφωνα με ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο καταστατικό του νόμου περί κατασκοπείας που καθιστά έγκλημα τη συλλογή ή την παράδοση πληροφοριών για να βοηθήσει μια ξένη κυβέρνηση. Οι αρχές συνέλαβαν τον Wei την Τετάρτη καθώς έφτασε για δουλειά στη ναυτική βάση στο Σαν Ντιέγκο.

Κατά τη διάρκεια της σχέσης, ο ανώνυμος αξιωματικός των κινεζικών πληροφοριών έδωσε εντολή στον Wei να μην συζητήσει τη σχέση τους, να μοιραστεί μη δημόσιες πληροφορίες με τον πράκτορα και να καταστρέψει στοιχεία για να τους βοηθήσει να καλύψουν τα ίχνη τους, είπαν αξιωματούχοι.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χωριστά κατηγορίες εναντίον του Zhao, ο οποίος κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με έναν κινέζο αξιωματικό πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2021 έως τουλάχιστον τον Μάιο του 2023. Οι πληροφορίες που κατηγορείται ότι μοιράστηκε περιελάμβαναν επιχειρησιακά σχέδια για μια στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Ζάο κατέγραψε επίσης κρυφά πληροφορίες που παρέδωσε.

Ο Ζάο φωτογράφισε ηλεκτρικά διαγράμματα και σχέδια για ένα σύστημα ραντάρ σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, υποστηρίζει το κατηγορητήριο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να έλαβε περίπου 14.866 δολάρια για τις πληροφορίες που παρείχε.